Suora

  • Elävä arkisto esittää

Korismiehet puhtaalla pelillä turnausvoittoon

Suomen koripallomaajoukkue päätti Strasbourgin kovatasoisen turnauksen riemukkaisiin tunnelmiin sunnuntaina. Petteri Koponen upotti vapaaheittoviivalta Suomen voittopisteet kymmenen sekuntia ennen loppua, kun Tshekki kaatui lukemin 73-75 (34-36).

urheilu

Suomen saldo turnauksessa oli kova; kolme voittoa EM-lopputurnauksessa viime vuonna mukana olleista vastustajista.

Suomi kaatoi turnauksen aiemmissa peleissään kolmen vuoden takaisen EM-pronssimitalistin Ranskan ja Latvian tulikuumalla heittopelillä. Tshekkiä vastaan Suomi ei tarvinnut voittoon samanlaista heittohurmosta, ainoastaan kylmät hermot ja taisteluasenteen puolustuspeliin.

Portland Trailblazersilta NBA-sopimustarjousta odotteleva Petteri Koponen teki Suomen seitsemän viimeistä pistettä. Vajaat kaksi minuuttia ennen loppua Koponen nosti kolmosellaan Suomen tasatilanteeseen 71-71 ja hetkeä myöhemmin hän siirsi vapaaheitoillaan joukkonsa kahden pisteen johtoon.

Petr Bendan tasoitettua pelin puoli minuuttia ennen päätöstä haki Koponen virheen Tshekin Stepan Vrublille, kun peliaikaa oli enää kymmenen sekuntia.

Tshekki yritti ladata Koposen vapaaheittoihin ekstrapaineet ottamalla aikalisän ennen niitä. Koponen käveli kuitenkin rauhallisesti viivalle ja upotti molemmat heittonsa. Tshekki pääsi vielä viimeisessä hyökkäyksessään yrittämään kahdesti tasoitusta, mutta niin Ladislav Sokolovskyn kuin Jiri Hubalekin yritykset epäonnistuivat.

- Enpä muista milloin olisin valmentanut joukkuetta, joka turnaustilanteessa olisi voittanut kolmea peräkkäistä peliä, iloitsi maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann, joka luotsasi Saksan maajoukkueen MM-pronssille 2002.

- Normaalisti turnauksissa tulee notkahdus jossain vaiheessa, niin kuin meillekin tänään. Onneksi pystyimme puolustuksella paikkaamaan tilannetta. Ja heittihän se Koponen ison kolmosen ja kovia vapareita loppuhetkillä, Dettmann lisäsi.

Voitto Tshekistä ei ole Suomelle jokapäiväistä herkkua. Viimeksi Suomi oli kaatanut Tshekin vuonna 1996, jonka jälkeen peräkkäisiä tappioita oli kertynyt kahdeksan. Jos Tshekin tiliin lasketaan vielä sen edeltäjän Tshekkoslovakian saldo, oli voitto Suomelle vasta kuudes kautta aikain joukkueiden 35 kohtaamisesta.

Ranskan Suomi oli ennen viikonloppua voittanut vain kahdesti 19 yrittämällä ja Latviaakin vastaan Suomi oli poistunut tappio niskassaan 14 kertaa 21 keskinäisestä maaottelusta.

Epäitsekkyydestä itseluottamusta

Suomi osoitti viimeistään Strasbourgin turnauksessa kasvaneensa joukkueeksi, josta vastustajan on vaikea napsia pysäytettäviä pelaajia taktiikkaansa. Jokaisessa ottelussa Suomi esitteli uusia ratkaisijoita, eikä Tshekki-ottelu tehnyt poikkeusta.

Kolmannella jaksolla Suomi karkasi ottelun suurimpaan johtoonsa, kahdeksan pisteen päähän (56-48), Antti Nikkilän, Sami Lehtorannan ja Aki Ulanderin koreilla. Tshekki toipui Suomen irtiotosta ja nousi päätösneljänneksellä parhaimmillaan Hubalekin korilla kahden pisteen johtoon (70-68) ennen Koposen loppuhetkien urotöitä.

- Harva varmasti asetti meitä turnauksen ennakkosuosikiksi, mutta pelitapamme keräsi paljon huomiota. Suomi syötti turnauksessa muita joukkueita enemmän ja paremmin palloa. Epäitsekäs pelaaminen nostaa koko joukkueen itseluottamusta, Dettmann pohdiskeli.

Suomen epäitsekkyyttä ja tasaisuutta kuvaa hyvin se, että 12 pelaajan kokoonpanosta 11 pääsi Tshekkiä vastaan pisteiden makuun.

Siinä missä Suomi upotti esimerkiksi Latviaa vastaan kolmosensa lähes 60 prosentin tarkkuudella (18/31), jäi Tshekki-ottelussa sihti 38 prosenttiin (9/24). Suomi pyrkikin määrätietoisemmin korin läheisyyteen, josta etenkin Tuukka Kotti ja Lehtoranta viimeistelivät tarkasti.

- Sami (Lehtoranta) tuli tuoreilla jaloilla peliin ja kiitti mahdollisuudesta. Lopussa hän pysäytti Jiri Welschin ajon, joka oli yksi ratkaisuista. Aki (Ulander) oli jälleen puolustuksessa hyvä, kiitteli Dettmann.

Koponen teki ottelun 15 pisteestään kymmenen päätösneljänneksellä. Sopimuspaperia eurokentille metsästävä Kotti saalisti 12 pistettä sekä seitsemän levypalloa. Kotti kauhoi seitsemän levyriä kaikissa turnauksen kolmessa ottelussa ollen Suomen paras jokaisella kerralla.

Tshekin ykkönen oli NBA:ssakin pelannut Welsch 18 pisteellään.

EM-kisapaikan metsästys käyntiin lauantaina Vantaalla

Kovan itseluottamuksen Strasbourgissa löytänyt Suomen maajoukkue palaa kotimaan kamaralle vielä sunnuntaina ja aloittaa viimeistelyn ensi lauantaina käynnistyvään urakkaansa Euroopan A-divisioonassa.

Suomen avausvastustajaksi EM-karsinnassa astelee Bulgaria. Ottelu pelataan Vantaalla lauantaina 23.8. klo 19. Suomen lohkossa pelaavat lisäksi Unkari sekä olympiahopeamitalisti Italia ja ex-maailmanmestari Serbia.

- Tämä turnaus teki hyvää itseluottamukselle, mutta tiedämme toki, että lohkomme A-divisioonassa on äärimmäisen kova. Perusviesti turnauksesta oli se, että kun saamme puolustuksemme toimimaan, ovat vastustajat vaikeuksissa, Dettmann päätti.

A-divisioonan lohkoissa pelataan kuukauden sisällä kaksinkertaiset sarjat. Lohkovoittajat sekä kolme parasta lohkokakkosta (neljästä lohkosta) lunastavat paikat Puolassa vuonna 2009 pelattavaan lopputurnaukseen. Ilman kisalippuja jäävät maat pelaavat jatkokarsinnan kesällä 2009 yhdestä EM-kisapaikasta.

Lähteet: YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat