Suora

  • StarCraft 2: talviturnaus
  • Takaisin maalle! Perttu Hyvärinen hiihtää arvokisamitaleista ladulla, mutta tulevaisuuden unelmat löytyvät pellolta ja metsästä
  • Yhdistetyn MC: Ruka, mäkiosuus, selostamaton
  • Urheilustudio 29.11.
  • Yhdistetyn maailmancup, mäkiosuus HS 142

Kolme suomalaista selviytyi junioreiden MM-finaaliin

Junioreiden (19-v.) MM-kilpailut alkoivat tiistaina puolalaisessa Bydgoszczin kaupungissa. Jelena Jaakkola oli keihäskarsinnan kolmas. Sandra Eriksson selviytyi 3000 metrin estejuoksun finaaliin, vaikka kaatui matkalla. Lisäksi Roni Ollikainen selviytyi yllättäen pituushypyn finaaliin.

urheilu

Soinin Sisun Jelena Jaakkola joutui vaikeissa olosuhteissa tiukalle naisten keihäänheiton karsinnassa, mutta hallitsi hermonsa mestarillisesti ja ylitti karsintarajan tuloksella 54,30.

- Ensimmäisessä heitossa kärki karkasi. Toinen lensi noin 51 metriä, mutta meni sektorista ohi. Kolmannella Jelena heitti erittäin matalan pistoheiton tavoitteenaan varmistaa riittävä tulos, kertoi Suomen joukkueen valmentaja Esa Utriainen.

- Vaikeeta oli! Tuntui että tuuli vain yltyi loppua kohti ja pyörii mistä päin tahansa. Viimeisellä jos olisi heittänyt korkeammalle, olisikohan lentänyt mihinkään, Jaakkola kertoi.

Tohmajärven Urheilijoiden Oona Sormunen karsiutui tuloksella 46,32.

- Verryttelyheitto ja ensimmäinen kilpailuheitto olivat hyviä. Ensimmäinen kilpailuheitto kantoi noin 51-52 metriä ja olisi riittänyt jatkoon, mutta oli viisi senttiä yliastuttu, kertoi Utriainen.

- Oonan toisessa heitossa keihään kärki karkasi ja sivuvastaisessa tuulessa se ei lentänyt mihinkään. Viimeisessä oli kauhea yritys päällä, mutta tekniikan kustannuksella.

Maailmantilaston ykkönen kiinalainen Zhang Li ei suorittanut yhtään verryttelyheittoa ja sai selkäänsä aristellen tuloksen 51,38. Hän on aiemmin tällä kaudella heittänyt yli kymmenen metriä enemmän 62,09.

Vain kolme kilpailijaa ylitti 54 metrin karsintarajan. Ukrainalanen Vira Rebrik kiskaisi avausheitollaan 58,66 ja tshekki Nikola Ogrodniková toisella kierroksella oman ennätyksensä 54,48. Finaaliin selviytyi tuloksella 50,98.

Sandra Eriksson kaatui ja juoksi MM-finaaliin!

Naisten estejuoksun kahteen alkuerään osallistui 30 juoksijaa, joista vain kummankin erän neljä parasta pääsivät suoraan finaaliin ja lisäksi neljä muuta aikavertailusta. IF Nykarlebynejdenin Sandra Eriksson sijoittui omassa erässään kolmanneksi ajalla 10.17,92.

Erikssonin juoksun vaikein hetki oli joitakin sekunteja lähtölaukauksen jälkeen, kun hän ja muutama muu kilpailija kaatuivat lähtöruuhkassa. Eriksson kuitenkin nousi säikähdyksestä vahingoittumattomana ja ajoi nopeasti kärjen kiinni.

Kenialainen Christine Muyanga ja etiopialainen Halima Hassen pitivät yllä tasaisen tappavaa vauhtia ja niinpä jo ensimmäisen kilometrin jälkeen neljän juoksijan joukko irtaantui muista. Afrikkalaisia pystyivät seuraamaan ainoastaan Eriksson ja ukrainalainen Maria Shatalova.

Loppumatkasta afrikkalaiset kilpailivat keskenään erävoitosta Erikssonin ja Shatalovan vain varmistaessa varman jatkopaikan kolmantena ja neljäntenä. Erikssonin aika oli 10.17,92.

