Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pesiskatsomoihin virtaa entistä enemmän yleisöä

Miesten Superpesiksen runkosarja päättyi sunnuntaina. Runkosarjan yhteenvedossa pesäpalloihmisiä ja -päättäjiä lämmittää erityisesti se, että miesten Superissa katsojamäärät jatkoivat nousuaan. Naisten Superpesiksen runkosarja päättyy ensi keskiviikkona, ja myös naisten puolella ollaan edellä viimevuotisia lukuja.

urheilu

Miesten Superpesiksen runkosarjaa seurasi tänä vuonna yhteensä 206 441 katsojaa, mikä tekee keskiarvoksi 1 434 katsojaa/ottelu (viime vuoden keskiarvo oli 1 393).

Pesäpallo on ulkoilmaurheiluna aina enemmän ja vähemmän säiden armoilla. Siksi on lajin kannalta erityisen hienoa, että sateisten ja koleiden touko- ja kesäkuun jälkeen katsojamäärät jatkavat nousuaan.

Katsojamäärävertailussa miesten Superpesiksestä nousee tämän kauden runkosarjassa kirkkaasti esille kaksi paikkakuntaa: Kouvola ja Vimpeli. Kouvolan Pallonlyöjien yleisökeskiarvoksi muodostui 1 979 katsojaa, missä on peräti 720 katsojan nousu viime kauteen verrattuna.

Vaikka seurojen kokonaiskeskiarvo kipusikin ylöspäin, muutamien seurojen luvut notkahtivat hälyttävän paljon alaspäin, joten tekemistä edelleen riittää.

Naisten Superpesiksessä Porin Pesäkarhut ja Lappeenrannan Pesä Ysit keräävät edelleen katsojamääriä, jotka ovat huippuluokkaa naisten palloilulajien vertailussa Suomessa.

Pesäkarhut on ollut naisten Superissa katsojamäärien ykkönen jo vuodesta 2002! Pesä Ysien nousujohteinen kehitys on jatkunut tällä kaudella sekä kentällä että katsomossa.

Kouvolassa runkosarjaottelussa yli 5 000 katsojaa

KPL teki valtakunnallisesti kovan tempun, kun runkosarjan viimeinen kotiottelu nimenomaan Vimpelin Vetoa vastaan houkutteli huikeat 5 076 katsojaa. Viime vuoden Itä-Lännessä Kouvolassa miesten ottelussa oli paikan päällä 5 134 katsojaa.

Nyt tuota lukemaa hätyyteltiin runkosarjaottelussa, joka televisioitiin suorana lähetyksenä, ja jossa myytiin pääsylippuja portilla normaaliin hintaan.

KPL:n toiminnanjohtaja Marko Hovi korostaa, että nykytilanteeseen ei ole ollut oikotietä.

- Tässä on tehty äärimmäisen paljon työtä. Mitään ei ole tullut ilmaiseksi. On satsattu markkinointiin ja pantu olosuhteita kuntoon kentällä. Koko ajan on ajateltu kokonaisuutta, Hovi alleviivaa.

- Suurin asia on ollut kuitenkin se, että joukkue on pelannut loistavasti ja kiinnostavasti. Joukkue on saanut kouvolalaisyleisön omalle puolelleen. On hienoa nähdä, että kouvolalaiset nauttivat hyvästä pesäpallosta silloin, kun sitä on tarjolla. Jos meillä käy melkein 2 000 katsojaa joka pelissä, niin kertoohan se siitäkin, että peli on ollut hyvää, Hovi jatkaa.

Vimpelissä kotikenttäetu isolla K:lla

Pesiksen Vimpeli-ilmiö porskuttaa edelleen vahvoissa merkeissä. Saarikentän ainutlaatuinen tunnelma kiehtoo niin pelaajia, tuomareita kuin yleisöä. Vedon toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Kujala muistuttaa, että nimenomaan kotikentän ympäristö on kaikin puolin inspiroiva.

- Saarikentällä katsomo on lähellä kenttää, joten yleisölle syntyy luonnollinen kontakti tuomareihin ja pelaajiin. Yleisölle tulee oikeasti sellainen tunne, että se pystyy vaikuttamaan peliin. Saarikentällä ei tiskijukka soita mitään jytämusiikkia, vaan yleisö itsessään luo tunnelman, Kujala kertoo.

Järviseudulla sijaitseva Vimpeli on hieman erillään Etelä-Pohjanmaan kolmiosta Nurmo-Seinäjoki-Koskenkorva, ja Saarikentälle saapuukin paljon yleisöä esimerkiksi Keski-Suomesta ja Keski-Pohjanmaalta. On tutkittu, että Saarikentän tunnelmaa tullaan aistimaan jopa yli 100 kilometrin päästä.

Tikkanen: Määrätietoinen ja ahkera työ tuo tulosta

Superpesiksen toimitusjohtaja Juha Tikkanen on mielissään siitä, että nousujohteinen tie jatkuu katsojamäärissä.

- Seurat ovat tehneet markkinoinnissa toimenpiteitä, ja tämä antaa uskoa siihen, että voimme edelleen nostaa yleisömääriä. Kouvolassa kasvu (yli 700 katsojaa) on ollut tällä kaudella huikeaa. Täytyy sanoa, että viimetiistainen Kouvola-Vimpeli-yleisöennätystempaus on minun Superpesis-urallani kovin yksittäinen tapahtuma niin media-arvoltaan, näkyvyydeltään kuin tietysti katsojamäärältään, vuodesta 2000 Superpesistä johtanut Tikkanen sanoo.

- Vimpelissä vankkumaton pesistyö jatkuu uskomattoman hienolla tavalla. Vimpelissä pysytään katsojamäärissä vankasti 2000:n paikkeilla. Se on erikoisen hyvä määrä, kun sen suhteuttaa Vimpelin asukaslukuun, Tikkanen iloitsee.

- Sekä Kouvolan että Vimpelin esimerkit kertovat siitä, että kun seura tekee määrätietoista työtä ahkerasti, niin tulostakin saadaan aikaiseksi. Kokonaisuutena on sanottava, että seuroissa tehdään tällä hetkellä hyvää työtä ja kehityksessä on oikea suunta, Tikkanen kiteyttää.

Tikkasen mielestä runkosarjan positiivisia viestejä ovat olleet myös pesiksen tv-näkyvyys, Superpesis-paikkakunnilla kiertänyt Road show -tapahtuma sekä seurojen sähköisen viestinnän kehittyminen internetissä.

- Urheilukanavan jokaviikkoiset ottelulähetykset ovat saavuttaneet suosiota. Pesis on ollut katsotuimpien ohjelmien listalla joka viikko. Se kertoo siitä, että lajilla on vankka katsojakunta myös telkkarissa, Tikkanen toteaa tyytyväisenä.

Lähteet: YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat