Hyppää sisältöön

Näkökulma: Purjehtijaliitolla pelisilmä kateissa

Olin mukana pirskeissä, kun Purjehtijaliitto juhlisti Portugalin illassa Sari Multalan MM-hopeaa viime kesänä. Otettiin siinä Cascaisin satama-alueella kuplivaa ja syötiin kunnon pihvit. MM-mitali ja olympiapaikka Pekingiin olivat sekä liitolle että Multalalle iso juttu.

Se tuli selväksi juhlapuheissa.

Purjehtijaliiton pomomiehet nostivat jalustalle myös Multalan valmentajan, ruotsalaisen Fredrik Lasseniuksen. Eläköön-huudatuksien jälkeen parivaljakolle toivotettiin hyvää matkaa Pekingin kisoihin, Qingdaon vesille. Siellä kilpaillaan olympiamitaleista elokuussa.

Samana iltana Multala ja Lassenius revittiin jalustalta takaisin maan pinnalle. Tosin kukaan ei sitä silloin vielä hoksannut.

Liitto oli päättänyt ennen Cascaisin MM-kisoja järjestää kaikkiin olympialuokkiin Suomen sisäiset karsinnat. Cascaisissa suomalaiset purjehtivat viisi olympiapaikkaa. Tänä vuonna tuli vielä yksi lisää, kun 470-luokka läpäisi seulan MM-kisoissa.

Cascaisin juhlaillassa Lassenius kiitteli kohteliaasti kunniasta, mutta muistutti samalla ääneen, että nyt alkaa uusi jakso Multalan harjoittelussa. Qingdaon olympiavesillä kun odottavat kevyet tuulet. Niissä keleissä Multalalla on eniten petrattavaa.

Tämän olisi pitänyt herättää liiton miehet pohtimaan Suomen karsintaa.

Multalalle olisi pitänyt antaa vapaalippu olympiakisoihin. Multala nimittäin oli Suomen ainoa todellinen mitaliehdokas olympia-areenalle.

Tuli omien karsintojen aika ja niissä kisoissa 17-vuotias Tuula Tenkanen sekoitti pakan. Tenkanen voitti Multalan karsinnoissa ja liiton oli pakko ehdottaa häntä olympiakisoihin.

Ehdotus paisui kiusalliseksi Olympiakomitean pöydällä. Liitto oli valmis lähettämään pelkkiä ensikertalaisia olympiakisoihin, hakemaan virallisesti yhtä mitalia ja paria finaalipaikkaa. Tämä ei miellyttänyt Olympiakomiteaa, joka otti asiassa aikalisän.

Näin ei olisi todennäköisesti toimittu missään muualla, paitsi Yhdysvalloissa, jonka oma karsintajärjestelmä perustuu jo menestyneiden maailman huippujen seulontaan.

Turha viivytystaistelu Multalan ja Tenkasen valinnasta on jo valmiiksi hämmentänyt muita olympiapurjehtijoita. Tähän peliin Suomella, yhä pienellä purjehdusmaalla ei pitäisi olla varaa.

Olympiavesillä kun kaikki suomalaiset ovat samassa veneessä. Kuka sitä venettä siellä Qingdaossa oikein johtaa?

Petri Sjöblom