Suora

  • Käsipalloliiga, miesten 3. loppuottelu Cocks - Dicken
  • Rytmisen EM
  • Urheiluruutu
  • Topi Raitanen - suunnistuslupaus joka vaihtoi lajia yleisurheiluun
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Rallin MM, Chile, kisakooste
  • Urheiluruutu

Keskeyttämisen monet kasvot

Tunnetuimman legendan mukaan kreikkalainen sotilas Feidippides juoksi noin 40 kilometriä Marathonin kylästä Ateenaan ilmoittaakseen persialaisista saavutetusta voitosta. Julistettuaan ilosanoman hänen kerrotaan kaatuneen kuolleena maahan. Näin traagisesti väitetään maratonjuoksun syntyneen.

urheilu

Olisiko maratonia siis olemassa, jos sanansaattaja olisi heittänyt henkensä tai jostain muusta syystä keskeyttänyt ennen saapumistaan Ateenaan?

Keskeyttäminen urheilussa on tilanne, joka edelleen herättää vastakkaisia mielipiteitä. Ymmärrys suorituksensa keskeyttävää urheilijaa on lisääntynyt, mutta edelleen on olemassa mielipiteitä, joiden mukaan keskeyttäminen tuhoaa urheilusta sen sankarillisuuden, jota Feidippides kenties ensimmäisten joukossa edusti. Hän kun ”päätti” kuolla vasta maalissa.

Keskeyttäminen on kovin hyväksyttävää, jos urheilija loukkaantuu, akillesjänne katkeaa tai reisi revähtää. Urheilun sankaruuden kannalta ristiriita syntyy silloin, jos urheilija päättää jättää suorituksen kesken huomatessaan, ettei saavu maaliin ensimmäisten joukossa. Näinhän saattaa käydä erityisesti ns. tuskalajeissa, kun väsy yllättää syystä tai toisesta.

Tai sitten lausunto ”kunto on kova ja kilpailen mielelläni” muuttuu päinvastaiseksi. Näinhän suunnilleen kävi Virpi Kuituselle, joka jätti Liberecissä 30 kilometrin hiihdon kesken, koska ”ei hänen kannattanut ynnämuitasijoja tavoitella” siinä kunnossa.

Hyvä selitys keskeyttämiselle oli entisen viidenkympin hiihtäjän motto ”aloitin varovasti, sammuin viimeisten joukossa”. Huono, mutta ainakin aito selitys oli Osmo Karjalaisen lausunto hänen keskeyttäessään Sapporon olympiakisoissa 30 kilometrillä vuonna 1972: ”Hiihto ei vain maittanut”.

Tuolloin kuitenkin elettiin vielä aikaa, jolloin keskeyttäminen oli kaikkea muuta kuin sankarillista syystä välittämättä. Sen vuoksi on muun muassa Teuvo Hatunen jäänyt urheiluhistoriaan.

Kun Mieto hiihti pukuhuoneeseen

Hatunen oli Sapporossa 30 kilometrillä 22:s Karjalaisen ja Raimo Lehtisen keskeyttäessä. Hatunen lähti myös mukaan viidellekympille, jolla Eero Mäntyranta ja Kalevi Oikarainen keskeyttivät. Paikalla olleet muistavat miten Hatunen kisan loppuvaiheissa silmät sumeana otti appelsiinin palasia tarjonneelta avustajalta koko lautasen ja ”paiskasi” sen päin naamaansa. Tuskin siitä kovin moni suuhun meni.

Hatunen oli kisan toiseksi viimeinen. Taakse jäi vain USA:n Robert Gray. Silti Hatusta monet pitivät ja pitävät sankarina.

Sankaruutta oli monien mielestä myös Juha Miedossa, kun Kurikan jätti hiihti Lahden MM-hiihdoissa 1978 jäätyneillä suksilla maaliin ja suoraan pukuhuoneeseen. Jo 15 km:llä pitovoiteiden kulumiseen kultamitalin menettänyttä Mietoa otti raskaasti päähän 50 km:llä, minkä sai kokea esimerkiksi eräs häntä kannustanut naiskatsoja, jota tuskan taivaltaja kehotti pitämään suunsa kiinni. Suun tilalla Miedon kehotuksessa oli kuitenkin ihan toinen suuntienoita kuvaava sana.

Miedon vei silloin perille äärimmäinen ”harmitus”, joka ei sallinut toisenlaista ratkaisua. Sekin ”sankaruus” on jäänyt selkeämmin suomalaiseen urheiluhistoriaan kuin moni mitali.

Kävelijä Valentin Kononen oli pitkään suuri keskeyttämisen vastustaja. Raatelevan 50 kilometriä Kononen käveli aina loppuun, koska uskoi ensimmäisen keskeyttämisen johtavan liian helposti toiseen ja kolmanteen.

Lopulta Konosenkin oli annettava periksi. Uran ainoa keskeyttäminen tuli vuonna 1999 Sevillan MM-kilpailuissa.

Keskeyttämisen antisankaruus on usein käynyt ilmi maratoneilla, joiden loppunäytös on kuin Danten helvetistä. Esimerkiksi Ateenan naisten MM-maratonilla 1997 valtaosa juoksijoista kannettiin suoraan maalin jälkeen vanhalla olympiastadionilla happitelttaan. Sankaruutta saattoi olla feidippidemäinen sitkeys ja halu saattaa tehtävä loppuun, mutta näkymä ei juuri huippu-urheilun kuvaa kiillottanut. Vastaavia esimerkkejä on useita.

Kävi kuin Wartburgin omistajalle

Keskeyttämisen pohtiminen on kuitenkin laajempi kysymys. Siihen pitäisi ottaa mukaan myös esimerkiksi moottoriurheilu, jossa eivät kaikki keskeyttämiset suinkaan johdu teknisistä seikoista. Keskeyttämisiä urheilussa riittää läpi lajien.

Muistan joskus melkein 30 vuotta sitten yrittäneeni kirjoittaa samasta asiasta, jonka silloinkin huomasin liian monimutkaiseksi problematiikaksi. Se kirjoitus päättyi keskeyttämiseen. Sain päähäni, että samalla tavalla kuin urheilijoilla on urheilutoimittajallakin oikeus keskeyttämiseen.

Jatkaminen kysymyksen laajuuden vuoksi on nytkin mahdotonta. Keskeyttäminen on liian suuri kakku edes lyhyehkösti käsiteltäväksi. Ajatus pätkii. Kun ei ”kule” niin ei ”kule”.

Siksipä jätän urheiluslangia käyttäen nytkin leikin kesken ja totean kuten entinen Wartburgin omistaja viedessään kaksipyttyisen ajokkinsa romuttamolle: ”Jätäntätäntänne”.

Lähteet: Arto Teronen

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat