Laitinen: SLU:n muutoksen työnimeksi "Luotetaan toisiimme"

Suomen Liikunta ja Urheilu SLU on 13 vuoden iässä valmis muutoksiin, jotka eivät olleet mahdollisia perustamisvaiheessa. Lauantainen syyskokous Helsingissä päätti velvoittaa 17-jäsenisen hallituksen uudistamaan luottamusjohtamisen mallin sellaiseksi, että se vastaa muuttuviin haasteisiin ja luo edellytykset jatkuvaan kehittymiseen.

Puheenjohtaja Timo Laitinen kiteytti avauspuheessaan muutoksen työnimeksi "Luotetaan toisiimme" ja korosti samalla, että mandaattipohjainen nykymalli on ollut paras ja ainoa mahdollinen. Suomeksi sanottuna nyt uskotaan olevan valmiudet hallituksen koon pienentämiseen ja mandaattien poistamiseen.

Nykymallin perään haikailivat hyvänä vaihtoehtona myös TUL:n pääsihteeri Esko Ranto ja KLL:n puheenjohtaja Raija Vahasalo (Kok). Aikataulu on sellainen, että kuulemisprosessin jälkeen kevätkokous 10. toukokuuta saanee päätettäväksi sääntömuutoksen, ja vuoden kuluttua syyskokous tekee jo vuodelle 2008 valinnat uuden mallin mukaan.

Syyskokous teki ehdollisen päätöksen Seurajuhlat 2011 -tapahtumasta, josta lopullinen päätös tehdään myös kevätkokouksessa. Täytettävät pääehdot koskevat sopivan seutukunnan saamista järjestäjäksi, suurimpien jäsenjärjestöjen sitoutumista sekä tapahtuman perusrahoituksen ja seurojen varainhankintakonseptien löytymistä. Muiden muassa Urheiluliiton puheenjohtaja Antti Pihlakoski ja Jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Harry Bogomoloff pitivät heti lajinsa tukipuheenvuorot, ja jälkimmäinen tarjosi Helsinkiä hyvänä pitopaikkana.

TUL:n Ranto varsinaisesti vastustanut, vaikka TUL on puuhaamassa liittojuhliaan 2009. Laitinen korosti, ettei tapahtumalla olisi mitään tekemistä SVUL:n perinteiden kanssa, vaan SLU on uusi järjestö.

Sirpa Makkonen ainoa uusi

SLU:n hallituksen kahdeksasta erovuoroisesta jäsenestä valittiin seitsemän uudelleen. Uutena tuli vain Sirpa Makkonen (nyrkkeily, 43 ääntä), joka korvasi poisjääneen Eija Vähälä (jalkapallo). Palloliitto ja ehdollepanotoimikunta esittivät Erkki Peltosta (Vaasa), mutta tämä jäi 24 äänellä valitsematta.

Lajiliittojen paikoille valittiin jatkamaan Tuija Brax (koripallo, 55), Jorma Hyytiä (hiihto, 50) ja Anneli Kiljunen (salibandy, 48). Tilanteen sekavuuden aiheutti pitkälti se, että Hiihtoliiton toimitusjohtaja Jari Piirainen tunnusti anteeksi pyytäen unohtaneensa ehdottaa Hyytiää ehdollepanotoimikunnalle määräaikaan mennessä. Syyskokous antoi anteeksi ja hyväksyi Piiraisen esityksen. Hyytiä on ainoa selkeä talvilajin edustaja hallituksessa.

Toisaalta kokousväki ilmeisesti katsoi, että TUL:n vasemmistoliiton mandaatilla jatkamaan valittu Kari Uotila kelpaa mainiosti myös jalkapalloväen edustajaksi, koska hän on Palloliiton uusi varapuheenjohtaja ja suurimman piirin Uudenmaan tuleva puheenjohtaja. Näillä ns. muilla jäsenjärjestöjen mandaattipaikoilla jatkavat myös Jouko Purontakanen (Olympiakomitea), Pirjo Rusanen (alueet) ja Kaisu Laasonen (vammaisurheilu).

Vammaisurheilu ei ollut pystynyt yksimieliseen esitykseen mandaattiehdokkaastaan, ja suuri sali päätti Laasosen jatkosta äänin 51-12 vastaehdokkaana Kati Kauravaara. Tavallaan tämäkin äänestys osoitti, että mandaattien aika voisi olla ohi.

SLU:n talous alkaa olla hyvässä kunnossa, ja alustavasti kuluvan vuoden ylijäämä tuplaantuu budjetoidusta 50 000 eurosta. Lisäsumma ohjataan koulutuksen kehittämistyöhön. Myös SLU-talon vuokralaisille on luvassa vuositasolla 35 000 euron helpotus.

Vuoden 2007 kokonaisliikevaihto on 7 miljoonaa euroa, josta toimintakulujen yhteissumma on 4 714 700 euroa. Tavoitteena on yhä vuosittainen 50 000 euron ylijäämä vahvistamaan omaa pääomaa ja parantamaan likviditeettiä.