Kruger kiekkofinaaliin - sentit suomalaisen puolella

Frantz Kruger selvitti tiensä kiekonheiton olympiafinaaliin lauantaina. Hän heitti viimeisellään tuloksen 62,48, joka riitti täpärästi 12 joukkoon. Loppukilpailupaikka heltisi Krugerille lopulta neljän sentin erolla.

Kiekon A-ryhmässä viisi miestä ylitti 64 metriä. Jälkimmäisessä ryhmässä esiintynyt Frantz Kruger lähti finaalipaikan metsästykseen leppoisin mielen.

Suomalaistuneelta kiekkojätiltä irtosi hymyä tv-kameroille vielä ennen karsintaa. Verryttelyheitot lävähtivät helponnäköisesti 55-58 metrin tienoille. Ulkopuolisesti katsottuna näytti, että 33-vuotias urheilija oli nollannut viime vuoden MM-pettymyksensä.

- Olosuhteet olivat tasapuoliset. Olin jopa odottanut kuumempia ja kosteampia sääoloja. Verryttelyssä tuntui tosi hyvältä, ehkä olin kuitenkin hieman hermostunut, Kruger tunnusti

Kruger sai Suomen edustusoikeuden hiukan ennen viime vuoden Osakan MM-kisoja. Japanissa hän teki hukkareissun, kun kokenut kiekkomies karsiutui yllättäen loppukilpailusta.

Pekingin yleisurheilustadionilla karsinnan kolmanneksi vanhin kiekkomies sinkautti ensimmäisellä kierroksella noin 61-metrisen, mutta yritys liputettiin niukasti yliastutuksi. Tässä vaiheessa kaikki näytti silti hyvältä, koska noin 62 metrin heitolla oltiin vielä menossa 12 finalistin sakkiin.

Synkät pilvet kasaantuivat yhtäkkiä Krugerin päälle, kun toinen yritys oli ponneton ja liian varovainen. Näytti siltä, että hän pelkäsi astuvansa taas heittonsa yli. Kakkoskiskaisu oli matala ja kiekko viipotti ilmassa.

Kruger selvitti tiukan paikan

Kolmanteen Krugerin oli jo pakko laittaa kaikki peliin. Viimeisen heiton teemana oli yksinkertaisesti "upporikasta tai rutiköyhää". Suomalaisen jalkojen vaihto tuli liian aikaisin ennen vetoa ja hänellä oli suuria vaikeuksia pysyä ringissä. Kiekko lensi kuitenkin 62,48:een.

- Se oli ihan hyvä heitto, ja ringistä poistuessani luulin ensimmäiseksi, että sillä mennään finaalin. No, mentiinhän sillä, mutta aika tiukaksi se meni, naureskeli Kruger.

Suomalaisleiri sai jännittää jatkoonpääsyä loppuun asti, sillä Espanjan Frank Casanas suisti heti perään Krugerin 12. tilalle. Takaata tuli vielä neljä kilpailijaa, joilla oli eväät ohittaa Suomen kiekonheiton lippulaiva. Joukossa oli kaiken lisäksi liki 70 metriä heittänyt Ehsan Hadadi. Tällä kertaa piina palkittiin, sillä pahimmat uhkaajat heittivät - onneksi vajaita 62-metrisiä.

- Eikös olympiakisat pitäisikin olla jännittävät. Minulle tilanne oli aivan uusi, sillä en ole ennen joutunut toivomaan, että toiset kilpakumppanit epäonnistuisivat heitoissaan. Pääasia on, että olen mukana finaaliporukassa, tänään siihen tarvittiin myös onnea, hän myönsi.

Krugerin kausi ei ole mennyt suunnitelmien mukaisesti. Kuulantyöntäjä Robert Häggblomin harjoittelukaveri sairasteli keväällä muutamaan otteeseen, eikä ollut päässyt kesällä aivan toivottuihin lukemiin.

Monessa liemessä keitetty Kruger on heittänyt tänä vuonna parhaimmillaan 65,39. Tämänvuotisella Krugerin Suomen mestaruustuloksella 61,59 olisi sijoittunut karsinnassa 17:nneksi. Aamukarsinnassa heitettynä kolmen metrin miinusmarginaali kauden parhaaseen rykäisyyn verrattuna on ihan kelpo suoritus.

Suomen yleisurheilujoukkueen ainoa olympiamitalisti

203-senttinen ja 130-kiloinen kiekkojärkäle on asunut pitkään Suomessa. Hän on naimisissa entisen EM-hopealoikkaajan Heli Koivulan kanssa.

Kruger on Suomen Pekingin yleisurheilujoukkueen ainoa olympiamitalisti. Hän esiintyi vielä kahdeksan vuotta sitten Sydneyssä Etelä-Afrikan edustusasuissa ja toi entiselle maalleen olympiapronssia tuloksella 68,19. Miehen nimissä on vieläkin Afrikan ennätys 70,32.

Kiekkokarsinnan piikkipaikan vei yllättäen Puolan Piotr Malachowski (65,94). Näyttäisi siltä, että maan kenttälajien taitajat ovat löytäneet jostain huippuiskun juuri olympiakisojen alla. Perjantaina kuulassa Tomazs Majewski järjesti jymypaukun ottamalla olympiakultaa puolen metrin ennätysparannuksella.

Ehsan Hadadin, Iranin kuluvan kauden ihmeheittäjän, taso laski arvokisoissa seitsemän metriä ja tuloksena oli karsiutuminen olympiafinaalista, joka käydään vasta tiistaina klo 16.

- En tiedä, mikä hänellä (Hadadi) meni pieleen. Tämähän on kuitenkin urheilua. Minulla on omat aavistukseni, mistä se voisi johtua, mutta ei ole minun asia kommentoida muiden suorituksia, Kruger totesi karsiutuneesta maailmantilaston kolmosesta, jota valmentaa venäläisvalmentaja.