1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Teronen: Hurahtaa intiaanien kanssa

Kauan sitten lapsena suosittuja leikkejä olivat ”kuka pelkää mustaa miestä”, ”rosvot ja poliisit” ja ”intiaanit vastaan sinitakit”. Rosvoja ja poliiseja leikitään varmaan vieläkin, mutta mustaa miestä ei enää samalla tavalla pelätä, eivätkä intiaanitkaan ole samanlaisessa maineessa mihin heitä johdattivat ennen muuta amerikkalaiset elokuvantekijät kuten ohjaaja John Ford ja tietysti 153 elokuvassa pääosaa näytellyt John Wayne.

Intiaaneilla tässä tarkoitetaan nimenomaan Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoja, joita kohtaan valkoisen miehen riivaama kolonialismi oli säälimätöntä. Menivät biisonit, maat ja lopulta henkikin. Jäivät vain legendat ja epämääräinen joukko jälkeläisiä, joista vain pieni osa jaksaa tai viitsii edes yrittää vaalia esi-isiensä perintöä.

Yksi heistä, ellei ainoa on Sioux Lakota-intiaani Ernie LaPointe, kuuluisan päällikön Istuvan Härän, Sitting Bullin tyttären tyttärenpoika. Istuva Härkä oli siis hänen isoisoisänsä. Ernie on parhaillaan käymässä Suomessa ja viimeksi Tampereella, jossa on juuri avattu Istuvan Härän maailmasta kertova näyttely.

Lue koko Terosen blogi tästä