Kangas: Suomen mieskeihäänheiton tilanne hyvä

Tero Pitkämäen olympiapronssi katkaisi keihäänheittäjien 12 vuotta kestäneen kuivan olympiakauden. Hannu Kangas iloitsi suomalaisten kokonaispanoksesta sekä omien suojattiensa menestyksestä. Keihäsvalmentajan mukaan miesten tilanne näyttää hyvältä tulevaa ajatellen.

Edellisen kerran suomalainen keihäänheittäjä juhli olympiamitalia Atlantassa vuonna 1996, kun Heli Rantanen kunnostautui kultanaisena ja Seppo Räty pronssimiehenä.

- Hienolta tuntuu, että palattiin mitalikantaan 12 vuoden odotuksen jälkeen. Se on kuitenkin pitkä aika, kun puhutaan keihäänheitosta, Kangas huomautti.

- Tämä sukupolvi on hyvässä vedossa. Nämä kaverit ovat vielä parhaimmillaan neljän vuoden päästäkin, jos kaikki menee vain niin kuin suunniteltu (välttyvät loukkaantumisilta). Lisäksi Suomesta löytyy hyviä haastajia.

- Tämänpäiväisillä tuloksilla ei voi oikeastaan parempaa toivoa. 86-metrinen riitti pronssille ja näissä kekkereissä sillä ei voi enempää toivoa. Järvenpäällä jäi tietysti vielä varaa, mutta viime vuonna kahdeksas sija MM-kisoissa ja nyt tuli hieno neljäs tila olympialaisissa. Nousussa hän on.

Kangas paljasti, että viime syksynä sekä hän että uusi henkilökohtainen valmennettava Teemu Wirkkala kirjasivat Pekingin kisojen tavoitteeksi kuudennen sijan olympialaisissa.

- Metrimäärät eivät ole ehkä sitä, mitä Teemun lukemat ovat parhaimmillaan. Teemu näytti kuitenkin epäilijöilleen. Hänestä oli paljon kirjoitettu, että hän olisi täällä pelkkä kisaturisti. Hieno viides sija olympialaisissa ja uskomaton noste, Kangas kehui.

Heinäkuussa sekä Tero Pitkämäellä että Teemu Wirkkalalla oli terveyden kanssa ongelmia, ja oikeastaan se tärkein valmistautumiskuukausi valui suurelta osin hukkaan.

- Heinäkuu oli musta kuukausi minun henkilökohtaisella valmentajaurallani, mutta saimme onneksi hyvän nosteen aikaiseksi. Hieno kokonaisuus ja varsinkin Terolta aivan loistava suoritus. Karsinnassa kun vielä loukkaantumiset sotkivat pikkuisen kuvioitamme, Kangas myönsi.