Suora

 • Elävä arkisto esittää

Ranskan ympäriajossa jyvät erottuivat akanoista, Nocentini kärkeen

Ranskan ympäriajossa ajettiin vaativa 7. etappi, joka koostui rankoista vuoristo-osuuksista. Johtajan keltainen paita vaihtui, sillä Sveitsin Fabian Cancellara väsähti lopun nousuissa. Rinaldo Nocentini nousi kisan kärkeen ennen Alberto Contadoria ja Lance Armstrongia.

urheilu

Ranskan ympäriajo saapui Pyreneiden vuoristoon, josta vasta alkaa todellinen taistelu tourin voitosta. Päivän 224 kilometrin osuus ajettiin Barcelonasta Andorraan. Koko loppumatka oli vaativaa nousua. Ranskan Brice Feillu valloitti äärimmäisen rankan etapin, mutta ei uhkaa mitenkään kokonaiskisan terävintä kärkeä.

Yhdeksän ajajan muodostama kärkijoukko piti pääjoukan pitkään takanaan, enimmillään jopa 12 minuutin erolla, mutta vajaan kymmenen kilometrin kohdalla Astana-tallin johdolla pääjoukko kiristi tahtia ja iso massa alkoi hajota.

Kun matkaa oli etapin maaliin enää 5,3 kilometriä, kokonaiskilpailua johtanut Cancellara väsähti pahasti ja hänen jalkansa menivät nousuissa hapoille. Tämä ei ollut kuitenkaan mikään järin suuri yllätys, sillä sveitsiläinen ei kuulunut suosikkien joukkoon.

Astana-tähti Alberto Contador nykäisi yli kilometri ennen maalia ja repi muutamia sekunteja mm. Lance Armstrongiin. Henkisesti rypistys taisi olla isompi asia kuin muutamat sekuntit.

Italialainen Alberto Nocentini ei saanut liiaksi asti tv-aikaa, mutta nousi päivän nelostilalla komeasti kisan johtoon. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2000 italialainen kuljettaja pitää keltaista paitaa yllään Ranskan ympäriajossa.

Jussi Veikkanen taisteli hyvin viimeisessä nousussa, mutta hänkin joutui taipumaan muutamalla minuutilla Lance Armstrongin ryhmälle. Kun Armstrongin ryhmä oli vajaan neljä minuuttia voittajan takana, Veikkaselle tuli tappiota lopussa seitsemän ja puoli minuuttia.

Seuraavaksi ajetaan 176,5 kilometrin etappi. Se sisältää kaksi ykköskategorian ja yhden kakkoskategorian nousun. Etapin loppuosa on kuitenkin laskuvoittoinen.

Mäkikirikilpailu uusiksi, Veikkanen valahti 13:nneksi

Jussi Veikkanen menetti mäkikirikisan johtavan pallopaidan ranskalaisajaja Stéphane Augélle Ranskan ympäriajon kuudennella etapilla torstaina. Mäkikirikilpailun kärki meni täysin uusiksi perjantaina - ihan käsikirjoituksen mukaisesti.

Perjantain voittaja Brice Feillu kahmi pisteitä urakalla ja nousi 49 pisteellä johtoon ennen ranskalaista Christophe Riblonia (46 p) ja Christophe Kernia (46 p). Espanjan Egoi Martinez (43 p) on niin ikään hyvissä asemissa. Veikkanen ei lihottanut pistepussiaan ja miehittää tällä hetkellä 13. sijaa yhdeksällä pisteellä.

 1. ETAPPI (224 km)
 2. Brice Feillu FRA 4.21.33
 3. Christophe Kern FRA + 00.05
 4. Johannes Frölinger GER + 00.25
 5. Rinaldo Nocentini ITA + 00.26
 6. Egoi Martinez ESP + 00.45
 7. Christophe Riblon FRA + 1.05
 8. Alberto Contador ESP + 3.26
 9. Lance Armstron USA + 3.47

 1. Jussi Veikkanen FIN + 7.28

TILANNE 7/21 ETAPIN JÄLKEEN

 1. Rinaldo Nocentini ITA 25.44.32
 2. Alberto Contador ESP + 0.06
 3. Lance Armstrong USA + 0.08
 4. Levi Leppheimer USA + 0.39
 5. Bradley Wiggins GBR + 0.46
 6. Andreas Klöden GER + 0.54
 7. Tony Martin GER + 1.00

 1. Veikkanen FIN + 9.35
 1. Fabian Cancellara SUI + 9.16

Lähteet: YLE

Suosittelemme

Tuoreimmat