Summanen: Jari Sarasvuo ei ole valmentaja

Raimo Summanen vaatii Summanen Piste -nettiohjelmassaan valmentaja-tittelille vahvempaa tekijänsuojausta. Leijonien entinen päävalmentaja ottaa kantaa sekä urheilu- että yritysvalmennukseen.

urheilu

Summasen mielestä esimerkiksi Jari Sarasvuo, Harri Hakkarainen ja Kyösti Lampinen eivät saisi käyttää nimikettä valmentaja vaan asiantuntija. Summanen varoittaa lasten vanhempia urheilukentillä vaanivasta tyhjätakkisyndroomasta - monilla on kyllä takki päällä, mutta ei mitään annettavaa.

Summasen mielestä liian moni esiintyy nykyään valmentajana. Suurin osa "valmentelijoista" on kuitenkin asiantuntijoita, joista Summanen mainitsee esimerkkeinä monissa eri lajeissa mukana olevat Harri Hakkaraisen ja Kyösti Lampisen.

- Arvostan asiantuntijoita ja käytän heitä itsekin. Mutta jos jätkä on kymmenessä eri lajissa kymmenellä eri positiolla, kuten Hakkarainen ja Lampinen, silloin mennään kyllä metsään. Heidän tapauksissaan rengistä, lääkäristä ja fysiikkavalmentajasta, on tullut kaiken selittäviä guruja, Summanen laukoo.

Kuka sitten ansaitsee tittelin valmentaja?

- Sellainen henkilö, jolla on lajitietämys ja joka on läsnä urheilijan arjessa joka päivä. Valmentaja vastaa loppuun saakka urheilijan kanssa hyvästä ja huonosta tuloksesta.

- Sama koskee yritysvalmennusta. Jari Sarasvuo on karismaattinen kaveri, mutta ei valmentaja ole sellainen, joka voi lähteä pois jos yrityksellä ei mene hyvin.

- Asiantuntijoita pitää käyttää, mutta he eivät voi olla suorassa suhteessa urheilijaan tai joukkueeseen. Heidän asiantuntemuksensa siirtyy oman valmentajan kautta urheilijaan tai joukkueeseen, Summanen sanoo.

Summanen painottaa, että jokaisella urheilijalla, joukkueella tai yrityksellä pitää olla yksi valmentaja, joka hallitsee suvereenisti kokonaisuutta.

- Eihän 10-ottelussakaan ole kymmentä valmentajaa! Siellä on yksi valmentaja, joka käyttää eri asiantuntijoita.

Summanen näkee nykymenossa suuria riskejä sekä huippu-urheilun että junioriurheilun kannalta.

- Vaikuttaa siltä, että valmennusta ulkoistetaan ja ostetaan alihankintana entistä enemmän. Eihän valmennusta niin voi tehdä!

- Ei se voi olla niin, että herra guru saapuu paikalle ja on valmennussuhteessa jonkun muun valmennuksessa olevien urheilijoiden kanssa. Nämä valmentelijat käyvät puhumassa kerran, jakavat sitten ohjelmiaan sähköposteilla ja kouluttavat Vierumäellä valmentajia. Ei ohjelmien jakaminen ole valmennusta, Summanen kiihtyy.

Summanen esittelee nettiohjelmassaan oman mallinsa, jolla nykyinen eri alojen asiantuntijoiden vyöry suosituimpien lajien pariin saataisiin kuriin.

Lasten vanhemmille entinen kiekkomaajoukkueen päävalmentaja antaa yhden ohjeen.

- Ei kannata juosta kaikennäköisten muotivillitysten mukana. Urheileminen ja urheilussa kehittyminen on arkisempaa kuin luullaan. Kaiken lähtökohtana on yhden tutun ja turvallisen valmentajan ja urheilijan välinen hyvä ja pitkäkestoinen suhde.

Lähteet: YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat