Suora

  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma

Dettmann innoissaan takamieskaksikostaan

Kun Teemu Rannikko ja Petteri Koponen pelasivat edellisen kerran yhtä aikaa Suomi-paidassa syyskuussa 2007, löi maajoukkue Romanian parketin rakoon ja nousi koripallossa Euroopan A-divisioonaan.

urheilu

Tulevana kesänä takamiestähdet ovat taas yhdessä, eikä Suomen maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann peittele tyytyväisyyttään tätä seikkaa kohtaan FIBA Euroopalle antamassaan haastattelussa.

Teemu Rannikko loukkaantui joulukuussa 2007 ja kärsi sitkeästä kantapäävaivasta koko kevätkauden 2008. Varmistaakseen kantapään kuntoutumisen Rannikko joutui lopulta jättämään väliin myös maajoukkuekesän 2008.

Venäjän liigan välieriin juuri edennyttä BC Himkiä edustava Rannikko on taas pelikuntoinen ja hänen nimensä komeili listalla, kun päävalmentaja Henrik Dettmann nimesi taannoin maajoukkuerinkinsä kesälle 2009.

Suomen noustessa syksyllä 2007 Euroopan A-divisioonaan oli Rannikko Suomen maajoukkueen paras korintekijä 16,7 pisteen keskiarvollaan. Ajatus Rannikon istuttamisesta Suomen takakentälle yhdessä nousujohteista tulokaskautta italialaisjoukkue Virtus Bolognassa pelaavan Petteri Koposen kanssa saa Dettmannin innostumaan.

- Normaalisti en paljoakaan ajattele mitä vastustajan valmentajat ajattelevat joukkueestamme, koska mielestäni omassa joukkueessa ja sen pelin kehittämisessä on aivan tarpeeksi töitä. Tällä kertaa minun on kuitenkin sanottava, etten haluaisi olla vastustajan valmentajan housuissa miettimässä kahden takamiehemme pysäyttämistä, Dettmann laukoo FIBA Euroopan haastattelussa.

Kyky parantaa kanssapelureita

Niin Rannikko kuin Koponenkin ovat pelintekijöitä, mutta molemmille istuu myös heittävän takamiehen rooli. Tämä antaa Dettmannille maajoukkueen peluuttamisessa kosolti lisäoptioita.

- Molemmat ovat vahvoja johtajia kentällä ja pystyvät pyörittämään peliä. Sen myötä kummallekin pystyy antamaan lepohetkiä ja tuomaan penkiltä lisää heitto- tai puolustusvoimaa - mitä kussakin tilanteessa tarvitsee, Dettmann suunnittelee.

Teemu Rannikko nousi Euroopan kirkkaimpaan takamieseliittiin viimeistään kaudella 2006-07, jolloin 189-senttinen turkulainen edusti slovenialaista Olimpija Ljubljanaa. Rannikko oli 14,6 pisteen keskiarvollaan maanosan ykköskilpailun Euroliigan 15:nneksi paras korintekijä, jonka lisäksi hän oli samalla sijalla sarjan syöttötilastossa (3,3).

Ljubljanassa Rannikko oli monesti joukkueensa ykkösoptio. Tähtiä vilisevässä Himkissä sellaista roolia ei ole olemassakaan, joka on ymmärrettävää, kun ryhmään kuuluu Carlos Delfinon, Jorge Garbajosan, Maciej Lampen ja Milt Palacion kaltaisia supertähtiä. Silti Rannikko pääsi vilauttamaan nykykuntoaan Eurocupin jatkosarjassa, jossa hän nakutti keskimäärin 7,3 pistettä pelattuaan ”vain” 16 minuuttia ottelua kohden.

- Teemulla on ilmiömäinen kyky tehdä pelaajat ympärillään paremmiksi. Ollakseen paras pelaaja kentällä hänen ei tarvitse onnistua edes heittopelissään. Myös Petterillä on sama kyky, jonka lisäksi hän on kokoisekseen nopea, Dettmann luonnehtii.

Jatkuvaa kehitystä

Vastikään 21-vuotispäiviään viettäneen ja 194-senttisen Koposen kehitystä ensimmäisellä Italian-kaudella Dettmann on seurannut suurella mielenkiinnolla.

Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen NBA:n ykköskierroksen varaus oli lähtökohtaisesti suurhaasteen edessä siirryttyään Virtus Bolognaan, jossa ykköspelintekijän rooli oli varattu NBA-konkari Earl Boykinsille. Koponen kuitenkin löysi tiensä nopeasti Virtuksen aloitusviisikkoon sekä uuden, puolustuspelaamiseen keskittyvän roolin.

- Petteri on kulkenut kovan tien tällä kaudella. Siirtyminen suhteellisen pienestä koripallomaasta Euroopan huippusarjaan ei ole helppo. Jokaisen pelaajan on todistettava itsensä uudelleen uudessa ympäristössä ja sen Petteri on tehnyt. Olen erittäin tyytyväinen, että Petteri on jatkuvasti kehittynyt. Olen varma siitä, että hänen kauden parhaat pelinsä ovat vielä edessäpäin, Dettmann povaa FIBA Euroopalle.

Rannikon ja Koposen tähdittämä Suomi kohtaa ensi elokuussa pelattavissa EM-lisäkarsinnoissa huippumaat Italian ja Ranskan. Suomi on kovan haasteen edessä, sillä myös vastustajat saavat tähtensä mukaan. Ranska saapuu Suomeen kolminkertaisen NBA-mestarin Tony Parkerin johdattamana, kun Italia puolestaan saa riveihinsä huippukauden NBA:ssa pelanneen Andrea Bargnanin.

Lähteet: YLE

Suosittelemme

Tuoreimmat