Koe uusi yle.fi

Suora

  • Taitoluistelun EM: Naisten lyhytohjelma
  • Sportmagasinet
  • Sykähdyttävin hetki 2017
  • Taitoluistelun EM: Naisten lyhytohjelma

Entinen NHL-vahti SM-liigaan? - "Mielenkiintoinen ajatus"

Jussi Markkanen nauttii MM-kotikisoista katsomon puolelta. Paluu SM-liigakaukaloihin ei ole 37-vuotiaalle maalivahdille poissuljettu vaihtoehto.

urheilu
Jussi Markkanen Zug
EPA

Pitkän uran tehnyt Jussi Markkanen on ehtinyt nähdä paljon. Ensimmäisen arvoturnauksensa imatralaiskasvatti torjui kaudella 1993-94 nuorten MM-turnauksessa. Parhaillaan Sveitsistä lomalla Suomessa oleva maalivahti on seurannut Leijonien otteita kotikisoissa tyytyväisenä.

- Sen vähän, mitä olen Sveitsin päässä televisiosta katsellut, niin peli näyttää olevan ihan mallillaan. Hieno tulla tänne muutama peli katsomaan paikan päältä, Markkanen kehuu.- Suomi on loistava kiekkomaa. Tässä on ollut lippukohua ja muuta, mutta siitä vain käy ilmi se, että ihmiset välittävät. Se kertoo myös siitä, että jääkiekko on iso asia täällä. Kanada on varmaan ainoa maa, jossa kiekko on isompi juttu kuin Suomessa. Suomi on sekä SM-liigan että maajoukkueen suhteen vahvasti kartalla, Markkanen kertoo.Suomen maalivahtikolmikko Kari Lehtonen - Petri Vehanen - Karri Rämö on niin ikään tehnyt kokeneeseen torjujaan vaikutuksen.- Jos kolmikko ei ole turnauksen kovin, niin hyvin lähellä sitä. Muillakin mailla on hyviä maalivahteja, mutta Suomi voi heittää maalin suulle kenet tahansa. Rämö tuskin saa paljon jääaikaa, mutta hän voisi aivan yhtä hyvin pelata, eikä lopputulos muuttuisi mihinkään. On ollut hienoa seurata, miten "Kärppä" on tullut muutaman vuoden jälkeen takaisin isoon kaukaloon ja pelannut aivan loistavasti.

On todella mukava nähdä, että yli 15 vuotta nuorempia poikia taistelee samalla jäällä ja samasta jääajasta.

Jussi Markkanen

Ikä ei painaSaiPasta Tapparan kautta maailmalle lähtenyt Markkanen on viettänyt kolme viime vuotta Sveitsin keskiosassa Zugin kaupungissa. Suomalaisillekin tutun Doug Sheddenin komennossa pelaava EV Zug on edelliskausina hyytynyt Sveitsin liigassa loppumetreillä välierävaiheessa.- Olen ollut Sveitsissä kolme vuotta ja vielä on vuosi sopimusta jäljellä. Vielä ei ole ollut mitään aikomuksia lopettaa. Edelleen on hieno mennä hallille ja olen saanut pelata pitkään, Markkanen sanoo.- On todella mukava nähdä, että yli 15 vuotta nuorempia poikia taistelee samalla jäällä ja samasta jääajasta. Täytyy sanoa, että nautinto, joka pelaamisesta tulee, on vuosi vuodelta kasvanut, vaikka vuosia ei olekaan enää niin paljon jäljellä, 37-vuotias maalivahti jatkaa.Vuosia on todella vierinyt ja muistoja karttunut. Markkanen puki nuorten MM-kisojen jälkeen Leijona-paidan ylleen tasaiseen tahtiin. Kokemuksia kertyi niin EHT-turnauksista kuin MM-kisoistakin. Yksi turnaus on kuitenkin tehnyt miehen muistiin erityisen syvän jäljen.- Olin ollut mukana juniorimaajoukkueista ja EHT-turnauksista lähtien. Mutta kun sain Kurrin Jarilta ensimmäisenä NHL-vuotenani soiton olympiavalinnasta, niin olihan se upea kokemus pelata kaikkien meidän parhaiden pelaajiemme kanssa, Salt Lake Cityssä Suomen kolmosvahtina torjunut Markkanen muistelee.

Kun on vuosi sopimusta jäljellä, niin eihän sitä tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu.

Markkanen paluusta SM-liigaan

"Suomalaisvalmennus edellä aikaansa"Myös viisi kautta kestäneeltä NHL-uralta on jäänyt Markkasen mieleen tietty kevät. Dwayne Rolosonin loukkaannuttua Edmonton Oilersin ykkösvahdin tontin ottanut Markkanen torjui keväällä 2006 Oilersin aina Stanley Cup -finaaleihin saakka, mutta ensimmäisen mestaruutensa ottanut Carolina Hurricanes oli ölymiehille liian kova pala purtavaksi.- Se oli hieno kausi, mutta kauden jälkeinen fiilis oli ehkäpä huonoin, mitä olen urallani kokenut. Se oli huikea kokemus päästä pelaamaan sellaisia pelejä. Niitä muistelee vieläkin, vaikka en ole pystynyt yhtäkään peliä katsomaan vieläkään videolta. Ehkä sitten joskus myöhemmin, Markkanen toteaa.Markkasta voidaan pitää suomalaismaalivahtien pioneereina Pohjois-Amerikassa. Vuosituhannen taitekohdan jälkeen pienempiin kaukaloihin siirtynyt Markkanen raivasi muiden nykyisten veteraanivahtien kanssa tilaa eurooppalaisille torjujille.- Olen itse sitä ikäluokkaa, ettei NHL:ssä vielä ollut juurikaan suomalaisvahteja. Menimme suunnilleen samaan aikaan (Miikka) Kiprusoffin, (Pasi) Nurmisen, (Jani) Hurmeen ja (Vesa) Toskalan kanssa. Suomalainen maalivahtivalmennus oli juniorivuosinamme edellä aikaansa. Saimme nauttia siitä, ja kun eurooppalaiset maalivahdit alkoivat onnistua, niin saimme jalkaa oven väliin. Nyt kiprusoffit ja muut ovat tehneet niin kovan uran, että siellä uskalletaan luottaa eurooppalaisvahteihin, Markkanen sanoo.Myös Sveitsissä luotetaan suomalaispelaajiin. Vaikka elämä rauhallisessa keskieurooppalaiskaupungissa maistuukin perheelliselle miehelle, houkuttaa paluu SaiPan riveihin kasvattiseuransa osaomistajaa. - Kyllähän sellainen ajatus on välillä kummitellut mielessä. Kun on vuosi sopimusta jäljellä, niin eihän sitä tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Kyllä se mielenkiintoinen ajatus on, Markkanen päättää.

Suosittelemme

Tuoreimmat