Ruotsin päävalmentaja ei kursaile: "Unelmoin EM-finaalista"

Erik Hamren uskoo hyökkäävään taktiikkaan ja yksilökeskeiseen valmentamiseen. Helmikuussa Kroatiasta haettu voitto osoitti uuden pelimuodostelman toimivuuden.

Kuva: EPA

Erik Hamren pestattiin Ruotsin jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi sen jälkeen, kun sinikeltaiset jäivät rannalle karsinnoissa MM-turnaukseen 2010.

Hamren tuli Ruotsin peräsimeen tuoreena Norjan mestarina Rosenborgista. Aiemmin valmennusurallaan hän oli voittanut Tanskan mestaruuden Aalborgissa.

EM-karsinnat alkoivat tylyllä 1-4-tappiolla Hollannissa syksyllä 2010, mutta ne päättyivät muikeissa tunnelmissa. Ruotsi voitti Råsundalla runsas vuosi myöhemmin Hollannin 3-2 ja selvisi kisoihin parhaana lohkokakkosena.

Pelimuodostelman muutos

Voitto Hollannista varmisti myös Hamrenin valtakauden positiivisen yleisilmeen toistaiseksi.

Helmikuussa Zagrebista haettu 3-1-voitto Kroatiasta antoi vahvoja viitteitä siitä, että Hamren on kyennyt istuttamaan joukkueen kenties tärkeimmän pelaajan, huippuhyökkääjä Zlatan Ibrahimovicin uudelle, tehokkaalle pelipaikalle.

Hollanti-voitosta sivussa pelikiellon takia ollut Zlatan ei pelannut Kroatiassa piikissä vaan keskikentän ylemmän, hyökkäävän kolmikon keskellä, kärjen takana.

Zlatan laukoi pilkulta Ruotsin avausmaalin ja järjesteli syötöillään kaksi muuta osumaa, jotka molemmat viimeisteli Sebastian Larsson. Taktiikan voinee sanoa toimineen.

Hamrenin taktiikaksi onkin muodostunut 4-2-3-1 Ruotsin aiemmin käyttämän muodostelman 4-4-2 sijaan. Luovan keskikentän kolmikon edessä hyökkää Johan Elmander – jos jalkavammaltaan pystyy. Taktiikka on hyökkäävä alhaalta asti, sillä Hamren toivoo laitapuolustajiltaan nousuja.

Joidenkin mielestä hyökkäävä taktiikka tekee Ruotsista haavoittuvaisemman kuin käytettäessä totuttua 4-4-2-muodostelmaa.

Päävalmentaja kuitenkin uskoo tietävänsä, kuinka joukkueesta parhaan irti myös taktisesti. Tarvitaan oikea lähestymistapa joukkueen osia kohtaan.

Yksilöille huomiota

Hamren myöntää suoraan, että hän ei kohtele kaikkia pelaajia samalla tavalla, vaan pyrkii löytämään kustakin pelaajasta tämän yksilöllisyyden.

- Minulta kysytään, kohtelenko pelaajiani eri tavoin, ja vastaus on kyllä. Kohtelen jokaista pelaajaa eri tavoin. Pyrin näin toimimalla saamaan yksilöstä mahdollisimman paljon irti. Vain silloin hän voi antaa parasta osaamistaan ja tehdä joukkueen niin hyväksi kuin mahdollista. Se koskee niin Zlatania kuin jokaista muutakin pelaajaa, Hamren kertoo.

Yksilöiden hienosta yhteistyöstä on Hamrenin mielestä osoituksena juuri voitto Kroatiasta.

Kohtelen jokaista pelaajaa eri tavoin. Pyrin näin toimimalla saamaan yksilöstä mahdollisimman paljon irti.

Erik Hamren

- Marraskuun otteluissa Tanskaa (Ruotsi hävisi 0-2) ja Englantia vastaan (0-1) pelasimme organisoidusti mutta meiltä puuttui energia. Kroatiaa vastaan osoitimme uudenlaista rohkeutta, kun meillä oli pallo, ja jokainen pelaaja sai toisilta positiivista energiaa, Hamren sanoo.

Vaikka vastassa on kivikovia maita jo lohkovaiheessa, sinikeltaiset eivät lähde EM-kisoihin nöyristelemään.

- Voi olla, että pelaamme kolme loistavaa ottelua, emmekä silti pääse jatkoon. Unelmoin kuitenkin, että pelaamme finaalissa. Haluamme mitalin, Hamren sanoo.

Ruotsi kohtaa ennen EM-turnausta harjoitusotteluissa Islannin 30.5. ja 5.6. Serbian.