Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Närbild
  • Erään kirjan elinkaari
  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Eriksson viides, Jaakkola kuudes nuorten MM-kisoissa

Uudestakaarlepyystä kotoisin oleva IF Nykarlebynejdenin Sandra Eriksson juoksi uuden junioreiden Suomen ennätyksen ja sijoittui viidenneksi junioreiden MM-kilpailuiden 3000 metrin estejuoksussa. Naisten keihäänheitossa rikottiin maailmanennätys. Jelena Jaakkola oli kuudes.

urheilu

Erikssonia nopeampia MM-finaalissa olivat ainoastaan kaksi kenialaista ja kaksi etiopialaista juoksijaa. Eriksson oli juoksun selvästi paras eurooppalainen ajalla 10.00,87.

Omaa ennätystään Eriksson paransi yli viisi sekuntia ja rikkoi samalla Ulla Tuimalan nimissä olleet sekä junioreiden (19-v.) että nuorten (22-v.) Suomen ennätykset.

Kenialainen Christine Muyanga voitti maailmanmestaruuden uudella MM-kisaennätyksellä 9.31,35. Toiseksi sijoittui hänen joukkuetoverinsa Elizabeth Mueni. Pronssimitalilla palkittu Korahubish Itaa juoksi uuden Etiopian junioriennätyksen 9.37,81.

Yksin juosten maksimisuoritukseen

Eriksson lähti päättäväisesti juoksemaan omaa maksimivauhtiaan ja johti ensimmäisen kierroksen. Kahden kierroksen jälkeen kenialaiset ja etiopialaiset nykäisivät. Latvialainen maailmantilaston ykkönen Polina Jelizarova oli ainoa, joka rohkeni lähteä heitä seuraamaan.

Eriksson jättäytyi tarkoituksellisesti liian kovaksi tuntemastaan kärkivauhdista, mutta erkani samalla pääjoukosta ja juoksi yksinään kuudentena. Ensimmäisen kilometrin hän juoksi tasaisia kierrosaikoja 3.18 ja toisen kilometrin yksin juosten täsmälleen samaan aikaan.

Viimeisellä kilometrillä sekä Jelizarova että Eriksson alkoivat väsyä, mutta suomalainen lähestyi koko ajan. Runsas kierros ennen maalia Eriksson sivuutti latvialaisen, joka samalla henkisesti romahti ja kaatui esteeseen.

Eriksson kiri maaliin viidentenä kaukana muiden eurooppalaisten edellä. Hänen loppuaikansa 10.00,87 on naistenkin sarjassa Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras. Vetoavun turvin Eriksson olisi kenties kyennyt jopa Pekingin olympiarajaan, joka on 9.55,00.

Erittäin päättäväiseksi harjoittelijaksi tunnettua Sandra Erikssonia valmentaa Guy Storbacka. Sandran isosisko Heidi ja pikkusisko Zenitha ovat myös omassa ikäluokassaan Suomen parhaita kestävyysjuoksijoita.

Junioreiden maailmanennätys naisten keihäänheitossa

Ukrainalainen Vira Rebrik heitti keihästä junioreiden (19-v.) uuden maailmanennätyksen 63,01. Soinin Sisun Jelena Jaakkola sijoittui korkeatasoisessa kilpailussa kuudenneksi.

Rebrik paransi kahdeksalla sentillä aikaisempaa maailmanennätystä 62,93, jonka oli heittänyt kiinalainen Xue Juan vuonna 2003.

Pitkä ja hoikka Rebrik on ollut maailman lupaavimpia keihäänheittäjiä jo useita vuosia. Kolme vuotta sitten hänet palkittiin hopeamitalilla tyttöjen (17-v.) MM-kilpailuissa ja kaksi vuotta sitten junioreiden (19-v.) MM-kilpailuissa. Viime kesänä hän voitti junioreiden Euroopan mestaruuden.

Muutkin heittivät erinomaisia tuloksia. Hopeamitalilla palkittiin kiinalainen Li Lingwei omalla ennätyksellään 59,25 ja pronssimitalilla serbialainen Tatjana Jelaca uudella maansa ennätyksellä 58,77.

Jelena Jaakkola avasi hyvin kiskaisten toisella kierroksella kelpo tuloksen 55,26, muttei kyennyt tulostaan tästä enää parantamaan ja sijoittui kuudenneksi. Seitsemäs oli uuden Ruotsin ennätyksen 54,12 heittänyt Anna Wessman.

- Kuudes sija MM-kilpailuissa on hyvä saavutus, mutta tulos olisi Jelenan nykykunnossa voinut olla parempikin. Mitaliin olisi silti vaadittu 100-prosenttinen suoritus, arvioi Suomen joukkueen keihäsvalmentaja Esa Utriainen.

- Jelenan toinen heitto oli kohdallaan, mutta finaalissa heitto ei kulkenut jalkojen kautta. Vedon loppu pääsi aukeamaan ja keihään kärki haukkasi metrit pois, Utriainen analysoi.

Perjantaina 11.7. Bydgoszczissa heitetään miesten keihäänheiton finaali, missä Suomea edustavat Turun Urheiluliiton Tuomas Laaksonen ja Vimpelin Vedon Jaakko Talvitie.

Lähteet: YLE

Suosittelemme

Tuoreimmat