Suora

  • Ski Tour, naisten 38 km
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Rasnov
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Rasnov
  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen lohkovaihe, torstai
  • "Astmaanhan voi kuolla" - Eevi Bengs joutuu jatkuvasti työstämään suurinta pelkoaan
  • Ski Tour, miesten 38 km
  • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
  • Pariviesti, Anterselva

Ihan oma Watergate

Parhaillaan käynnissä oleva mediamylly hiihtodopingin ympärillä muistuttaa ainakin pienoiskoossa USA:ta 1970-luvun alussa ravisuttanutta Watergate-skandaalia, jonka seurauksena Richard Nixonista lopulta tuli ensimmäinen virastaan eronnut Yhdysvaltojen presidentti. Kärkkäin osa mediasta on ottanut lähes ristiretkenomaisen tavoitteen paljastaa, että suomalaisessa hiihdossa dopingkäytäntö on ollut säännönmukaista ja ennen kaikkea johdettua, mutta keinot tavoitteeseen pääsemiseksi vaikuttavat ainakin vielä keveiltä, lähinnä jo moneen kertaan esille tulleisiin kuulopuheisiin perustuvalta vanhan kertaukselta.

urheilu

Jonkun mielestä saattaa tuntua jopa kornilta verrata suomalaista dopingjulkisuutta ja Watergate-skandaalia toisiinsa. Pääasioissa on kuitenkin niin paljon selkeitä yhtymäkohtia, että tietyllä tasolla vertailu on paikallaan. Olennaista on, että niin Watergatessa kuin meidän dopingvyyhdessämme uutisointi perustui ja perustuu pitkälti ”syväkurkulta” saatuihin tietoihin, jotka eivät olleet mitään uusia paljastuksia, vaan jo tutkijoiden ja muiden asianomaisten tiedossa olevia asioita.

Niiden syöttäminen julkisuuteen pitivät silloin ja pitävät nyt mahdollisen väärinkäytöksen otsikoissa. Watergaten aikaan julkisuuden kautta haluttiin vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen, nolata kaikin keinoin Valkoista taloa jo ennen kuin mitään syytetoimia oli voitu edes harkita. Samanlaisen kohtelun alla on nyt Suomen Hiihtoliitto ja osa jo lopettaneista hiihtäjistä, joita tuomitaan näin mielipidetasolla jo ennen esitukinnan ja mahdollisten syytepäätösten valmistumista. Ja itse asiassa paljon ennen.

Enteellistä oli jo se, että Ylen aikaisen radiokuuntelijoille suunnatussa kyselyssä käytännössä kaikki soittajat uskoivat suomalaisen ”syväkurkun” puhuvan totta, vaikka siis varsinaisia todisteita ei ole julkisuuteen tuotu.

Tökeröstä murrosta kaikki alkoi

Watergate-skandaalihan sai alkunsa sen nimiseen taloon tehdyistä kahdesta murrosta Washingtonissa, jossa tuo kohteena ollut demokraattisen puolueen toimisto on yhä kaikkien halukkaiden nähtävissä. Yhdeltä murtautujista löytyi käyntikortti, joka osoitti hänellä olleen yhteys presidentin lähipiiriin kuuluneeseen henkilöön.

Syytettä luettaessa yksi pidätetyistä, James McCord jr ilmoitti olevansa CIA:n agentti, mistä kiinnostuivat Washington Postin toimittajat Bob Woodward ja Carl Bernstein. Toimittajat alkoivat penkoa apunaan yksi maailmanhistorian kuuluisimmista ”syväkurkuista”.

Tämän syväkurkun henkilöllisyys paljastui vasta toukokuun viimeisenä päivänä vuonna 2005, jolloin FBI:n entinen kakkosmies Mark Felt itse kertoi olleeseen kyseinen ”tiedonvälittäjä”. Toimittajista Bob Woodward vahvisti tiedon.

Koko penkomisen ajan Felt välitti toimittajille tietoa, jotka olivat FBI:n ja muiden hallituksen tutkijoiden tiedossa. Prosessia kuitenkin myytiin tällä tavalla suurelle yleisölle kaiken aikaa suurenevien otsikoiden kautta, mikä lopulta johti presidentti Nixonin eroon kun sekä senaatin että kongressin enemmistö ilmoitti lopettavansa presidentin tukemisen.

Nixon paljastui jälkeenpäin vainoharhaiseksi presidentiksi, joka pelkäsi kaiken aikaa juonitteluja ja valtansa menettämistä. Siitäkin huolimatta, että kesken Watergate-julkisuuden hänet valittiin kirkkaasti uudelle nelivuotiskaudelle, mutta juuri tuo vainoharhaisuus koitui hänen kohtalokseen.

Nixon joutui pitkän viivyttelyn jälkeen luovuttamaan nauhat, joissa todettiin hänen olleen mukana suunnittelemassa Watergate-tutkimusten jarruttamista vetoamalla siihen, että kansallinen turvallisuus olisi vaarassa. Väitteet tästä olivat tekaistuja, mutta ei Nixon suinkaan ollut ensimmäinen eikä viimeinen USA:n presidentti, joka on käyttänyt keppihevosenaan nimenomaan kansallista turvallisuutta.

Kuitenkin vieläkin on pitkälti epäselvää, oliko Watergate-skandaalissa alusta lähtien mukana myös kaikkein korkeimpia henkilöitä Valkoisesta talosta. Epäselvää on myös, tiesikö Nixon todella etukäteen kyseisestä murrosta, jonka taustalla oli kyllä todistettavasti hänen uudelleenvalintaansa ajanut komitea. Nixon erosi 9. elokuuta 1974, jolloin eron myötä häntä ei koskaan tuomittu ja myös oikeustoimet mahdollisen virkarikoksen toteamiseksi keskeytyivät.

Watergaten tuottama julkisuus teki hänestä kuitenkin syyllisen loppuelämänsä ajaksi, eikä Nixonin mahdolliseen syyttömyyteen usko vieläkään kovin moni jos kukaan.

Dopinggatessa samoja piirteitä

Watergate oli merkittävä tekijä myös median käyttäytymisessä. USA:ssa ja muualla syntyi lähes laumoittain uusia toimittajia, jotka aggressiivisesti iskemällä asiaan kuin asiaan toivoivat olevansa seuraavia woodwardeja tai bernsteineja .

Watergate jätti myös leimansa uusiin skandaaleihin. USA:sta tuttuja ovat Irangate, Whitewatergate tai Contragate. Suomessa jopa puhuttiin Irakgatesta pääministeri Anneli Jäätteenmäkeen liittyneen tietovuodon yhteydessä!

Ja nyt meillä on tämä, kutsuttaisiinko sitä nyt vaikka Dopinggateksi, joka tietysti sai alkunsa suomalaisten joukkokärystä Lahden MM-hiihdoissa. Skandaaliin liittyi muun muassa huoltoasemalle unohtunut kassi, joka vastaa tavallaan Watergaten tökeröä murtoa. Salaperäisyyttä ovat lisänneet kaksi ”tuntematonta” naishiihtäjää, joista toisen sanotaan nähneen pullon Marjo Matikaisen leiripöydällä ja toisen kuulleen asiasta pullon nähneeltä.

Näin Dopinggatea on pyritty laajentamaan myös Lahden käryjä edeltäneeseen aikaan. Mutta onko pullossa henki vai onko kyseessä tuhannen ja yhden yön tarinoita?

Koska Lahdessa käryt kävivät, niin on selvää, että dopingia suomalaisessa hiihdossa on käytetty. Syyllisiä on myös rangaistu, mutta onko kaikkia? Kysymys lienee nyt siitä, että onko se todella ollut suunniteltua ja johdettua? Ovatko siitä lajin nixonit olleet tietoisia ja mukana suunnittelussa ja toteutuksessa?

Tapa, jolla tätä Dopinggatea nyt viedään eteenpäin nostattaa kyllä kulmakarvoja. On olemassa kaikkien tuntema syväkurkku, joka lähes päivittäin syöttää jollekin medialle erilaisia vinkkejä ja tietoja. Valtaosa tiedoista eivät kuitenkaan ole ns. paljastuksia, mutta sellaisina ne otsikoiden kautta kansalle välittyvät. On suuri vaara, että lapsi menee nyt pesuveden mukana eli hukataan pääasia, jos nyt kukaan edes tietää mikä se on alun perinkään ollut.

Jonkin verran ihmetyttää, että jatkuvan syyttelyn kohteena oleva Hiihtoliitto ei ole reagoinut syytöksiin kuin ainoastaan raportoimalla käskystä. Toisaalta taustalla on STT:n tapaus, jossa mahdollinen uusi käänne kenties säätelee tilannetta. Odotellaan poliisitutkinnan valmistumista mitä ilmeisimmin.

Syyttömyyskin todistettava?

Richard Nixon sortui lopulta Watergatessa edellä mainittuun, silloin ”savuavaksi aseeksi” kutsuttuun nauhoitukseen, jonka laukeaminen jätti presidentin ilman tukea. Päätös erosta säästi hänet ja koko USA:n kiusalliselta oikeusprosessilta.

Dopinggatessa ei toistaiseksi ole savuavia tai savuttomiakaan nauhoja esille tullut. Vain sanallisia väitteitä, vihjailuja ja uudelleen lämmityksiä, joilla prosessia on julkisuudessa viety haluttuun päämäärään.

Toivottavasti todisteita ilmenee suuntaan tai toiseen. Jos rikkomuksia voidaan todentaa, niin hyvä. Tilanne on silloin jopa tavallaan parempi, sillä nykyisen julkisuuskäsittelyn tuloksena pitäisi melkein myös syyttömyys pystyä todistamaan, mikä lienee mahdotonta, koska uskomukset ja mielikuvat on jo etukäteen istutettu.

Valitettavasti saattaakin olla, että tämä meidän oma Watergatemme jää samalla tavalla kytemään historiaan kuin alkuperäinen USA:ssa, jossa se vielä kymmenien vuosien jälkeen ajoittain polttelee ja kirvelee kansakunnan ydintä.

Arto Teronen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat