Hyppää sisältöön

Blogi: Finn Spring

Suomen kevät ei tule nopeasti tai helpolla, vaan sitä pitää odottaa. Sitä odottavat erityisesti suunnistajat ja muut luonnossa liikkujat.

Kuva: Yle

Metsään ei nimittäin ole menemistä ennen kuin viime päivinä koittaneet yli 10 asteen lämpötilat ovat tosiasiaa. Ilmastonmuutoksesta huolimatta edellisen realisoituminen tapahtuu yleensä vasta huhtikuun lopussa. Mutta hyvää kannattaa odottaa.

Ammattisuunnistajan arki on vähän erilainen. Kevään ensi merkit ehtii yleensä nähdä jo Espanjassa tai Portugalissa viimeistään helmikuussa. Aamut reissussa ovat päivän ensimmäisessä harjoituksessa piristävän kylmiä, mutta jo päivän toisessa treenissä keli on jo kohdillaan. Kolmannessa (yleensä huoltavassa harjoitteessa) joutuu jo miettimään ajankohtaa, jos esimerkiksi Iberian niemimaalle pukkaa korkeapainetta. 20 astetta tuntuu helteelle talven jälkeen!

Tämä kevät ei ole tarjoillut ihan ruusuisimpia kelejä leireillä. Ehkä juuri siksi suomalaista kevättäkin on odottanut niin kovasti, vaikka lumien keskellä vietetty aika ei suuren suurta osaa kalenterista nappaakaan. Leiritys on nimittäin kattanut tammikuun puolivälistä lähtien kaksi viikkoa Portugalissa (ok kelit), ja viimeiset viisi viikkoa Unkarissa (kevättä pukkasi), Ruotsissa (kylmää antoi), Sveitsissä (satoi kun Esteristä koko ajan ja oli kylmää) ja jopa koto-Suomessa. Viime viikonloppuna lumet todella tekivät lähtöään Suomesta, ja vaikka se ei harjoitusohjelman mukaan ollut mitenkään ratkaisevaa, niin jännä juttu, se tuntuu pirun hyvälle.

Katselin tässä vähän harjoituspäiväkirjaani linkkejä luodessa ja eihän se niin huonosti talvi mennytkään gradutuntien (500 tuntia) mättämisestä huolimatta. 320 tuntia ja 3 000 kilometriä juoksua ennen kilpailukauden alkua marraskuun alusta. Juoksumäärä on itse asiassa lisääntynyt viime vuoden 110 kilometriä viikossa keskiarvosta, joka selittyy toisaalta hiihdon totaalisella puuttumisella.

Pienenä sivuhuomautuksena todettakaan, että vielä paljon hullumpi isäni Pentti, 67, on hiihtänyt tämän vuoden puolella jo 5 069 kilometriä. Ja on vielä menossa Pallakselle yrittelemään.

Oman viimeisen kuuden viikon saldo on hyvä: 100 tuntia, 850 kilometriä juoksua, joista 300 kilometriä suunnistusta. Alkaa muuten jalka toimia metsässä!  Mutta nyt on aika levätä.

Ensi viikonloppuna nimittäin käydään suomalaisen suunnistuksen kevään lippulaivakisat, FinnSpringit, Sipoonkorvessa. Mukana on muuten 3 000 muutakin hullua! Onneksi kelit ovat kohdallaan, ja eiköhän viimeiset valkoiset paholaislämpäreet sula maastosta ennen lauantaita.

Näkymisiin.

PS. Ai niin, kausihan lähti jo käyntiin viime viikonloppuna reilun 2 000 kilpailijan voimin Silja-rasteilla. Suoriutuminen oli kohdillaan!

Pasi Ikonen