F1-kuljettajien arki muuttunut

F1-kuljettajien harjoittelurutiinit ovat vuosien varrella muuttuneet huimasti. Kuljettajien fyysinen vaatimustaso on noussut, ja nykypäivän kuljettajaa voi kuvailla helposti huippu-urheilijaksi. Samaa ei voinut sanoa ainakaan kaikista takavuosien huipuista.

Reuters-uutistoimiston toimittamassa artikkelissa kuvaillaan takavuosien F1-tähtien eroja nykyisiin huippukuljettajiin. James Huntin juhlinta tai vaikkapa Keke Rosbergin tupakkahetki ennen aika-ajoja on mennyttä aikaa - moottoriurheilu on todella urheilua.

Artikkelissa Aki Hintsa, joka vastaa Mclarenin kuljettajien fyysisestä kunnosta, kuvailee nykykuljettajien fyysistä vaatimustasoa erittäin kovaksi.

Hintsan mielestä Kimi Räikköstä tai Lewis Hamiltonia voisi helposti verrata Pekingiin lähetettävään huippu-urheilijaan.

- Kun vuonna 1998 aloitin Mika Häkkisen kanssa, en pitänyt F1- sarjaa varsinaisena urheiluna, mutta huomasin nopeasti olleeni väärässä, Hintsa kertoi.

- On erittäin raskasta olla jatkuvasti yleisön ja lehdistön valtavan paineen alla. Myös jatkuva matkustelu eri aikavyöhykkeiden välilä on todella raskasta.

- Kuljettajan täytyy myös olla erinomaisessa fyysisessä kunnossa, ja mieli täytyy pitää virkeänä koko ajan. Se vaatii jatkuvaa harjoittelua, ja tietysti myös palautumisaikaa.

- Ymmärsin, että tämä on yksi haastavimmista urheilumuodoista. Harjoittelutavat ovat vuosien kuluessa muuttuneet, ja nykyisin kuljettajat harjoittelevat kaksi kertaa enemmän kuin 10 vuotta sitten. Heidän täytyy.

"F1-kuski hieman kuin jääkiekkoilija"

Mutta voisiko Räikköstä tai Hamiltonia oikeasti verrata esimerkiksi olympiatason yleisurheilijaan? F1-kuljettajan täytyy olla huippukunnossa lähes vuoden kaikkina kuukausina, siinä missä esimerkisi 100 metrin kilpajuoksijan suoritus kestää 10 sekuntia.

F1-kuljettajan suoritus kestää parhaimmillaan kaksi tuntia ja kilpailuja on joka toinen viikonloppu.

- Suorituksen pitäminen ääritasolla läpi kauden ei ole mahdollista. Siksi on tärkeintä löytää optimaalinen suoritustaso, jolla pystyy suorittamaan koko kauden.

- Kestävyyttä ajatellen F1-kuljettajaa voi helposti verrata jääkiekkoilijaan. Joukkuelajeissa vaadittava kestävyys on hyvin samaa luokkaa, mitä huippukuljettajalta vaaditaan.

- Kuninkuusluokassa ajavat kuljettajat ovat parhaista parhaita, kuten ovat myös olympialaisiin osallistuvat urheilijat. Nämä maailmat ovat kuitenkin niin erilaisia, että olisi harhaluuloa kuvitella yhden urheilijan olevan hyvä kaikessa, Hintsa muistutti.