Häggblom voimaton vaikeuksien keskellä

Kuulantyöntäjä Robert Häggblom taisteli urhollisesti perjantaiaamun karsinnassa, mutta oli voimaton vammojensa keskellä. Moni muu olisi jättänyt koko kuulakisan väliin. Vaivat veivät lopulta pidemmän korren suomalaisesta, joka jäi karsinnassa kokonaan ilman tulosta.

Suomen tämänhetkinen kuulantyönnön ykkösnimi on kärsinyt kauden mittaan selkävaivoista ja hänen kautensa on ollut tuskia täynnäi jo ennen Pekingin olympiakisoja.

Mystisen selkävamman syytä ei ole löydetty edes magneettikuvista. - Selkä oli puudutettu tänään, enkä tuntenut sen suhteen paljoakaan. Se kuitenkin tunnen, että se on nytkin aika tiukka. Vaikka mitään ei selästä ole löydetty, niin silti kramppeja tulee koko ajan.

Vaasalaisen synkät pilvet kasaantuivat lisää jo ennen Pekingin Linnunpesä -stadionilla käytyä karsintamittelöä, sillä hänen pohkeensa kramppasi keskiviikon harjoitusten yhteydessä.

Perjantaina Häggblomin peli oli pelattu jo oikeastaan ennen ensimmäistä suoritusta, koska hän ei päässyt ilman kipuja kauden tärkeimpään kilpailuunsa. Epävarmuustekijät olivat liian kovat ennen h-hetkeä.

- Tunsin jo verryttelyssä pohkeessa kipua, ja näin jälkikäteen sanottuna, sekin olisi ehkä pitänyt puuduttaa. Hölkkäsin kentällä ja tein siinä kevyttä hyppyä, jo siinä tunsin kipua. Halusin ennakolta, etteivät minun voimat katoaisi pohkeesta, Häggblom totesi.

Ei mitään mahdollisuutta 20-metriseen

Kaksinkertaisen Suomen mestarin karsintatyönnöissä ei ollut tarvittavaa puhtia, jotta loppukisaan vaadittu tulos 20,02 olisi ollut edes lähellä. Kuulan kovaksi finaalirajaksi oli laitettu 20,40, jonka ylitti lopulta kuusi kilpailijaa.

- Halusin lähteä taistelemaan, mutta ei nyt ollut mitään mahdollisuuksia, kolme ristiä karsintatauluun jättänyt eli ilman tulosta jäänyt suomalainen tunnusti.

Urheiluliiton valmennuksen johtaja Jarmo Mäkelä kertoi pari päivää sitten, että Häggblomin otteista oli havaittavissa nousunmerkkejä Marugamen Japanin leirin aikana.

- Hän taisi ajatella turhankin valoisasti, niinhän se tietysti pitääkin. Tosiasiassa tein siellä yhden työntöharjoituksen, missä oli viisi työntöä. Niistä oli vain yksi hyvä pilkahdus. Ei se lähtökohta nyt niin hyvä ollut, kuulamörssäri muistutti.

Aamun karsinta ei tarjonnut Häggblomin mielestä mitään yllätystä. Kaksikymmentä metriä on ollut jo pitkään se tulos, millä mennään finaaliin.

Häggblom veikkaa Cantwellista finaalin mustaa hevosta

- Ei se ole mikään mahdoton tulos, jos on saanut harjoitella ehjän kauden. Sanoin jo aikaisemmin, että jos Cantwell selviää finaaliin, hän voi olla kova sana illalla.

Puolalainen Tomasz Majewski värkkäsi karsinnan ainoan yllätyksen työnnettyään puolisen metriä enemmän kuin kukaan muu. Tulos 21,04 on kova teko aamutuimaan tehtynä. Häggblom ei usko, että Majewski pystyisi illalla parantamaan 21-metrisestä.

Sydneyssä vuonna 2000 olympiapronssiin vaadittiin tulos 21,20 ja Ateenassa neljä vuotta myöhemmin 21.07. Puolalainen on nousemassa mukaan mitalitaisteluun aamun esityksen valossa.

- Nyt on ollut sen verran ongelmia ja tuskainen kausi, ettei tässä auta kuin saada paikat kuntoon ja levätä ennen kuin ajattelee jatkoa. Ruotsi-ottelu on tässä kuitenkin vielä ohjelmassa.

Häggblom on saanut kuluvalla kilpailukaudella vain kertaalleen kuulansa lentämään yli 20 metrin. SM-kultakin lohkesi tuskien keskellä vaatimattomalla tuloksella 18,88.