Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Portugalilainen yleisurheilija sai pitkän kilpailukiellon

Helder Ornelas on ensimmäinen urheilija, joka jäi kiinni doping-rikkomuksesta niin sanotun biologisen passin veritestien perusteella.

urheilu
Portugalilainen pitkänmatkanjuoksija Helder Ornelas
EPA/NIC BOTHMA

Portugalilainen pitkänmatkanjuoksija Helder Ornelas on todettu syylliseksi dopingrikkomukseen. Ornelas, 38, on asetettu neljän vuoden kilpailukieltoon Portugalin yleisurheiluliiton toimesta.

Todistusaineisto perustuu useisiin verikokeisiin, joita Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on kerännyt viimeisten vuosien aikana. Tämä on ensimmäinen kerta, kun dopingtuomio asetetaan niin sanotun biologisen passin perusteella.

Passi mittaa ja seuraa urheilijoiden veriarvoja. Niiden perusteella jokaiselle urheilijalle luodaan yksilöllinen profiili, minkä avulla voidaan osoittaa, onko urheilija käyttänyt suorituskykyä parantavia aineita tai menetelmiä.

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun yleisurheilussa käytetään urheilijan biologista passia todisteena doping-säädösten rikkomisesta, IAAF kertoi tiedotteessaan.

Portugalin liiton mukaan kaksiin olympiakisoihin osallistunut Ornelas on syyllistynyt doping-rikkomukseen, vaikka häneltä ei ole saatu yksittäistä positiivista testitulosta. Portugalilaisen epänormaaleista veriarvoista ilmoitettiin toukokuussa 2011, minkä jälkeen IAAF käynnisti lisätutkimukset.

Lähteet: AP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat