Suora

  • Ampumahiihdon MC: Pokljuka, sekaviesti
  • Miesten joukkuemäki, Zakopane
  • Mäkihypyn MC: Zakopane, joukkuemäki
  • Urheiluruutu
  • Freestylen MC: Tremblant, kumpareet
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Monte Carlo, päiväkooste

Pekingin olympialaiset nähtävissä myös teräväpiirtomuodossa

YLE tarjoaa Pekingin olympialaisten televisiolähetysten rinnalla myös HD- eli teräväpiirtolähetyksiä. Kyseessä on vielä tässä vaiheessa kokeilu.

urheilu

Tämä on ensimmäinen kerta, kun YLEn lähetyksiä on saatavana teräväpiirtomuodossa. Käytännössä YLE välittää 200 tuntia kisalähetyksiä YLE TV2-kanavalla ja antaa saman sisällön teräpiirtomuodossa jakeluyhtiöiden käyttöön. Pekingin olympialähetykset alkavat 8.8. ja kestävät kaksi viikkoa.

YLEn kanavilla teräväpiirtoa ei nähdä, vaan jakeluyhtiöt sijoittelevat YLEn tarjoaman teräväpiirtolähetyksen itsenäisesti omaan palveluvalikoimaansa. Teräväpiirtolähetykset ovat tarjolla antenni-, laajakaista- ja satelliittijakelussa.

Teräväpiirtoon tarvitaan sovitin tai sopiva televisio

Käytännössä olympialaisten teräväpiirtosignaalia jakavat asiakkailleen satelliittijakeluna Canal Digital, IPTV- eli laajakaistapalveluna Saunalahti Group ja maanpäällisessä jakelussa pääkaupunkiseudulla Digita Oy.

Teräväpiirtolähetysten katseluun tarvitaan teräväpiirtosovitin tai -televisio. Tavallisella digilaitteella katselu ei onnistu. Olympialaisten HD-signaali lähetetään salaamattomana maanpäällisessä jakelussa ja IPTV:ssä sekä salattuna kaikilla muilla jakeluteillä, jolloin käyttäjä tarvitsee vastaanottimen lisäksi salauksenpurkukortin kanavien katseluun.

"Peking erinomainen tilaisuus"

- Pekingin olympialaiset on erinomainen ja kiinnostava tilaisuus kokeilla ensimmäistä kertaa teräväpiirtolähtystekniikkaa. Tämä onnistuu, koska olympialaiset televisioidaan teräväpiirtolaitteilla ja HD-signaali koko tapahtumasta on saatavilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä on vasta kokeilu ja säännöllisiä teräväpiirtolähetyksiä joudutaan odottamaan vielä jonkin aikaa, sanoo ohjelmistoalueen johtaja Olli-Pekka Heinonen.

- Olemme erittäin tyytyväisiä voidessamme tarjota asiakkaillemme ja kaikille suomalaisille tv-katsojille Pekingin kisat myös YLEn teräväpiirtolähetyksinä. Tämä on merkittävä lisä jo ennestään laajaan teräväpiirtotarjontaamme, sanoo Canal Digital Finland Oy:n toimitusjohtaja Jyri Timonen

- Tämän kokeilun kautta varmistamme, että myös antenni-tv-verkko on valmis teräväpiirtolähetyksiin nopeasti, sanoo Digitan liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen.

- HD-tasoisen lähetyksen tuominen Pekingin kisoista asiakkaalle on erinomainen tilaisuus näyttää asiakkaalle HD:n vahvuuksia käytännössä. Koemme HD-lähetykset Pekingistä merkittäväksi lisäarvoksi olemassaolevassa SaunaVisio-tuotteessamme, sanoo Panu Lehti Saunalahti Groupista.

Urheilulähetyksissä teräväpiirrosta on hyötyä. HDTV (High Definition Television) lähetykset ovat digitaalisia, mutta voivat olla lähes viisi kertaa tarkempia kuin nykyiset SD-digi-tv -lähetykset. HDTV-signaalissa käytetään nykyään MPEG4-pakkaustekniikkaa. TV-kuvan vastaanottaminen kodeissa HD-tasoisena vaatii HDTV:tä tukevan television tai digisovittimen.

Lähteet: YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat