Suora

  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 5.12.
  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Eivät vain urheilijat ole raadollisia

Huippu-urheilu herättää suuria tunteita, ja siksi suoritusten lääketieteellinen manipulointi on nostattanut suuria otsikoita. Ne ovat saaneet jotkut jopa uskomaan, että ns. harmaan alueen hyödyntäjät löytyvät nimenomaan urheilusta.

urheilu

Keskustelu poliitikkojen vaalirahoituksesta palauttaa keskustelun oikeisiin uomiinsa; ihminen on ylipäätään heikko. Porsaanreiät houkuttelevat kokeilemaan varsinkin silloin, kun kiinnijäämisen riski on vähäinen.

Esimerkkejä ihmisen raadollisuudesta löytyy jokaisen lähipiiristä. Suuri osa suomalaisista - ja muistakin kansallisuuksista - on joskus elämässään vastannut kysymykseen "kuitilla vai ilman", että ilman. Näin kysyneiden ja vastanneiden elo ei siitä ole juuri hetkahtanut, sillä omatunto on useimmilla niin hyvä, ettei se soimaa.

Samaan sarjaan kuuluu koko Eurooppaa viime lauantaina valveilla pitänyt Eurovision laulukilpailu. Kuulin radiosta ja luin lehdistä, miten suomalaisiakin opastettiin kiertämään sääntöjä ja äänestämään Teräsbetonia. Se oli mahdollista raja-alueilla, joissa kännykkää heilauttelemalla pääsi naapurimaan puhelinverkkoon.

Joku voi joskus ruveta jalostamaan euroviisujen äänestystä niinkin, että muihin maihin siirtolaisiksi muuttaneet masinoidaan isänmaallisiksi ja antamaan soittoäänensä vanhan kotimaan kappaleelle. Vielä niin ei tehty, sillä muuten mm.Turkki ja Puola olisivat pärjänneet paremmin. Ja ajatelkaa, mitä jos ruotsinsuomalaiset heräävät - silloin Suomi on aina finaalissa!

Irvailuni ei tarkoita, että vähättelisin urheilun dopingongelmaa. Se, että muillakin elämänalueilla harrastetaan vilppiä, ei oikeuta urheilijoita ja heidän lähipiirejään toimimaan samoin. Viime aikaisesta dopingkeskustelusta on ollut ainakin se hyöty, että kepulikonstien vastainen ilmapiiri on vahvistunut. Niitä, jotka ymmärtävät douppaajia, löytyy yhä vähemmän.

Hienoa on sekin, että joukko nuoria, menestyneitä urheilijoita on noussut taustajoukkojensa tukemana näkyvästi vastustamaan dopingia. He vahvistavat esimerkillään niidenkin mieliä, jotka kovan harjoitusrääkin keskellä miettivät, riittääkö tämä vai pitäisikö pysähtyä apteekkiin.

Jos on ollut vuosikymmenet uutisjournalistina, valehtelee, jos väittää, ettei ole yhtään kyyninen. Kehtaan silti sanoa, että luotan niihin asiantuntijoihin ja urheilijoihin, jotka ilmoittavat, että pärjääminen on ollut mahdollista rehellisin keinoin ja on sitä yhä.

Miten tätä työtä voisi muuten tehdä?

Kari Mänty

Lähteet: YLE Urheilun päällikkö

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat