Leo Pusa: Toivottavasti nuoret jaksavat tehdä töitä

Muun muassa Tapio Korjuksen, Heli Rantasen ja Aki Parviaisen maailman keihäselittiin valmentanut Leo Pusa analysoi Aamu-tv:n haastattelussa Suomen keihäänheiton tilaa. Nuoria potentiaalisia heittäjiä on tulossa, jos he vain jaksavat sitoutua lajiin loppuun asti.

Pekingissä kaikki kolme suomalaista heittävät karsinnan jälkeen myös finaalissa. Pusan mielestä miesten puolella suomalaisella keihäänheitolla ei ole syytä huoleen.

- Miesten puolella keihään tila on hyvä. Meillä on kolme vahvaa heittäjää olympialaisissa ja potentiaalisia nuoria on kasvamassa tässä buumissa, Pusa kertoo.

- Kunhan vaan jaksaisivat tehdä töitä. Loppumetrit ovat kovia, jolloin vaaditaan sitoutumista ja asioiden tärkeysjärjestykseen laittamista. Töitä on tehtävä, jos meinaa todella pärjätä.

Naisten puolella maan taso on ollut pitkään laskusuunnassa. Viimeisin Suomen naisten keihäsmitali on Mikaela Inbergin EM-pronssi Münchenista vuodelta 2002.

- Naisten puolella on vähän veren vähyyttä, koska meillä on ollut pitkään neljä selvästi dominoivaa heittäjää, eivätkä nuoret tytöt ole jaksaneet tehdä loppuun asti töitä, Pusa tuumii.

- Tytöillä on vielä se, että kun tullaan siihen 18-20 ikävuoteen, niin elämänarvot muuttuvat erilaiseen tasapainoon. Pojat haluavat katsoa rajansa, kun taas tytöt miettivät opiskeluja ja perheen perustamista. Ja lisäksi tytöille tulee perheiden sisältä enemmän paineita näiden asioiden suhteen.

Pusa vetää yhdessä maailmanmestari Kimmo Kinnusen kanssa Keihäs kohti Lontoota 2012 -projektia, jonka kautta hän valmentaa suomalaisia nuoria heittäjiä tarkoituksena saavuttaa menestystä Lontoon olympiakisoista vuonna 2012.

Ryhmään kuuluu 26 nuorta, 13 poikaa ja 13 tyttöä.

- Pitää olla lahjakas urheilija, mutta pitää myös harjoitella oikein. Määrä ei ratkaise, vaan laatu, Pusa muistuttaa.

- Tekniikan osalta pitäisi olla valmentaja mukana. Tässä lajissa on tärkeää, että hyvissä ajoin heittoharjoitukset olisivat valvottuja, että ne menisivät alusta asti oikein.