Christine Muyanga oli alkuerien ainoa 10 minuutin alittaja tuloksella 9.59,88. Toisenkin alkuerän voitti kenialainen juoksija Elizabeth Mueni ajalla 10.07,47. Viimeisenä kilpailijana aikavertailusta finaaliin selviydyttiin ajalla 10.23,88.

Sandra Eriksson on hallitseva estejuoksun Suomen mestari naistenkin sarjassa ja hänen oma ennätyksensä on 10.06,12. Alkuerissä tätä parempaan tulokseen pystyivät vain Erikssonin erän kärkikaksikko Christine Muyanga ja Halima Hassan.

Roni Ollikainen selviytyi pituushypyn MM-finaaliinHelsingin Kisa-Veikkojen Roni Ollikainen selviytyi yllättäen miesten pituushypyn finaaliin. Hän oli 30:stä karsintaan osallistuneesta hyppääjästä ennätysvertailun toiseksi heikoin, mutta hyppäsi avauskierroksella aivan ennätyksensä tuntumaan 738 sijoittuen karsinnan yhdeksänneksi.

Useilla hyppääjillä oli vaikeuksia sovittaa vauhdinottoaan ponnistuslankulle. Espanjalainen Eusebio Cáceres oli ainoa, joka ylitti karsintarajan 770. Ollikaisenkin pisin hyppy lähti ponnistuslankun takarajalta.

- Jatkopaikka tuli ensimmäisellä hypyllä, joka oli rento suoritus. Roni teki kaikki valmistelut huolellisesti niin kuin arvokilpailuissa pitää. Monissa muissa kilpailujännitys näkyi, oli paljon yliastuttuja ja teknisesti heikkoja hyppyjä, arvioi SUL:n lajivalmentaja Markku Leppänen.

Vasta 17-vuotiaan Ollikaisen henkilökohtainen ennätys on 750, minkä hän hyppäsi viime hallikaudella. Häntä valmentavat kaksi entistä Suomen maajoukkueurheilijaa Arto Bryggare ja Harri Laiho.

Kuulantyöntäjät karsiutuivat MM-finaalista

Kuivasjärven Auran Henri Pakisjärvi ja Karhulan Urheilijoiden Niko Hauhia karsiutuivat kuulantyönnön finaalista. Pakisjärvi oli karsinnan 25:s tuloksella 17,69 ja Hauhia jäi kokonaan ilman tulosta.

Vain kaksi kilpailijaa ylitti kuusikiloisella kuulalla karsintarajan 19,50. Finaaliin selviydyttiin tuloksella 18,56, minkä molemmat suomalaisetkin ovat aiemmin työntäneet lukuisissa eri kilpailuissa.

- Nikolla on ollut selvä tekniikkavirhe koko alkukesän. Henrille osui myös tekniikkaongelmia eikä hän saanut nostettua vartaloa kuulan alle. Tavallista karheampi rinki saattoi ehkä tulla yllätyksenä, arvioi Pakisjärven henkilökohtainen valmentaja Hannu Heikkilä.

- Ensimmäinen lipsahti sektorista oikealta ohi ja muut olivat teknisesti huonoja. Kunto on hyvä ja terveys kohdallaan, Pakisjärvi kertoi.

Pyry Niskala oli kiekkokarsinnan 14:s

Seinäjoen Urheilijoiden Pyry Niskala onnistui omaan tasoonsa nähden hyvin miesten kiekonheiton karsinnassa. Niskala heitti 53,04 ja sijoittui 14:nneksi. Ennätysvertailun perusteella hän olisi ollut 31:stä kilpailijasta vasta 29:s.

Niskalan kaksi ensimmäistä heittoa kantoivat hieman yli 50 metriä. Viimeisellä kolmannella yrityksellään hän paransi aivan oman ennätyksensä tuntumaan. Viimeisenä finaaliin selviytyi ruotsalainen Johnny Karlsson 58 senttiä Niskalaa paremmalla tuloksella.

