Näkökulma: Shanghain satoa

Ferrarilla ihmetellään kadonnutta vauhtia. Espanjassa surkutellaan sitä, että Ferrarissa istuu jatkossakin Räikkönen Alonson sijaan. Alonso jakaa Hamiltonille haukkujen sijaan jo ylistyssanoja. Ja Hamilton uskoo Jumalan auttaneen hänet voittoon Shanghaissa.

Kauden toiseksi viimeinen osakilpailu oli Ferrarin tallimääräystä lukuun ottamatta tylsä. Se ei tarjonnut ensimmäisessä kaarteessa ylimielisesti ajavaa Hamiltonia, eikä konseptinsa sekoittavan Massan epätoivoista virheliikettä. Lewis Hamilton oli nöyrä, mutta ylivoimainen. Seitsemään pisteeseen kasvanut etumatka MM-sarjassa tekee britistä henkisen maailmanmestarin jo ennen haastaja Massan kotikilpailua.

Shanghain yllätys oli se, että MM-kandidaatit eivät sortuneet yllättäviin ratkaisuihin. Pääsyy lienee siinä, että Hamilton meni heti alussa menojaan. Sinivalkoisesti ajateltuna McLaren-tallin lääkäri Aki Hintsan merkitys Hamiltonin kylmäpäisyyteen saattaa olla arvokkaassa roolissa. Hintsa kertoi kilpailun jälkeen, että kulissien takana on tehty kovasti töitä sen eteen, että Hamiltonin ajatus pysyy juuri prikulleen itse kilpailussa huomioiden MM-pistetilanteen.

Hamiltonin asema näyttää juuri nyt todella vahvalta. Mutta, onko se jopa niin vahva, että Brasiliassa tapahtuu vielä kummia? Siihen ei tarvita kuin yksi tekninen vika autoon väärällä hetkellä. Shanghain tapahtumien jälkeen voi todeta, että tallikaveri Kovalaisella niitä on ollut paljonkin. Tilanne kertonee siitä, että huolellisuuden suhteen McLarenin voimavarat on keskitetty vain toiseen autoon. Inhimillinen erehdys voi kuitenkin iskeä sen yhden ainoan kerran myös viimeisen päälle huolellisessa työssä.

Koko kausi on ollut ennustettavuuden suhteen vuoristorataa. Sekä kärkitallien autojen voimasuhteet että kuljettajien esitykset ovat pysyneet aaltoliikkeessä. Fujissa Hamilton oli yllättäen kaikkea muuta kuin otteiltaan kypsä. Shanghaissa pinna sen sijaan piti ja esitys oli niin vakuuttava, että britti hehkutti jo saaneensa apua korkeammilta voimilta.

Konkreettisin todiste Hamiltonin tämän hetken tasosta on kuitenkin se, että Fernando Alonso jakoi kisan jälkeen britille julkisesti kehuja. Se ei viime kauden tapahtumien jälkeen ole ollut espanjalaisen odotetuimpia reaktioita. Shanghaissa moinen takinkääntö kuitenkin tapahtui. Samoin kuin se, että Kimi Räikkönen kevensi kaasujalkaa Massan edessä ja esiintyi silti lehdistön edessä naama lievässä hymyn virneessä. Siinä olivat Shanghain ihmeet.

Jussi Jäkälä