1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Mänty: Ahoselle kirjasta 19 pistettä

Pääsin lukemaan kesäloman takia Janne Ahosen uran ensimmäiset muistelmat vasta alkuviikosta. Lukukokemusta sävytti se, etten julkaisuhetkellä välttynyt silmäilemästä tiedotusvälineiden raportointia ja kommentointia kirjasta.

Ahonen saa joka tapauksessa tältä tuomarilta 19 pistettä. Piste menee siitä, että päähenkilö liu´utti kirjan julkaisun jälkeen ulostulojaan ja moitti mediaa siitä, että se nosti otsikoissa juopottelun häpeilemättömästi esiin.

Pistettä enempää siitä ei Kuningaskotkalta kannata viedä, sillä vaatii kansakunnan kaapin päälle nousseelta ja nostetulta kanttia läväyttää elämänsä koko kirjo kansan silmille.

Jannen on turha murehtia sitä, olisiko pitänyt siivota kirjaansa siksi, että ura sittenkin jatkuu. Kannatti mieluummin toimia avoimesti kuin pohjalaisisäntä, joka nousi kirkon penkistä kommentoimaan kirkkoherran ilmoitusta seurakunnan saamasta nimettömästä lahjoituksesta. - Aattelin, jotta näin on kaikkien kannalta pareet !

Janne puhdisti kirjallaan ylä- ja alamäet uusia hyppyjä varten. Kirja on ammattitaitoisesti koottu, ja vaikka se on tehty yhteistyössä päähenkilön kanssa, lukuisat sivuhaastattelut syventävät kuvaa hyppääjästä ja hänen urastaan niin, että joillekin urheilijamuotokuville tyypillinen imelä sankaruus karisee.

Kirja osoittaa sivu sivulta, miten Janne on perheensä tukemana - ei pakottamana - lapsesta asti antautunut harrastukselleen ja sittemmin työlleen täysimääräisesti.

Mäkeen sitkeästi kavunnutta Jannea voi hyvin verrata viulunsoitossa huipulle tähtäävään nuoreen, joka jaksaa - ja haluaa - nostaa viulunsa leukansa alle kerta toisensa jälkeen kunnes tulee yhä enemmän yhtä soittimensa kanssa.

Kaikkien kannattaa ottaa Jannelta opiksi hänen omatoimisuudestaan. Hän on pienestä asti halunnut huoltaa välineitään ja tekee niin yhä. Jannella pysyy käsissään niin ruuvimeisseli kuin ompelulankakin.

Hän muistuttaa tuotekehittelyyn pystyviä etevimpiä formula- ja rallikuskeja ja vahvistaa omatoimisuudellaan itseluottamustaan. Tätä taustaa vasten on vain luonnollista, että hän ajautui myös kiihdytysajoon, jossa siinäkään ei pärjää pelkällä rämäpäisyydellä.

Janne joutuu mäkihyppääjänä varomaan tasajalka-alastuloja, mutta muuten hänellä on jalat tiukasti maassa. Hän varoittaa kirjassaan urheilijoita kieriskelemästä liian kauan voittojensa lumoissa, sillä uusi menestys vaatii taas nöyryyttä.

Mäkihyppy tai urheilu ylipäätään eivät eroa muusta työelämästä. Entisillä meriiteillä ei pitkälle pötkitä. Janne itse on tämän tosiasian edessä, kun hän panee uudelleen numerolapun rintaansa. Paluu osoittaa, että vaikka hän on saavuttanut mäkihypyssä ja mäkihypyllä niin paljon, huippu-urheilijan mieleen jäi kytemään liekki, jota ei leikekirjaa selailemalla sammuteta.

Kari Mänty