Suora

  • Ski Tour, naisten 38 km
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Rasnov
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Rasnov
  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen lohkovaihe, torstai
  • "Astmaanhan voi kuolla" - Eevi Bengs joutuu jatkuvasti työstämään suurinta pelkoaan
  • Ski Tour, miesten 38 km

Näkökulma: "Coloradon susi" jäniksenä

Moni yleisurheilua seuraava hieraisi taatusti silmiään nähtyään uutisen Jukka Keskisalon uudesta valmentajasta. Risto Ulmala? Mitä uutta "Coloradon susi" voisi tuoda Keskisalon harjoitteluun?

urheilu

Ulmala oli 1970-luvulta alkaneen kestävyysjuoksubuumin viimeinen, ns. vanhan koulukunnan edustaja.

Saarijärven Pullistuksen juoksijan parhaiksi saavutuksiksi jäivät 5000 metrin kuudes sija EM-kisoissa -90 ja seitsemäs sija MM-kisoissa -91.

Ulmala ei ehkä ollut kaikkein lahjakkain, mutta harjoittelussa hän ei antanut piiruakaan periksi.

Ulmalaa on kuvailtu paavonurmimaisen itsepäiseksi, määrätietoiseksi omien polkujen kulkijaksi. Vastaavat luonteenpiirteet löytyvät myös Keskisalosta, joten kaksikko saattaa hyvinkin puhua samaa kieltä keskenään.

Aikalaiset muistelevat, kuinka Ulmala peruskuntokaudella saattoi juosta jopa 230 kilometriä viikossa. Kevyelläkin viikolla kilometrejä kertyi hulppeat 160.

Ulmalan bravuuri oli kuitenkin raju aamulenkki. Sängystä ylös, kulaus vettä ja matkaan. Kympin lenkki paineltiin hieman yli kolmen minuutin kilometrivauhdilla.

Valmentajana Ulmalan kyvyt eivät ole niin hyvin tiedossa. Jukka Keskisalo onkin Ulmalan ensimmäinen henkilökohtainen valmennettava.

Toisaalta Keskisalo tuskin hakikaan kovilla meriiteillä varustettua valmentajaa.

Kahden vuoden takainen Euroopan mestari on jo sen verran kokenut, että hän osaa suunnitella harjoittelunsa itsekin. Näin hän on jo muutaman vuoden ajan tehnytkin.

Keskisalo uskoo vuoristoharjoitteluun ja juuri tällä saralla on Ulmala monien mielestä parhaimmillaan.

Ulmala asui Coloradossa 11 vuotta ja järjesti korkeanpaikan leirejä suomalaisille kestävyysurheilijoille. Häntä pidetään vuoristoharjoittelun asiantuntijana, vaikka vuoristoharjoittelun vaikutukset ovatkin hyvin yksilöllisiä.

Toinen osa-alue, jossa Ulmala voi Keskisaloa auttaa on vauhtikestävyysharjoittelu.

Ulmala on juossut sileän kolmentonnin puoli minuuttia kovempaa (7.44,5) kuin Keskisalo, vaikka 1500 metrin ennätykset ovat lähes identtiset.

Eroa voi pitää suurena, sillä se tarkoittaa 10 sekunnin eroa kilometrillä. "Coloradon susi" onkin esimerkeillään ja ennätyksillään hyvä jänis Keskisalolle.

Keskisalolle niin sanottu keskikilometri on ollut aina vaikea sekä sileällä että esteissä. Häneltä on puuttunut vauhdinsietoa ja kovuutta, jota maailman huipulla tarvitaan.

Tämän kehittämisessä Ulmala voi olla suureksi avuksi, mutta se edellyttää, että paljon loukkaantumisista urallaan kärsinyt Keskisalo pysyy terveenä.

Näkymät hedelmälliselle yhteistyölle ovat lupaavat.

Marko Krapu

Lähteet: Kirjoittaja on YLE Urheilun uutispäällikkö

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat