Suomalaisten Qatarin-matka meni penkin alle

Robert Häggblomin ja Frantz Krugerin kauden avaus Qatarissa Kansainvälisen yleisurheiluliiton SuperGP-kilpailuissa epäonnistui aika tavalla. Kruger jäi kiekonheitossa jumboksi, ja kuulantyöntäjä Häggblom loukkaantui eikä voinut kilpailla lainkaan.

Häggblomin oikea rintalihas kramppasi kevyessä työntöharjoituksessa kilpailua edeltävänä päivänä. Vamma ei luultavasti ole vakava, mutta Häggblom katsoi parhaimmaksi jättää kilpailun väliin. Mikäli vamma kuntoutuu odotetusti, hän kilpailee seuraavaksi 24.5. Hengelon GP-kilpailuissa Hollannissa.

Frantz Krugerin tekniikka ei kiekkoringissä osunut ollenkaan kohdalleen. Kolme Krugerin heitoista oli mitättömiä ja yksi kantoi 58,80, millä hän jäi kahdeksasta kilpailijasta viimeiseksi. Kenttälajeissa oli vain neljä kilpailusuoritusta, mikä osaltaan latisti kilpailuja ja heikensi tulostasoa.

David Oliver oli vähällä rikkoa maailmanennätyksen

Juoksuradalla tehtiin jo alkuillasta muutamia loistavia tuloksia. Yhdysvaltain David Oliver yllätti voittamalla miesten 110 metrin aitajuoksun fantastisella ajalla 12,95, vaikka myöhästyi lähdössä pahan kerran. Tulos sijoittuu kaikkien aikojen maailmantilastossa kahdeksanneksi.

- Tavoitteeni oli murtautua top kymppiin, Oliver totesi äärimmäisen itsevarmasti.

- Minun on pysyttävä nyt terävänä.Kuntoni on kohdallaan, mutta olympiakarsintoihin on vielä aikaa, Oliver suunnitteli.

Oliverin reaktioaika oli umpisurkea 0,23, mikä oli 0,11 sekuntia heikompi kuin parhailla. Normaalilähdöllä hän olisi hyvinkin saattanut rikkoa kiinalaisen Liu Xiangin toissavuotisen maailmanennätyksen 12,88. Tuulen voimakkuus oli ihanteellinen tasan kaksi metriä sekunnissa myötäistä.

26-vuotias Oliver paransi omaa ennätystään 0,13 sekuntia. Hän on edustanut Yhdysvaltoja sekä viimeisimmissä MM-kilpailuissa Osakassa että viimeisimmissä sisäratojen MM-kilpailuissa Valenciassa, mutta karsiutunut molemmilla kerroilla finaalista.

Norjan Ndure juoksi Pohjolan ennätyksen 10,01

24-vuotias Gambiassa syntynyt norjalainen Jaysuma Saidy Ndure voitti miesten 100 metriä uudella Pohjolan ennätyksellä 10,01. Myötätuulen voimakkuus oli 1,4 metriä sekunnissa.

Pitkänhuiskea ja langanlaiha Ndure juoksi edellisen Pohjolan ennätyksen 10,06 viime kesänä sijoittuessaan toiseksi Stuttgartin Maailmanfinaalissa. Kenties parhaalla matkallaan 200 metrillä hän juoksi jo viime kesänä loistavan Pohjolan ennätyksen 19,89.

Naisten 200 metrin maailmanmestari Yhdysvaltain Allyson Felix juoksi ensimmäisenä naisena tällä kaudella 400 metriä alle 50 sekunnin, vaikka kangistuikin loppusuoralla aika tavalla. Felixin voittoaika oli 49,83.

Lisäksi Felix juoksi 100 metrillä alle 11 sekunnin, kun hänen voittoaikansa oli 10,93. Aikaa juoksujen välillä oli alle puolitoista tuntia, ja molemmilla Felix juoksi kauden kärkiajan.

- Tämän minä tulin tänne tekemään, mutta olen väsynyt. 100 metrillä lähdössäni on vielä tekemistä, mutta on se parempi kuin ennen, onnellinen Felix totesi.

Kenttälajeissa vanhat tutut voittajat

Kenttälajien parhaimman tuloksen saavutti miesten kuulantyönnön maailmanmestari Yhdysvaltain Reese Hoffa, jonka neljäs työntö kantoi kesäkauden kärkitulokseen 21,49. Hallikaudella edellinen maailmanmestari Adam Nelson ehti kuitenkin työntää jo metrin pidemmälle 22,40.

Norjalainen olympiavoittaja Andreas Thorkildsen kiskaisi rennosti 87,59 ja hänen toiseksi pisin heittonsakin oli vain sentin lyhyempi. Miesten kiekonheiton voitti 23-vuotias iranilainen Ehsan Hadadi kelpo tuloksella 67,20.

Viime vuonna naisten korkeushyppyä suvereenisti hallinnut Kroatian Blanka Vlasic osoitti, että kunto on kova myös vuonna 2008. Hän voitti naisten korkeushypyn ylivoimaisesti tuloksella 203.