1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Onko Jonas Olsson vastaus Ruotsin topparikysymykseen?

Päävalmentaja Erik Hamrenin on ratkaistava, kuka korvaa EM-viheriöillä Daniel Majstorovicin sinikeltaisten puolustuksen keskustassa Olof Mellbergin vierellä.

Kuva: EPA

Yksi Ruotsin joukkueen avainkysymyksistä EM-turnauksessa on, kuinka hyvin toppareiden yhteispeli toimii.

Olof Mellbergin pitkäaikainen topparipari Daniel Majstorovic loukkasi polvensa pahasti Kroatian ja Ruotsin väliseen maaotteluun valmistavassa harjoituksessa helmikuussa ja on sivussa EM-turnauksesta.

Topparina maajoukkueessakin nähty Andreas Granqvist kokeili Kroatiaa vastaan oikeana laitapuolustajana ja onnistui hyvin.

Mellbergin toppariparina pelasi Jonas Olsson, joka on vahva ehdokas Hamrenin valinnaksi Mellbergin rinnalle myös EM-viheriöllä.

Miesten maajoukkuekokemusten välinen ero on huima. Mellberg on kokenut arvoturnauspelaaja ja lähtee jo neljänsiin EM-kisoihinsa. Olsson ei pelannut otteluakaan EM-karsinnoissa.

Kroatia-kamppailu oli 29-vuotiaalle topparille vasta kuudes Ruotsin A-maajoukkueessa.

Olsson kuitenkin onnistui Zagrebissa hyvin – siitäkin huolimatta, että hän teki oman maalin Ruotsin 3-1-voitossa.

Kokematonkin sopeutuu nopeasti, jos hän on tarpeeksi hyvä

Mellberg korostaa, että kun kyseessä on niin hyvä pelaaja kuin Olsson, suoraan pelaavaan kokoonpanoon astuminen ensimmäisessä arvoturnauksessaan ei ole pelaajalle erityisen vaikeaa.

- Silloin sopeutumisaikaa ei tarvita juuri yhtään. Jos kyseessä olisi huonompi pelaaja, joutuisin miettimään paljon enemmän tilankäyttöä ja kaksinkamppailuihin menemistä. Jonas sopeutui heti, Mellberg kehui viime viikolla.

Vaikka Olssonilla on vähän maaottelukokemusta, vyöllä on paljon otteluja Euroopan huipulla. Toppari pelasi kolme kautta Hollannin liigassa, ennen kuin siirtyi kesällä 2008 West Bromwichiin, jota hän edustaa edelleen.

Päättyneellä kaudella Olsson oli West Bromwichin runkopuolustaja seuran sijoittuessa Valioliigassa keskikastiin.

Sopimusta birminghamilaisseuran kanssa on jäljellä vuosi, mutta Olsson ei pidä mahdottomana ajatuksena siirtymistä muualle ensi kaudeksi. Hän kertoi West Bromwichin johdolle, ettei halua keskustella jatkosta, ennen kuin Roy Hodgsonin seuraaja managerina on selvillä.

- Viihdyn Birminghamissa, mutta jos olen täällä vaikka seitsemän tai kahdeksan vuotta, paluu Ruotsiin uran jälkeen voi olla vaikeaa. Yhdessä paikassa ei ehkä kannata olla liian kauan. Olen erittäin tyytyväinen West Bromwichissa, ja seura on menossa oikeaan suuntaan, mutta voisi olla hauska kokeilla jotain muutakin, Olsson pyörittelee.