Häggblom satutti pohjettaan

Kuulantyöntäjä Robert Häggblom koki takaiskun keskiviikon aamuharjoitusten yhteydessä Pekingissä. Vaasalaisen pohje kramppasi lievästi, ja hän jäi sen vuoksi pois median iltapäivän tentistä. Kuulan karsinta ja finaali käydään tulevana perjantaina.

Urheiluliiton valmennuksen johtaja Jarmo Mäkelä selvitti ainoan kuulaedustajamme Marugamen antia muutamalla lauseella.

- Suhteessa siihen miten hänen tämä kesänsä on mennyt, niin siihen on nousua. Hän sai parhaimmat työnnöt mitä pitkään, pitkään aikaan, yleisurheilupomo huomautti.

Miesten perjantaiaamun kuulakarsinnan raja on hurjan kova 20,40. 183-senttiseltä ja 120-kiloiselta mörssäriltä vaaditaan pientä ihmettä, jos hän pääsee edes lähellä vaadittua rajaa.

- Toinen kysymys on, voiko näiltä pohjilta läpäistä karsintaa. Se vaatii ihan täydellistä onnistumista aamutuimaan ja sitä kahdenkymmenen metrin työntöä. Hänen kuntoreservinsä antaa siihen kyllä edellytykset, Mäkelä totesi.

Tuskainen kausi alla

Häggblomin kesä on hurahtanut kaikkiaan yllättävän vaisusti. Suomen mestaruudesta (tulos vain 18,88) huolimatta hän on puhkaissut vain kerran 20 metrin viivan. Kalevan kisoissa vaasalaisella oli vaikeuksia selän kanssa, mutta hän vakuutti jo silloin olevansa paremmassa kunnossa kuin mitä tulosta näytti.

Rautapallon työntäjä lunasti lopullisen paikan Pekingin olympiakisoihin vasta 3. elokuuta Lappeenrannan eliittikisoissa tuloksella 19,60. Se riitti Olympiakomitealle.

Häggblom oli juniorina verrattain lahjakas sprinttiuimari. 12-vuotiaana hän vaihtoi lajin kuitenkin kuulantyöntöön. Miehen meriittilistalta löytyy vuodelta 1999 alle 17-vuotiaiden MM-kulta. Ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan Häggblom debytoi vuoden 2007 EM-halleissa, missä hän sijoittui neljänneksi.

Viime vuoden MM-kisoissa Osakassa suomalainen jäi karsinnassa sijalle 22 tuloksella 19,29. Vasa Idrottssällskapin urheilijan ennätys on tehty vuoden takaa - 20,53. Nykykunnossaan Häggblom ei kuitenkaan uhkaa noita lukemia Kiinan pääkaupungissa.