Laiton vedonlyönti uhkaa olympiajalkapalloa

Riskiä laskee pelaajien nuori ikä ja kokemattomuus. Laittomassa urheiluvedonlyönnissä liikkuu rahaa noin 385 miljardia euroa vuodessa.

Kuva: EPA / LOGOC

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol pitää olympialaisten jalkapalloturnausta erittäin otollisena kohteena laittomalle vedonlyönnille.

- Se on kiinnostava kohde, koska kisat televisioidaan laajasti. Rikolliset etsivät kohteita, jotka ovat alttiita pehmittämiselle, sanoo John Abbott Interpolista.

Kolmansien maiden urheilijat ovat  helpoimmin järjestäytyneen rikollisuuden käännytettävissä mukaan vilpilliseen toimintaan urheilussa, koska heidän taloudelliset lähtökohtansa ovat länsimaisia urheilijoita kehnommat. Olympiajalkapallossa riski joutua houkutuksille alttiiksi on suuri, sillä jalkapallojoukkueiden ikäraja on 23 vuotta ja nuorille pelaajille olympiakokemus on uusi.

- Tästä on viitteitä. Pelaajat jotka, ovat heikosti palkattuja tai ovat jääneet toistuvasti seurojen rahapulasta johtuen ilman palkkaa ovat vaaravyöhykkeessä. ja he ovat helppo kohde rikollisille, Abbott sanoo.

Kansainvälinen Olympiakomitea on myös tiedostanut tilanteen ja  käynnisti oman laittoman vedonlyönnin vastaisen ohjelmansa jo vuonna 2006.

- On sellaisiakin lajeja, jotka eivät ole kehittyvien lajien suuria lajeja, kuten tennis, jossa tätä ongelmaa esiintyy aika lailla, Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen Peter Tallberg sanoo.