Suora

  • Elävä arkisto esittää

Leijonien yllätysvalinta kumoaa sitkeän myytin

Jukka Jalosen pelitapaan liittyy tiettyjä myyttejä. Yle Urheilu laittoi pelaajat kertomaan, miten asiat oikeasti ovat.

urheilu
Joonas Järvinen.
Lehtikuva

Suomen päävalmentajan Jukka Jalosen pelitapaa kuvaillessa sana vaativa toistuu usein. Etenkin puolustajien kannalta sitä pidetään vaativana. Ensimmäistä kertaa jääkiekon MM-kisoissa esiintyvä puolustaja Joonas Järvinen kumoaa tämän myytin.

- En sanoisi, että se loppupeleissä on niin kauhean vaativaa. Se ei ole monimutkaista. Koetetaan pysyä kiekossa ja pelataan sitä aika nopeasti hyökkääjille. Siinä se on tiivistettynä, kolmessa EHT-turnauksessa tällä kaudella pelannut Pelicans-puolustaja sanoo.

- Siellä on neljä muuta äijää, kenelle kiekon voi syöttää. Meillä on sellaiset yleislinjat, mitä noudatetaan, mutta aina toki tulee pelin sisällä tilanteita, missä pitää improvisoida.

Pelitavan vaativuus tuleekin enemmän esille siinä, että pitää tunnistaa tarkasti, mikä on kulloinkin oikea ratkaisu. Kiekossa oleva puolustaja on monesti se, joka päättää, millä tavalla viisikko lähtee hyökkäystä rakentamaan.

- Siinä vähän katsotaan, missä ollaan, onko vaihto kesken, miten äijät on hakenut ja miten vastustaja on sijoittunut. Niistä asioista se oikeastaan muodostuu, lähdetäänkö nopeasti vai hitaamman lähdön kautta, Järvinen tietää.

NHL-pelaajien haaste

Kun puhutaan Jalosen pelitapaan olennaisesti kuuluvasta kiekkokontrollipelaamisesta, toinen myytti liittyy sen sisäistämiseen. Jalonenkin myöntää, että sen sisäistäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Etenkin NHL-pelaajilta, jotka ovat tottuneet Pohjois-Amerikassa hyvinkin suoraviivaiseen pelaamiseen.

- Totta kai se on haaste, kun on tottunut pelaamaan pitkän kauden tietyllä tavalla ja sitten tullaan tänne, missä kaukalo on erikokoinen ja pelataan eri tavalla. Se oli yksi syy siihen, minkä takia halusin tulla tänne mahdollisimman nopeasti ja saada nuo viisi peliä ja melkein harjoitusta alle. Ehdin päästä siihen sisään niin hyvin kuin mahdollista, Tshekin EHT-turnauksessa hyvin esiintynyt Jussi Jokinen sanoo.

- Viime viikolla alkoi tulla itseltäkin jo sillä tavalla, ettei tarvinnut hirveästi miettiä. Osasin jo tavallaan käyttää kentän koko leveyden hyväkseni. NHL:ssä olen tottunut kääntämään peliä nopeasti, mutta Tshekissä oli jo paremmin malttia hakea rauhassa vauhtia omalle kaistalle. Tietenkin kun on paikka kääntää nopeasti, sitten myös käännetään.

Carolina Hurricanesin NHL-hyökkääjä on siis vähintäänkin sisäistämässä Jukka Jalosen pelitapaan liittyvät nyanssit. Jokinen tiivistää valmennukselta tulleet keskeiset ohjeet seuraavasti.

- Se on sellainen pelirohkeus, että uskalletaan pelata sen kiekon kanssa. Eli ei ikään kuin turhaan anneta kiekkoa pois. Kiekko on kuitenkin vähän sellainen vallanväline. Jos pitää paljon kiekkoa, vastustaja joutuu todennäköisesti rikkomaan enemmän. Tuossa on ne isot jutut, joita painotetaan.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat