Suora

  • Ratsastuksen maailma
  • Elävä arkisto esittää
  • Viimeistä viedään

Vuolle: Mitä kirjataan pelikirjaan?

Liikunta ja urheilu eivät eilen illalla olleet tietenkään erityisesti esillä - urheilutermit kyllä. Jatkossa termit eivät riitä. Liikuntaväen tulisi tarkkailla, että pelikirjaan eli hallitusohjelmaan piirretään oikeat askelmerkit. Neljä vuotta väärää harjoittelua vaatisi korjautuakseen tuplasti aikaa!

urheilu

Arkadianmäen joukkue on valittu. Harjoitusleirillä näyttöjä antoi moni, mutta osan kunto ei kestänyt - osalla petti taktinen osaaminen.

Onnistumista juhlineen osan puheenjohtaja Jyrki Katainen raotti tv-ruudussa Kokoomuksen pelitaktiikkaa. Hänen mukaansa kahdella kärjellä hyökkääminen oli oiva valinta. Jalkapalloilijavaimoko oli konsultoinut? No, hyökkäystehoa ainakin riitti.

Keskustan Matti Vanhanen tiesi, että mestaruuden uusiminen on aina vaikeinta.

”Aika oli hiukan heikompi kuin viime kisoissa, mutta kultaa tuli jälleen”, arvio Vanhanen, joka saa siis jatkaa myös päävalmentajana.

Valtakirjansa uudistanut Tanja Saarela kuvasi vaalitaistoa maratoniksi. Pitkä aherrus ilman merkittävää loppukiriä riitti.

Mietoa kokemustaArkadianmäen uusi kokoonpano on kokenutta kaartia. Senioripelaajien määrä kaksinkertaistui eikä junioreille paljon tilaa jäänyt. Tasa-arvo toteutuu kiitettävästi ja uutta verta varsinkin avainpaikoille on tarjolla.

Arvokisaurheilijaviestissä vaihtoon jäivät Arto Bryggare, Sari Essayah ja Lasse Viren. Kapulaa vievät eteenpäin Marko Asell, Juha Mieto ja Markku Uusipaavalniemi. Vääntöä, ääntä ja tarkkuutta?

Viestijoukkueen kokenut kaarti piti pintansa. Antti Kalliomäen ote on pitänyt vuodesta 1983 alkaen ja Marjo Matikainen-Kallström pärjää myös vaikealla kelillä. Havuja, perkele!

Mukaan jatkamaan olisivat halunneet myös TUL:n puheenjohtaja Kalevi Olin, SLU:n entinen puheenjohtaja ja jääkiekkovaikuttaja Martin Saarikangas, Suomen Hippoksen puheenjohtaja Mauri Salo, jalkapallovaikuttaja Arto Seppälä ja Suomen Palloliiton varapuheenjohtaja Kari Uotila. Näytöt eivät riittäneet. Pätkikö joukkuepeli vai henkilökohtainen tekniikka?

Parhaansa valintaleirillä yrittivät myös Marko Björs, Jari Isometsä, Helinä Marjamaa, Tea Vikstedt-Nyman ja Juha Väätäinen, joille kollektiivisen valinnan järjestelmä oli liian julma.

PelikirjaUusien pelaajien joukkuepelitaidot ovat arvoitus. Pelikirjasta päätetään kuitenkin aika pian. Myös kapteenin valinta on edessä. Entisiä kulttuuriministerejä on mukana kolme; Tanja Saarelan lisäksi Suvi Linden ja Claes Andersson tietävät kapteenin velvoitteet. Ehkä näemme uuden kapteenin.

Pelikirjan kirjaukset sen sijaan olisivat tärkeitä. YLE Urheilun haastattelussa kaikki puoluejohtajat vakuuttivat tietävänsä, kuinka tärkeää liikunnan aseman vahvistaminen on. Elintasosairauksien ehkäisy, ylipainon torjunta sekä työssä jaksaminen vaativat jatkuvasti lihovalta ja vanhenevalta kansalta ponnistuksia. Kirjaukset on tehtävä nyt! Ja ne on tehtävä hallituksen pelikirjaan.

VastuuJoukkue on valittu ja vain joukkueena voi voittaa. Avainpelaajia tarvitaan. He voivat vaikuttaa pelikirjaan, jos haluavat. eikä avainpelaajista ole puutetta. Nopealla silmäyksellä ja kaverin avulla löysin edellä mainittujen lisäksi ainakin Lehtomäen, Pekkarisen, Kiviniemen, Rehulan, Huovisen, Paateron, Gustafssonin, Saarisen, Ahteen, Kanervan, Vapaavuoren, Koskisen, Mäkelän, Vahasalon, Satosen, Harkimon, Lehden, Braxin ja kukkivan Forssiuksen.

Luulisi kirjausten onnistuvan.

Kolmasosa

Yksi kysymys Arkadianmäen uuden joukkueen valinnassa jäi kuitenkin vaivaamaan. Miten maan suurin eli nukkuvien joukkue saataisiin sellaiseen kuntoon, että he jaksaisivat vaeltaa vaalipaikoille. Yksi kolmasosa kansasta liikkuu terveytensä kannalta liian vähän. Mikä osa?

Jouko Vuolle Jouko Vuolle on YLE Urheilun toimittaja, joka on erikoistunut liikunta- ja urheilupolitiikan seuraamiseen.

Lähteet: Katso puoluejohtajat YLE Urheilun vaalitentissä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat