1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kyrö ja Varis

Kari-Pekka Kyrö on ruokkinut viime kuukaudet valikoiden mediaa ja luonut itsestään mielikuvaa marttyyrina, joka ei jaksa enää vaieta. Hän voisi jatkaa avautumistaan kertomalla vihdoinkin totuuden hänen ja Kaisa Variksen valmennussuhteesta.

Kaisa Varis on jäänyt Lahden MM-kisojen jälkeen kiinni kaksi kertaa dopingista. Urheilija on itse kieltäytynyt vahvistamasta, että Kyrö olisi edelleen mukana hänen harjoittelussaan ja kilpailemisessaan. Kyrö on itse ollut yhtä niukkasanainen ja kuitannut utelut ilmoittamalla, että häneltä on turha tulla tällaista kysymään.

Kyrö on periaatteessa oikeassa, sillä hän kärsii Kansainvälisen hiihtoliiton langettamasta elinikäisestä kiellosta toimia valmentajana. Varis vaihtoi lajia, mutta ainakin moraalisella tasolla - jos näissä yhteyksissä voi tällaista sanontaa ylipäätään käyttää - panna tietysti koskee muutakin valmennusta.

Kyrön lausunnot ovat tästä näkökulmasta johdonmukaisia. Itsepintaiset huhut kuitenkin vellovat ja väittävät, että Kyrö ja Varis ovat olleet tekemisissä säännöllisesti myös Lahden kisojen jälkeen. Valmennuspanna ei tietysti tarkoita, etteivät ihmiset saa tavata toisiaan. Sekin on mahdollista periaatteessa, ettei valmennus, ei ainakaan ampumahiihtovalmennus ole kuulunut edes kekusteluaiheisiin. Entä käytännössä?

Suomen Ampumahiihtoliiton valmennusjohto on saanut tapaus-Variksesta oikeutetusti synninpäästön. Uskooko joku, että Varis olisi kuitenkaan toiminut yksin? Minä en ainakaan usko ja toivon, että hän keventäisi taakkaansa ja kertoisi avoimesti, miten kaikki meni niin kuin meni.

Kyrön luulisi olevan kanssani samoilla linjoilla siitä huolimatta, onko hänellä mitään tekemistä Variksen dopingkäryjen kanssa. Ei riitä, että nyt selvitetään vain 80- ja 90 -luvun dopingkäytännöt vaan pöydälle pitää nostaa yhtä lailla tuoreetkin horjahdukset.

Kari Mänty