Suora

  • Elävä arkisto esittää

Piipari pelasti Suomelle voiton EM-karsinnassa

Suomen koripallonaiset aloittivat kuukauden mittaisen urakkansa Euroopan A-divisioonassa voitokkaasti. Loukkaantumisista kärsinyt Suomi selviytyi Espoossa avausvastuksestaan Bosnia-Hertsegovinasta pisteen voitolla (46-45), jonka varmisti kotijoukkueelle Reetta Piipari 12 sekuntia ennen päätössummeria.

urheilu

Suomi oli iskemässä luuta kurkkuun A-divisioonaan viime syksynä nousseille bosnialaisille heti avausjaksolla. Kotijoukkueella oli oiva rähinä päällä puolustuspelissään alusta lähtien. Bosnia-Hertsegovina teki ensimmäisen pelitilannekorinsa vasta reilun kuuden minuutin jälkeen.

Vierasjoukkueen päävalmentaja Zoran Mikes kävi kuumana kuin hellankoukku ansaiten mellakoidessa itselleen teknisen virheen. Virheestä saaduilla vapaaheitoilla Reetta Piipari siirsi Suomen 15-4-johtoon.

Bosnialaisten toisella jaksolla käyttöön ottama paikkapuolustus oli myrkkyä Suomelle. Suomi sai neljänneksen alkupuolella onnistuneet kolmoset Reetta Piiparin ja Tiina Stenin toimesta, mutta Bosnia pysyi tiukasti muodostelmassaan. Kotijoukkueen heitot menivät tämän jälkeen harakoille. Kipsi muodostui niin kovaksi, että Bosnia-Hertsegovina vei jakson viisi viimeistä minuuttia peräti 11-0 ja nousi 26-25-taukojohtoon.

Kipsi ei karissut edes toisella puoliajalla. Suomi pelasi toisella ja kolmannella neljänneksellä 12 minuutin jakson, jonka aika joukkue teki vain kolme pistettä. Pahimmillaan bosnialaiset kävivät päätösjakson alussa seitsemän pisteen (32-39) johdossa.

Suomi kuitenkin nousi Heta Korpivaaran koreilla ja Niina Laaksosen väkevällä heittopelillä voittotaistoon mukaan. Suomen viimeisen korin heitti korkealla kaarella Piipari 12 sekuntia ennen loppua.

- Mahtavat olivat tunnelmat, kun heitto meni sisään. Vaikkei viimeinen hyökkäys ihan suunnitelmien mukaan mennytkään, naureskeli Piipari, joka otti heittonsa pakon edessä hyökkäysajan umpeutuessa.

Bosnia-Hertsegovinan viimeinen hyökkäys ja voittokorin yritys päättyi Azra Becirovicin (13/6) ohiheittoon.

"En usko onneen"

Suomi on viimeisten viikkojen aikana kärsinyt avainpelaajien loukkaantumisista, joiden vuoksi joukkueen yhteisharjoitusten määrä on jäänyt pieneksi. Sekä Laaksonen että Korpivaara liittyivät maajoukkueen vahvuuteen vasta tämän viikon alussa toivuttuaan nilkkavammoista. Lisäksi kokenut Michaela Moua pelasi vasta viidennen pelinsä tänä kesänä joukkueen kanssa.

- Kaikki kokemamme fyysiset ongelmat kostautuivat, kun aloitimme hyvin. Emme itsekään uskoneet hetken päästä, että peli voi luistaa näin hyvin. Itseluottamuksemme rapisi muutaman epäonnistumisen jälkeen ja Bosnia pääsi mukaan, kommentoi naisten päävalmentaja Domingo Diaz ottelun käännettä.

Voitonsyrjässä tiukasti loppuun saakka olleen Bosnian valmentaja Mikes oli ottelun jälkeen kuin maansa myynyt.

- Tänään onnella oli suuri osuus voittoon. Suomi ei sopeutunut hyvin puolustusmuodon vaihdokseemme ja meillä oli mahdollisuus. Yksi onnekas heitto, pudisteli Mikes päätään.

- Minä en puolestani usko onneen. Uskon, että ansaitsimme voiton, koska suomalaisilla pelaajilla on suuri sydän ja teimme töitä viimeiseen sekuntiin saakka, Diaz kuittasi.

Työmyyrinä häärivät erityisesti Moua ja Laaksonen. Viime kaudella Italiassa ammattilaisena pelannut Moua näytti tuovansa joukkueeseen tavaramerkkinsä, kovan puolustuspelin lisäksi syöttöoivalluksia ja aggressiivisuutta sekä suoraviivaisuutta hyökkäyspeliin.

Laaksonen puolestaan onki ottelussa 17 levypalloa, joista huimat 12 hyökkäyskorilla. Naisten SM-sarjan vuoden pelaaja viimeisteli myös 11 pistettä. Korpivaaran saldo oli kymmenen, jotka kaikki syntyivät toisella puoliajalla.

Suomen heittoprosentit jäivät heikoiksi, kun pelitilanneheitot kirjattiin 17/57.

- Tämä joukkue harjoittelee hyvin. Tänä aamuna prosentit olivat loistavia, Diaz hymähti.

Suomen seuraava ottelu on lauantaina vieraissa Italiaa vastaan. Kotikentälleen Tapiolaan Suomi palaa ensi viikon keskiviikkona, jolloin vastassa on Turkki.

Lähteet: YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat