Päällikön pläjäys: YLE ei maksa uutishaastatteluista

Urheilijat ovat ammattimiehiä ja - naisia ja ovat siksi palkkansa ansainneet. Suomessa totuttiin silti pitkään siihen, että kaikki urheilijat ovat uutistyyppisissä haastatteluissa kaikkien medioiden käytettävissä - maksutta.

Tilanne on muuttumaan päin. Urheilijoiden taustalla on sellaisiakin agentteja, jotka rajoittavat asiakkaidensa esiintymisiä ja ohjaavat heitä tekemään mediatalojen kanssa sopimuksia, joiden mukaan kaikista haastatteluista, joita ei tehdä agentin hyväksymissä tilaisuuksissa, pitää saada korvaus.

Tiukimmin ovat sopimuksiinsa linnoittautuneet kaikkein kaupallisimman lajin eli Formula-1:n liepeillä työskentelevät. Se kävi viimeistään ilmi, kun YLE Urheilu yritti tiistaina saada kommentteja Formula-1:n sääntöuudistuksiin.

Osasimme kokemuksesta kysyä neuvoa formulapiireissä pitkään pyörineeltä ammattilaiselta. Hän usutti toimittajamme soittamaan Mika Salolle, koska uskoi, että Mika kommentoi asiaa pelkästä hyväntahtoisuudesta.

Mika tavoitettiin Miamista, jossa hän oli valmistautumassa päivän testeihin. Salo oli tehnyt alusta asti mutkattomaan tyyliinsä täysin selväksi, että haastattelujen antaminen on työtä, josta pitää saada korvaus.

Haastattelun antaminen tässä ja nyt ei olisi onnistunut tosin maksamallakaan. Salo oli ilmoittanut, että sen estää kausisopimus toisen suomalaisen mediayhtiön kanssa. Salo oli opastanut, että jos YLE haluaa jatkossa tehdä yhteistyötä hänen kanssaan, se sopii, jos ehdoista vain sovitaan.

YLE ei käytä lupamaksuvaroja uutiskommenteista maksamiseen, joten joudumme tyytymään niihin haastatteluihin, joista etukäteen kyetään taustavoimien kanssa sopimaan.

Kokemukset menneeltä talvikaudelta osoittivat, ettei äkkihaastattelujen tekeminen ole vaivatonta aina perinteisissä suomalaislajeissakaan. Janne Ahonen joutui Rukalla kiusalliseen välikäteen, kun toimittajamme halusi haastatella uransa lopettanutta mäkikotkaa hänen tunnelmistaan mäkikisan katselijana.

Haastattelua ei silloin tehty. Jannea kahlitsivat toisen kanavan kanssa sorvatut esiintymissopimukset, joita sopimuskumppanit tulkitsivat siinä vaiheessa ahtaasti. Tilanne lientyi talven mittaan, joten suhtaudumme toiveikkaasti ensi kauteen, kun Janne palaa hyppypuvun räätälöinnistä puvun käyttäjäksi!

YLE Urheilulla on sopimuksia joidenkin urheilijoiden kanssa siitä, että he kirjoittavat meille blogeja. Tunnetuin blogistimme on Anssi Koivuranta, joka osaa senkin homman niin hyvin, että tulevaisuutta riittää varmaan myös mikrofonin toisella puolella.

Maksamme blogien kirjoittamisesta vaatimattoman korvauksen, koska bloggaaminen ei kuulu urheilijan toimenkuvaan. YLEn rooliin ei tietysti missään oloissa sovi omia bloggaavia urheilijoita "omaan" talliinsa.

Agenttien toivoisi löytävän muidenkin yhtiöiden kanssa tehtäviin sopimuksiin sellaiset pykälät, jotka eivät rajoita urheilijoiden normaalia kanssakäymistä muun maailman kanssa.

Luulisi, että se olisi myös urheilijoiden tilipussia täyttävien sponsoreiden etu!

Kari Mänty