Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros
  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

YLEn elävä arkisto

YLEn nettisivujen käyttäjille Elävä arkisto on varmasti tuttu käsite. Se on se paikka, missä voi käydä fiilistelemässä takavuosien parhaita tunnelmapaloja, niin sanottuja YLEn tv-arkiston helmiä.

urheilu

Miltä näyttikään Arto Bryggaren MM-hopeajuoksu vuonna 1983 Helsingissä? Kuinka pitkälle toimittaja Bror-Erik Wallenius ehti juosta Seppo Rädyn vanavedessä pieleen menneen keihäskarsinnan jälkeen Stuttgartissa vuonna 1993 jne.

Mitä moni ei tiedä, niin elävään arkistoon voi törmätä ihan muuallakin kuin internetin ihmeellisessä maailmassa. YLEn elävänä arkistona tunnetaan nimittäin myös muuan Arvi Lind, joka palveli nöyrästi Suomen kansaa tv:n välityksellä yli 40 vuotta. Suomen luotettavin mies!

Eläköitymisestään huolimatta Arvi huoltaa yhä säännöllisesti YLEn toimittajien kirjakieltä ja antaa palautetta, jos vain uskaltaa pyytää. Ja joskus pyytämättäkin.

Oliko se mitali vai mitalli, sekunti vai sekuntti? Puhutaanko olympialaisista vai olumppialaisista? Seuraavassa muutama pätkä YLEn järjestelmään kirjatuista Arvin ohjeista.

Luin tässä päivänä muutamana teksti-tv:stä, että Helsingin IFK:n valmentajaa ei rankaistu. Ajattelin, että sähkeen on kirjoittanut turkulainen, joka sanoo luonnostaan, että miehellä on kenkät jalassa ja hevosella länket kaulassa.

Virke 'Palkinto annettiin NHL-pelaaja Olli Jokiselle' sisältää yleisimmän urheilutoimitusten - niin lehtien kuin sähköistenkin tiedotusvälineiden - teksteissä esiintyvän virheen. Pitää olla NHL-pelaajalle Olli Jokiselle.

Vanhan tutun tennistapahtuman paikannimi Wimbledon on jälleen ollut kaikkien huulilla, mutta hämmästyttävän harva suomalainen toimittaja osaa lausua sen oikein: wimbldon. E siis ei saa kuulua.

Karjalasta kajahtaa

Itse törmäsin pitkästä aikaa arkistojen herra helmeen Helsingin Kaapelitehtaalla, Martinpäivän markkinoilla.

Myöhä ollaa molemmat Lappeenrannast ja Arvi kerto rampanneesa siel männäviikkoin useampaaki kertaa. Häähä ol käynt esimerkiks SaiPan 60-vuotis juhlil, Lauritsalan poikii ja kova kiekkomiäs ku tietyst on.

Markkinoilla Arvi oli työtehtävissä, kuten minäkin. Veteraanikiekkoilija jututti juhlalavalla, jollei astetta kovempaa, niin ainakin itseään suurempaa kiekkomiestä. Kiekonheiton virolaista olympiavoittajaa Gerd Kanteria.

Eestikielen rääkiminen tuntui sujuvan Arvilta mainiosti, vaikka oppivuosista kielitieteen laitoksella onkin ehtinyt kulua jo jokunen vuosi. Kyllä Arvin viro, ainakin Kanterin suomenkielen voitti. Veljeskansan kiekkosankarin kielioppi jäi nimittäin kahteen sanaan: paska ja perkele.

Tähän Arvi osasi heittää hyvän tarinan edesmenneestä Pertti Pasasesta, jolla ei ollut varmasti aina mukavaa lahden takaisessa naapurimaassamme. Etenkään itsensä esittelytilanteissa. Pasanen kun sattuu olemaan paska-sanan yksi taivutusmuodoista.

Arvin leppoisa olemus sai myös varmasti satoja haastatteluja Pekingin jälkeen antaneen Kanterin vapautumaan. Kanter kertoi muun muassa tarinan häntä jatkuvasti kannustavasta isästään.

Isä-Kanter oli soittanut pojalleen välittömästi olympiavoiton jälkeen ja todennut, että sijoitus oli hyvä, mutta tulos olisi kyllä voinut olla hieman parempikin.

Huippu-urheilijan eli jääkiekkoilijan Juha Lindin isänä tunnettu Arvi kiteytti tämän jälkeen osuvasti vanhempien tehtävän junioriurheilussa.

- Leivomme kakut arpajaisiin ja sitten vielä ostamme ne sieltä.

Inka Henelius

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat