Lontoon uusi olympiastadion kiistan kohteena

Lontoossa vuonna 2012 järjestettäviä kesäolympiakisoja varten rakennettava uusi stadion on noussut kisavalmistelujen suurimmaksi puheenaiheeksi. Stadion on suunniteltava yleisurheilun käyttöön, mutta kisojen jälkeen stadionilla pelattaisiin ehkä mieluummin jalkapalloa.

urheilu

Itä-Lontooseen rakennettavaa stadionia suunniteltiin alunperin 80 000 hengelle ja kisojen jälkeen sitä oltaisiin voitu käyttää 25 000 hengen jalkapallostadionina. Jalkapalloseuroja, edes pienempiä sellaisia, ei kuitenkaan kiinnosta juoksuradan sisällä pelaaminen.

Järjestelytoimikunnan mukaan stadionia ei aiota olympialaisten jälkeen muuttaa täysiveriseksi jalkapallokentäksi, jolla vaikkapa Valioliigan joukkueet voisivat temmeltää. Toimikunnan mukaan järjestäjällä on velvollisuus rakentaa stadion yleisurheilukäyttöön.

- Meidät on velvoitettu pitämään huolta siitä, että stadion tulee yleisurheilijoiden käyttöön. Valioliigaseuran ja yleisurheilijoiden yhteiskäyttöön tarkoitetun stadionin rakentaminen on hankalaa, kisapaikkojen rakentamisesta vastaavan toimikunnan puheenjohtaja John Armitt totesi BBC:lle.

- Jos stadion haluttaisiin jalkapallon pääsarjan käyttöön, pitäisi se suunnitella kokonaan uudelleen ja mielestäni se on jo myöhäistä, Armitt jatkoi.

Yleisurheiluväki suuttui Roggen puheista

Stadionkiista sai tuulta purjeisiinsa, kun Kansainvälisen Olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Jacques Rogge puuttui asiaan. Roggen mukaan kisäjärjestäjien ei tarvitse jättää "perintöä" yleisurheilijoille, vaan tehdä stadion sellaiseksi, joka eniten kansaa palvelee.

- Jos paras vaihtoehto on muuttaa kisojen jälkeen stadion joksikin muuksi, niin me tuemme sitä vaihtoehtoa, Rogge sanoi.

- Sama tilannehan oli jo Atlantassa 1996. Tuolloin yleisurheilustadion muutettiin kisojen jälkeen baseball-stadioniksi, Rogge muistutti.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n silmissä Lontoon stadionsuunnitelmat ovat loukkaus yleisurheilua kohtaan.

- Mielestäni tämä osoittaa kunnioituksen puutetta lajiamme kohtaan. Yksi syy, jonka takia itse aikanaan äänestin Lontoon kisaisännyyden puolesta, oli kaupungin tarve saada kunnon yleisurheilustadion, IAAF:n puheenjohtaja Lamine Diack kritisoi.

- Lupaus tehtiin tuolloin ja mielestäni on täysin kohtuullista olettaa, että kesäkisojen tärkein laji jatkaa elämistään kaupungissa myös kolmen viikon olympialaisten jälkeen, Diack sanoi.

Myös Roggen Atlanta-vertaus sai yleisurheiluväen varpailleen.

- Rogge käyttää tässä vertausta Atlantaan, mutta minulle ja koko yleisurheiluperheelle Atlantan kohtalo on suuri pettymys. Siitä ei voi olla ylpeä, että Carl Lewisin viimeisen olympiakullan tai Michael Johnsonin uskomattoman tuplamestaruuden suorituspaikat eivät enää ole innostamassa nuoria urheilemaan.

Lähteet: YLE - Jyri Kivimäki

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat