1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kaisa Variksen pikainen paluu mahdollinen

Suomen antidopingtoimikunnan puheenjohtaja Kari-Pekka Tiitinen sanoo, että kuuden kuukauden karenssiaika koskee urheilijaa vain siinä tapauksessa, että hän on kirjallisesti ilmoittanut lopettavansa uransa. Perjantaina ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä sanoi Kaisa Variksen kuuluvan karenssin piiriin.

Antidoping-toimikunnan mukaan tapaus on juridisesti vaikea, koska sääntöjä ei ole kirjoitettu tällaisia tapauksia varten. Kaisa Varis olisi koko ajan kuulunut testaustoiminnan piiriin, koska hänelle oli langetettu kilpailukielto väärin perustein. ADT ei tietenkään ole tänä aikana testannut Kaisa Varista, koska piti IBU:n päätöstä pätevänä.

Kaisa Variksen asiainhoitaja Olli Rauste kiistää myös julkisuudessa esitetyt väitteet, että Kaisa Varis olisi yrittänyt viivyttää B-näytteen tutkimista. Rausteen mukaan Kaisa Varis sai hollantilaisen biolääketieteen tohtorin lupautumaan tulemaan laboratorioon kolmeksi päiväksi B-näytteen tutkimista varten, mutta IBU aikaisti tutkimista eikä ajankohta sopinutkaan Variksen valtuuttamalle asiantuntijalle.

"Hiihtäminen tuntui pitkästä aikaa mukavalta"

Kaisa Varis ei ole vielä ilmoittanut, aikooko hän palata urheiluun. Rauste kertoi saaneensa häneltä tänään tekstiviestin, jossa Varis toteaa: "Hiihtäminen tuntui pitkästä aikaa oikein mukavalta."

IBU on myöntänyt virheensä ja tyytyy CAS:n päätökseen. Suomen antidopingtoimikunnan uusien sääntöjen mukaan vastaavanlainen tapaus ei olisi mahdollinen, koska uusissa säännöissä ei vaadita urheilija tai hänen edustajansa läsnäoloa vaan B-näytteen tutkimiseen riittää esteettömän edustajan läsnäolo.

Lisää Kaisa Variksen tapauksen etenemisestä Urheiluruudussa klo 20.50.