Suora

  • Jalkapallon naisten maaottelu: FIN - ISL
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CHN - ESP
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: RSA - GER
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu Suomi - Islanti 17.6.
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NGA - FRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: KOR - NOR
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Krapu: Media on ruma sana

Rakkaus on ruma sana, lauloi Ismo Alanko jo yli kymmenen vuotta sitten. Hiihtoliiton toimitusjohtajalle Jari Piiraiselle kirosana tuntuu oleva media.

urheilu

Ensi kesänä paikkansa Hiihtoliitossa jättävä Piirainen oli viime viikolla Suomenmaa-lehden haastattelussa sitä mieltä, että osasyyllinen liiton talousongelmiin on media.

Piiraisen mielestä viime vuosien negatiivinen julkisuus vei liiton talouden kuralle ja johti yhdeksän henkilön - myös Piiraisen itsensä - työtehtävän lakkauttamiseen.

Väännetään rautalangasta. Piirainen siis väittää, että Lahden massakärystä alkanut Hiihtoliiton taloudellinen ja imagollinen alamäki on ollut median syytä.

Samalla logiikalla tiedotusvälineet voivat siis ottaa osittain piikkiinsä myös Kaisa Variksen dopingkäryt, Harri Ollin toilailut sekä Hiihtoliiton epäonnistuneen varainhankinnan.

Kas, kun ei vielä väitetä, että joku toimittaja olisi piikittänyt hemohessit ja epot hiihtäjien suoneen!

Piirainen yritti vetää sanojaan takaisin seuraavana päivänä ja väitti, että Suomenmaa oli tulkinnut hänen sanomisiaan liian rohkeasti.

Kuitenkin Piirainen oli ennen lehtijuttua kirjoittanut samasta aiheesta blogin Hiihtoliiton nettisivuille. Siellä hän sanoi muun muassa näin:

”Kaikki viime vuosien aikana julkisuudessa olleet negatiivissävyiset jutut ovat olleet omiaan vaikeuttamaan liiton varainhankintaa ja siten estäneet osaltaan liiton talouden tasapainoon saamista.”

”Nyt riitti!”

Piirainen on saanut niskaansa kovia syytöksiä lähinnä entiseltä päävalmentajalta Kari-Pekka Kyröltä, joka on onnistunut raivaamaan palstatilaa ja lähetysaikaa julistuksilleen muutamista tiedotusvälineistä.

Piirainen miettii yhä, haastaako hän Kyrön käräjille kunnianloukkauksesta.

Tätä taustaa vasten voi hieman ymmärtää sen kiukun, jota Piirainen selvästi tuntee joitain medioita kohtaan.

Ilta-Sanomat teki muutama vuosi sitten rajun päätöksen, kun se kieltäytyi tuoreimman dopingkohun jälkeen uutisoimasta hiihdosta enää sanaakaan. ”Nyt riitti”, luki muistaakseni etusivun otsikossa.

Hiihto oli lehden osalta pannassa jonkin aikaa. En tiedä, miten tämä ratkaisu vaikutti Hiihtoliiton varainhankintaan, mutta yksittäisellä medialla on täysi oikeus valita lajit, joista se uutisoi.

Mainosten sekamelska

Ilman medianäkyvyyttä moni laji olisi henkitoreissaan. Lajista riippumatta urheilijat ovat nykytrendin mukaisesti vuorattu täyteen sponsoreiden logoja ja tarroja. Tiedotustilaisuuksiin lajiliitot pystyttävät väellä ja voimalla mitä kirjavimpia mainossermejä.

Lehti- ja tv-kuvaajat zoomailevat kieli keskellä suuta näissä tilaisuuksissa ja yrittävät tehdä parhaansa, ettei lopputuloksena olisi pelkkä kaupallinen mainos. Useat liitot kuitenkin edellyttävät, että etenkin haastattelut tehdään mainostaulujen edessä.

Ja tähän kuvaajat myös suostuvat. Tosin hammasta purren.

Lopulta nämä mainospalat siis välittyvät koko kansalle tv-lähetyksissä tai lehtien sivuilla. Ja sponsorit mittaavat sekuntikello kädessään, kuinka paljon saivat tällä kertaa näkyvyyttä.

Siinä muuten olisi jollekin innokkaalle opiskelijalle mainio lopputyön aihe. Olisi mielenkiintoista kuulla, hyötyvätkö sponsorit todellakin näistä muutaman sekunnin välähdyksistä.

Minä en ainakaan voi suoralta kädeltä luetella yhdenkään lajiliiton sponsoreita, vaikka työni puolesta näen näitä mainossermejä ja -paitoja lähes päivittäin.

Sen kuitenkin rohkenen sanoa, ettei se mainosten sekamelska missään nimessä ole kaunista katseltavaa.

Marko Krapu

Lähteet: Kirjoittaja on YLE Urheilun uutispäällikkö

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat