1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Ikola pitää Variksen paluuta epätodennäköisenä

YLE Urheilun ampumahiihtoasiantuntija Heikki Ikola pitää erittäin epätodennäköisenä Kaisa Variksen paluuta lajin pariin, vaikka hänen kilpailukieltonsa kumottiinkin perjantaina. Vaikka hän palaisi laduille, Suomen Ampumahiihtoliiton luottamuspula Varista kohtaan noussee kynnyskysymykseksi.

- Kaisalla on tietenkin oikeus harjoitella ja kilpailla. Mihinkään valmennusryhmiin liittymistä se ei vaadi. Kansainvälisiin kisoihin (lue:arvokisoihin) valinta on tietenkin liiton asia, joten vasta siinä vaiheessa Suomen Ampumahiihtoliitto astuisi kuvaan mukaan, Ikola muistuttaa.

- Vaikka hän palaisi lajin pariin, pidän erittäin epätodennäköisenä, että liitto valitsisi häntä mihinkään. Niin voimakas on luottamuspula.

"Viivalle asettuminen vaatii luonnetta"

Ikola muistuttaa, että kilpailukiellon kumoaminen oli täysin vallitsevien sääntöjen mukainen. Kansainvälisen Ampumahiihtoliiton hätäily Variksen tammikuussa 2008 antaman B-näytteen analysoinnissa kostautui.

- Lopulta Kansainvälinen liitto antoi suostumuksen analysoinnille ilman Kaisan lupaa, mikä rikkoi sääntöjä, Ikola valaisee.

Variksen kilpailukielto poistuu puolen vuoden karenssin, jonka aikana hänelle tehdään useita doping-testejä, jälkeen.

- Mahdollinen paluupäätös on täysin Kaisan oma. Epäilen kuitenkin vahvasti, että Kaisa palaa lajin pariin.

- Viivalle asettuminen vaatisi kovaa luonnetta, niin ryvettynyt on Kaisan maine, Ikola arvioi.