Suora

  • Elävä arkisto esittää

Menestysorganisaatiot Vanaja ja OrPo kultajahdissa

Hämeenlinnalainen 2000-luvun kestomenestyjä Vanajan Racing Club on jälleen kultajahdissa naisten lentopalloliigassa. Yksi haastajista on viime keväänä hopealle jäänyt Oriveden Ponnistus.

urheilu

Viime kaudesta tuli edellisten toisinto, sillä Hämeenlinnassa juhlittiin naisten lentopallomestaruutta, vaikka nuorennusleikkausta läpikäynyt joukkue ei ollutkaan selvä mestarisuosikki. Alkavalla kaudella joukkueen tavoite on yksiselitteinen, mestaruus.

- Kun minä olen tässä touhussa mukana, pelaamme mestaruudesta, harrastaa voi muissakin sarjoissa. Mitalikolmikko löytyy nelikosta Vanaja, Salo, Orivesi ja Somero, Vanaja RC:n päävalmentaja Teemu Sarna tiivistää.

Vanaja on voittanut 2000-luvulla kaikki naisten mestaruudet yhtä lukuun ottamatta; keväällä 2004 Pieksämäki Volley jätti hämeenlinnalaiset hopealle. Sarnan mielestä edellytykset menestyä vuosi toisensa jälkeen perustuvat ammattimaiseen taustaorganisaatioon ja potentiaalisiin pelaajiin.

- Olen ollut sitä mieltä pitkään, että jos taustajoukot eivät ole ammattimaisia, seurakaan ei voi mennä eteenpäin. Ilman hyvää joukkuetta ei kukaan valmentaja pärjää. Joukkueessa on ollut sellaisia pelaajia, jotka haluavat itse kehittyä ja tehdä töitä, Sarna muistuttaa. Vanajan budjetti, 280 000 euroa, on naisten suurin ja jättää taakseen myös muutamia miesten SM-liigaseuroja.

Maajoukkueväritteinen ryhmä

Vanajan ulkomaalaisvahvistukset vaihtuivat, mutta muuten joukkue pysyi melkoisen hyvin kasassa. Amerikkalaisten Stella Odionin ja Tess Rogersin sijaan joukkuetta johtavat amerikkalaissentteri Laurel Abrahamson ja perulainen yleispelaaja Jessenia Uceda.

Valmentaja Teemu Sarnan mielestä kiinnostavia pelaajia löytyy erityisesti naisten maajoukkueessakin viime kesänä esiintyneistä.

- Sellaisia pelaajia, joita kannattaa tällä kaudella erityisesti seurata, ovat Riikka Tiilikainen (yleispelaaja) ja Laura Pihlajamäki (keskitorjuja), uskon, että he lyövät itsensä lopullisesti läpi. Jos haluaa nähdä taitavaa puolustuspelaamista, kannattaa seurata Jessenia Ucedan tekemisiä.

- Heikkoudeksemme voi laskea sen, että meillä on aika pieni ryhmä, 10 pelaajaa. Myös syöttöpeliin pitää kiinnittää huomiota. Vahvuutemme on vastaanottopeli, sieltä löytyy taitoa tälle vuodelle enemmän kuin monelta muuta joukkueilta, Sarna kiittelee maajoukkuelibero Leena Havusen johtamaa takakenttää. Passarina jatkaa Maria Tuominen.

Hämeenlinnalaisjoukkueen uusi kasvo on myös pohjanmaalaislähtöinen yleispelaaja Elina Salomäki, joka on pelannut 2000-luvulla useita vuosia amerikkalaisissa yliopistosarjoissa. Lokakuussa 27-vuotta täyttävä Salomäki onkin Jessenia Ucedan kanssa joukkueensa vanhin pelaaja.

- Alkukausi on ollut hyvä. Joukkueessamme löytyy taitoa monella osa-alueella, olemme tasainen ryhmä ja joukkuehenki on hyvä. Varmuutta ja joukkuepeliä pitää kehittää, Salomäki arvioi.

Kokoonpano

Eveliina Smolander KT * Lapua Maria Tuominen P Anniina Antikainen P Laurel Abrahamson USA KT Riikka Tiilikainen YP Riikka Sarna H Leena Havunen L Laura Pihlajamäki KT Elina Salomäki YP * USA Jessenia Uceda PER YP * Sveitsi

  • uusi pelaaja

Valmentaja: Teemu Sarna Lähteneet: Nette Tuominen, Stella Odion, Marika Andersson, Tess Rogers

P=passari, KT=keskitorjuja,YP=yleis- pelaaja, H=hakkuri, L=libero

OrPo ajassa Kuivasen jälkeen

Viime kaudella 100-vuotisjuhliaan viettänyt Oriveden Ponnistus oli lähellä kruunata juhlavuotensa naisten lentopallomestaruudella, mestaruuspallo oli jo ilmassa. Hämeenlinna vei kuitenkin tiukan finaalitaiston ja OrPo jäi edelliskauden tapaan hopealle.

OrPo kuuluu jälleen sarjan suosikkeihin, mutta alkava kausi on Ponnistukselle myös erilainen, useasta eri syystä. Esimerkiksi yhdeksättä kauttaan joukkuetta luotsaava Jukka Koskinen keskittyy toistaiseksi valmentamiseen täyspäiväisesti ja joukkue hakee menestystä ilman monivuotista tukipilariaan Andrea Kuivasta. Orivedellä edellään asuvan Kuivasen lopettamisen myötä joukkueen keski-ikä on pudonnut 22 ikävuoteen.

- Joukkueessamme on nuoria pelaajia, joilla on kuitenkin kokemusta. Ryhmässä on upea joukkuehenki, mikä on hieno asia, joukkuepelistä on kuitenkin kysymys, Koskinen kiittelee ryhmäänsä.

Moninkertaisen pistepörssin voittaneen Kuivasen ja toisen konkarin Katre Laanesin tilalle joukkueeseen siirtyivät amerikkalaiskeskipelaaja Stella Odion Vanajasta ja maannainen, hakkuri, Allie Griffin.

- Molemmat ulkomaalaiset ovat loistavia persoonia ja hyviä joukkuepelaajia. Pelaajana on hieno tehdä töitä tällaisessa seurassa, asiat toimivat ja henki on hyvä, kiittelee joukkueen monivuotinen passari, maajoukkuepelaaja Jenni Petäjäjärvi. Hänen aisaparikseen joukkueeseen siirtyi Jenni-Maari Rajala Raisiosta.

Viimeinenkin pallo pomppii OrPolle?

Oriveden joukkueessa nähdään viime vuonna Hämeenlinnassa mestaruutta juhlinut tulevaisuuden pelaaja Nette Tuominen, yleispelaaja. Samalla tontilla pelaavat myös jatkossa Jonna Väätäinen ja Merja Korhonen. Liberona pelaa paluumuuttaja Heidi Hietala.

Yksi suurempi loukkaantumismurhe OrPolla on. Viime kevään ratkaisupelien alla polvensa loukannut Henna Aho ei ole kauden alkaessa pelikuntoinen, ristisidevammasta toipuessa pelikentille palaaminen saattaa venyä tammikuulle.

- Kesän olemme yrittäneet tehdä mahdollisimman hyvin töitä tulevaa kautta varten. Tällä hetkellä tunnelma on, että peli voisi olla paremminkin hallussa, mutta tavoitteemme on keväässä, silloin näytämme mitä parhaiten osaamme. Tavoite ilman muuta mestaruus, mutta ensin pitää päästä jatkopeleihin. Mitalipelit myös viime keväänä olivat hieno kokemus ja sinne haluamme totta kai päästä uudestaan. Ja totta kai toivomme, että viimeinenkin pallo pomppisi meille, Koskinen hymyilee.

- Ei tietenkään lähdetä hakemaan huonompaa kuin viime vuonna, se on selvä, Jenni Petäjäjärvi vahvistaa.Kokoonpano

Jonna Väätäinen YP Hanna Härkänen KT Henna Aho KT Jenna-Maari Rajala P * Raisio Anni Mäkinen YP * Mesto Heidi Hietala L * välivuosi Allie Griffin USA H * USA Merja Korhonen YP Jenni Petäjäjärvi P Nette Tuominen YP * Vanaja Stella Odion USA KT * Vanaja

  • uusi pelaaja

Valmentaja: Jukka Koskinen

Lähteneet: Sonja Teittinen, Anniina Väisänen, Noora Tikka, Anna Nieminen, Katre Laanes, Andrea Kuivanen P=passari, KT=keskitorjuja,YP=yleis- pelaaja, H=hakkuri, L=libero

Lähteet: YLE

Suosittelemme

Tuoreimmat