Näkökulma: Ratkaiseva ero Stanley Cup -finalistien välillä

Los Angeles Kings aloitti Stanley Cup -finaalit jatkoaikavoitolla. Kingsin mestaruusjuna on hyvässä vauhdissa, kirjoittaa Yle Urheilun Ilkka Palomäki.

Kuva: AFP / Lehtikuva

Kun vastakkain laitetaan kaksi hyvin samankaltaista jääkiekkoa pelaavaa joukkuetta, joilla on melko samantasoinen pelaajamateriaali, erot eivät ole suuria. Ei ollutkaan yllätys, että avausfinaali meni jatkoajalle.

Los Angeles hallitsi avausfinaalia kaksi ensimmäistä erää. Etenkin toisessa erässä Kings oli selkeästi aloitteellisempi joukkue, vaikka New Jersey erän veikin nimiinsä maalein 1-0. Päätöserässä New Jersey oli pitkään askeleen edellä, mutta Kings piristyi loppua kohti.

Jatkoajalla Los Angelesin pelaaminen muuttui selkeästi varovaisemmaksi ja virheitä pelkäävämmäksi. New Jersey olisi ansainnut jatkoajalta voiton, mutta koko ottelu huomioiden Los Angelesin voitto oli ansaittu.

Ottelun hallintaan on olemassa melko selvä kaava. Se, kumpi pääsee paremmin vastustajan antaman paineen alta pois omista, myös vie ottelua. Ja pääsääntöisesti se oli ensimmäisessä finaalissa Los Angeles - ainakin niin kauan kuin se yritti pelata rohkeasti. Tämä tullee jatkumaan sarjan aikana.

Los Angelesilla on nimittäin muutaman pykälän paremmat puolustajat kuin New Jerseyllä. Drew Doughty, Rob Scuderi, Vjatseslav Vojnov, Willie Mitchell, Alec Martinez ja Matt Greene muodostavat erittäin tasapainoisen puolustuksen, josta on vaikea etsiä heikkoja lenkkejä.

Quick ei horju

Los Angelesin puolustajat pystyvät parempaan ja ennen kaikkea varmempaan kiekolliseen peliin kuin Devils-puolustajat. Etenkin Andy Greene, mutta myös Peter Harrold ovat lirissä Kingsin korkean karvauksen kanssa. Greenen virhe omassa päädyssä johti suoraan Kingsin 1-0-maaliin avausfinaalissa.

Los Angelesin puolustajista pelirohkeuden ilmentymä Drew Doughty, Vojnov ja Martinez täyttävät selkeästi kiekollisen puolustajan tunnusmerkit. Erona New Jerseyyn ovat kuitenkin juuri nämä muut puolustajat. Kingsin peruspuolustajat tulevat kiekon kanssa toimeen paremmin kuin Devilsin vastaavat. Ja tämä on ratkaiseva erontekijä joukkueiden välillä.

New Jerseyn hyökkäyspeli oli kaksi erää täysin luokatonta avausfinaalissa. Los Angeles (kuten toki myös New Jersey) pystyy puolustamaan omassa päädyssään keskustan niin hyvin, ettei New Jersey saa juurikaan edes laukauksia aikaan.

Ja viimeisenä lukkona on vielä Jonathan Quick, joka osoitti avausfinaalissa, että päätä ei palele. Toisessa erässä Devilsin ensimmäistä varsinaista laukausta saatiin odotella yli 15 minuuttia. Se oli heti huippupaikka, mutta Quick osoitti torjumalla Dainius Zubruksen vaarallisen vedon, että keskittyminen pysyi silti kasassa.

New Jerseyn maalille huippuottelun pelannut Quick ei voinut yhtään mitään. Myös New Jerseyn maalivahti Martin Brodeur pelasi oivan ottelun, mutta silläkin saralla Los Angelesilla näyttäisi olevan hienoinen etu puolellaan.

Kun tähän lisää vielä Kingsin uskomattoman flow-tilan ja siitä kumpuavan itseluottamuksen, Los Angelesia on erittäin vaikea pysäyttää tänä keväänä. Avausvoitto oli vasta yksi askel, mutta mestaruusjuna on oikeilla raiteilla.