Suora

  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Golf ja rugby mukaan olympialaisiin

Vuoden 2016 ja 2020 olympialaisiin valittiin perjantaina kaksi uutta lajia. Golf ja rugby palaavat olympiaperheeseen lähes satavuotisen tauon jälkeen. Rugbyn pelimuotona toimii seitsemän pelaajan rugby-7. Tulokkaat äänestettiin olympialajeiksi Tanskan Kööpenhaminassa.

urheilu

Rugbyn monista pelimuodoista rugby union on ollut olympialajina neljissä olympialaisissa, viimeksi vuonna 1924 Pariisissa. Nyt olympialajiksi otettu pelimuoto rugby-7 eroaa rugby union -muodosta muun muassa joukkueen koossa. Rugby-7 -joukkueessa pelaajia on kentällä kerrallaan nimensä mukaisesti seitsemän, kun rugby union -joukkueessa kentällä on 15 pelaajaa.

Rugbyn suosituin muoto on union, jossa järjestetään neljän vuoden välein MM-kilpailut. Tämä tapahtuma on maailman kolmanneksi seuratuin urheilutapahtuma jalkapallon MM-lopputurnauksen ja kesäolympialaisten jälkeen. Nyt olympiaperheeseen liitetyn rugby-7:n puolesta puhui se, että siinä pienemmilläkin rugby-mailla on mahdollisuus menestyä pienemmän joukkueen myötä.

Lajissa järjestetään neljän vuoden välein Rugby World Cup Sevens, joka on lajin korkein kansainvälinen turnaus. Hallitseva mestari on Wales. Lisäksi rugby-7 on ollut mukana Kansanyhteisön kisoissa.

Myös golf tekee paluun olympiaperheeseen yli sadan vuoden tauon jälkeen. Lajin olympiavalintaa pohdittaessa on esiin noussut kysymys golfin huippupelaajien innokkuudesta mahduttaa olympialaiset tiiviiseen kalenteriinsa. Tänään KOK:n puheenjohtajaksi uudelleenvalittu Jaques Rogge uskoo kuitenkin kisojen kiinnostavan urheilijoita.

- Kysykää asiasta Rafael Nadalilta tai Roger Federeriltä, tai kysykää NHL- ja NBA-pelaajilta. He kaikki haluavat olla mukana olympialaisissa.

Suomen Golfliiton puheenjohtaja Antti Peltoniemen mukaan golf tulee olemaan todella seurattu laji olympialaisissa.

- Uskoisin, että golf tulee olemaan yksi kisojen seuratuimmista lajeista ja kiinnostamaan mediaa. Näkisin, että golfin mukaantulo tulee lisäämään katsojamääriä ja kisojen kiinnostavuutta.

Peltoniemi uskoo suomalaisten golffarien mahdollisuuksiin olympiakisoissa lajin luonteen johdosta.

- Golf on sellainen laji, jossa suomalaisilla on potentiaalinen mahdollisuus selviytyä olympialaisiin ja myös menestyä siellä. Harvassa lajissa maailmanlistan 150:s voi edes periaatteessa voittaa olympiakultaa. Esimerkiksi tenniksen kaltaisessa lajissa tällainen on lähes mahdotonta. Siinä mielessä tämä laji on täynnä mahdollisuuksia.

Pelimuodoksi olympiagolfiin on ehdotettu 72 reiän lyöntipeli sekä miehille että naisille.

Lähde: bbc.co.uk, wikipedia.fi

Lähteet: YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat