Hyppää sisältöön

SM-liigatähtiä rullakiekkokaukaloissa - "Tuo jännitystä peliin"

Rullakiekko kasvattaa suosiotaan jääkiekkoilijoiden parissa. Suomen mestaruudesta pelataan tällä kaudella 17. kertaa.

Pelaajia pelaamassa rullakiekkoa.
Moni jääkiekkoilija vaihtaa kesällä terät rulliin. Rullakiekko kiehtoo niin harrastekiekkoilijaa kuin ammattipelaajaakin. Lajin viehätyksestä keskustelivat studiossa Jussi Tapio ja Tommi Huhtala.

Rullakiekko on jo pitkään ollut osana jääkiekkoilijoiden kesäharjoittelua. Muutoksena aiempiin vuosiin on se, että nykyään yhä useampi ammattikiekkoilija nähdään myös rullakiekon puolella SM-tasolla. GrIFK:n rullakiekkojoukkueessa pelaavat Espoo Bluesin hyökkääjistä Tommi Huhtala, Kristian Kuusela, Camilo Miettinen ja Tomi Sallinen.

Aamu-tv:n vieraaksi rullakiekon saloista saapuivat kertomaan SM-liigan ensikertalainen Tommi Huhtala sekä vuosia lajin parissa viettänyt somerolaisen Pepe Rollerin puolustaja Jussi Tapio.

- Rullakiekko on hyvää vastapainoa jääkiekolle. Se on hauskaa hommaa ja kai se kilpailuvietti vetää lajin pariin. Meidän joukkueestamme on neljä pelaajaa mukana, Huhtala kertoo.

Huhtalalle kuluva kausi on ensimmäinen rullakiekon SM-tasolla.

- Totta kai siinä on omat eronsa, sillä pelityyli on erilainen. Siihenkin tarvitaan kiekko, maila ja luistimet, joten suht helposti pääsee mukaan. Jarrutukset ovat suurin ero. Henkilökohtaisesti laidat pysäyttävät tämän miehen, mutta kyllä sitäkin alkaa pikkuhiljaa oppia.

Pitkään lajin parissa ollut Jussi Tapio pitää SM-liigatähtien tulemista lajin pariin hyvänä asiana.

- Kyllä se on todella hyvä juttu ja tuo rullakiekolle lisää tunnettavuutta. Se tuo myös meille, jotka eivät pelaa jääkiekon puolella niin korkealla tasolla, lisää jännitystä peliin, Tapio sanoo.

- Varmaan poikkeuksetta kaikki ovat pelanneet jääkiekkoa koko ikänsä. Jos vain on jääkiekkoa pelannut, niin siitä vain hakee rullaluistimet ja hyppää askiin, Tapio kehottaa.

Rullakiekko enemmän shakkia

Rullakiekossa on jääkiekkoon verrattuna muutamia eroja sääntöjen suhteen. Taklata ei saa ja muun muassa takavuosina myös jääkiekkokaukaloista tuttu, niin kutsuttu keskialueen paitsio löytyy sääntökirjasta.

- Varusteiden suhteen jääkiekkoon suurimpana erona on, ettei hartiasuojia käytetä. Ylävartalossa on vain kyynärsuojat, Tapio selvittää.

Rullakiekkoa pelataan muovisella, huomattavasti kevyemmällä kiekolla kuin jäällä. Hyvänä mailankäsittelijänä tunnetulla Huhtalalla ei ole ollut suuria vaikeuksia totuttautua rullakiekkokaukaloihin.

- Kiekko on kevyempi, mutta ei siinä hirveästi eroa ole. Aika samanlaista sitä on käsitellä. Ehkä hieman vaikeampi kuin jääkiekkoa, Huhtala arvioi.

- Pelaamisessa suurin ero tulee siitä, että tempo on rauhallisempi. Itse tykkään pelata hieman pidempää vaihtoa. Rullakiekko on hieman enemmän shakkia kuin jääkiekko, Blues-laituri jatkaa.

- Tämä on hyvää treenausta siinä missä muukin pelailu. Lähinnä ylläpitävää ja mielekästä puuhaa. Tietysti meidän täytyy treenata muutakin, Huhtala sanoo.

Suomessa rullakiekko löi läpi1990-luvun lopulla. Suomi on alusta saakka kuulunut maailman kärkimaihin, mutta viime vuosina menestys MM-turnauksessa on jäänyt laihaksi. Edellinen MM-mitali on vuoden 2007 hopea.

- Aina mennään tosisaan. Suomi on pärjännyt maailmalla todella hyvin, vaikka viime vuosina ei olekaan mennyt niin hyvin, Tapio painottaa.

- Meillä on hyvät mahdollisuudet menestyä, ja Suomi on yhä maailman parhaimpia rullakiekkomaita. En näe menestykselle mitään estettä, sillä täällä riittää hyviä pelimiehiä, Tapio sanoo.