17-vuotias ukrainalainen ihmelapsi Mikita Nesterenko voitti karsinnan tuloksella 61,77. Nesterenko on kaksi vuotta kilpakumppaneitaan nuorempi, mutta silti finaalin ainoa ylivoimainen voittajaehdokas. 208-senttinen Nesterenko on tänä vuonna heittänyt junioreiden 1,75 kilon kiekkoa maailmanennätyksen 70,13.

Jonna Miettinen moukaroi 17:nneksi

Naisten moukarinheitossa olisi molempien suomalaisten finaaliin selviytyäkseen tullut heittää oma ennätyksensä, mikä ei heiltä aamukarsinnassa onnistunut.

Maaningan Mahdin Jonna Miettinen oli karsinnan 17:s tuloksella 54,68 ja Noormarkun Nopsan Erica Ekholm 27:s tuloksella 52,06. Molemmat kilpailevat vielä ensi vuonnakin samassa ikäluokassa.

- Jonna heitti tasaisen sarjan ja voi olla tyytyväinen suoritukseensa. Karhea rinki saattoi jonkin verran tulostasoa heikentää, kertoi Jonna Miettisen henkilökohtainen valmentaja Olli Ruuskanen.

- Mukana oli 13 yli 60 metrin heittäjää ja vain kaksi sen rajan ylitti. Selvästi näki, että ne urheilijat menestyvät, jotka kykenevät arvokilpailuissa tekemään normaalisuorituksen. Moni jäi tilastotuloksistaan reilusti, Ruuskanen arvioi.

Showlah ja Jokela karsiutuivat 100 metrillä

Suomen molemmat edustajat Viipurin Urheilijoiden Jasmin Showlah ja Nakkilan Vireen Jenna Jokela karsiutuivat naisten 100 metrin alkuerissä. Molempien olisi tullut välieriin selviytyäkseen parantaa omaa ennätystään.

Showlah sijoittui omassa alkuerässään kuudenneksi ajalla 12,08 ja Jokela seitsemänneksi ajalla 12,20. Aikavertailun perusteella selviydyttiin jatkoon ajalla 11,90. Kaikki kahdeksan erää juostiin vastatuuleen.

Showlah sijoittui aikavertailussa 37:nneksi ja Jokela jaetulle 43:nnelle sijalle. Showlah jäi omasta ennätyksestään vain 0,06 sekuntia. Jokela horjahti lähdössä ennen aikojaan, minkä vuoksi lähtökiihdytys epäonnistui ja hän jäi muista ratkaisevan paljon.

Heidi Pappila karsiutui 800 metrin alkuerissä

Raision Kuulan Heidi Pappila sijoittui 800 metrin juoksun omassa alkuerässään seitsemänneksi ja karsiutui. Pappilan sijoitus 45 kilpailijan joukossa oli aikavertailun perusteella 34:s.

Pappila seurasi muuta joukkoa tiiviisti suurimman osan matkaa, mutta ratkaisuvaiheessa eroa pikku hiljaa alkoi kertyä. Kunkin erän neljä parasta selviytyi suoraan jatkoon ja Pappila hävisi neljännen sijan 1,72 sekunnin erolla. Taakseen hän jätti Puolan ja Palestiinan edustajat.

Jamaikalainen Natoya Goule ohitti puolimatkan ajassa 63,63, mutta hävisi lopulta hänkin viimeisen jatkopaikan 0,04 sekunnin erolla. Erän voitti mainion loppukirinsä ansiosta ruotsalainen Sofia Öberg.

Suomi luottaa naisiin

Suomen joukkueen menestys tämänvuotisissa MM-kilpailuissa tulee sekä ennätysvertailun että avauspäivän perusteella olemaan hyvin pitkälti naisten varassa. Joukkueen jäsenistä naisia on selvä enemmistö ja jokseenkin kaikki mitaliehdokkaat ovat naisia.

MM-tilastossa korkeimmalle suomalaisista sijoittuvat seiväshyppääjä Vanessa Vandy, estejuoksija Sandra Eriksson ja keihäänheittäjä Jelena Jaakkola.

MM-kilpailut kestävät kuusi päivää tiistaista sunnuntaihin ja niihin osallistuu 183 eri maata.

Lähteet: YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat