Suora

  • E-jalkapallon Suomen cup

”Järviset” on Vuoden urheilukirja 2009

Suomen Urheilumuseosäätiön asettama valintaraati on nimennyt teoksen Järviset – Legendaarinen suomalainen urheilijaperhe Vuoden urheilukirjaksi 2009. Voittajateoksen on kirjoittanut Antero Raevuori ja sen on kustantanut Revontuli. Järviset kertoo Ateenan välikisoissa 1906 antiikkisen kiekonheiton voittaneen Verner ”Isä” Järvisen ja hänen urheilijapoikiensa tarinan.

urheilu

Palkintoraadin perusteluissa todetaan kirjan kaunokirjallisuutta lähestyvän sävyn – historiallisten henkilöiden ja tapahtumien dramatisoinnin – olleen haaste ja riski, joka kannatti ottaa. Teksti on elävää ja ajanhenkeä aidosti valottavaa; henkilöt kasvavat suuremmiksi kuin yksittäiset urheilusaavutukset ja tulokset.

Vuoden urheilukirja -raati on lisäksi myöntänyt kaksi kunniamainintaa: Erkki Alajan kirjoittamalle teokselle Monsieur Magic – Aulis Rytkönen (Teos) sekä Miika Nousiaisen romaanille Maaninkavaara (Otava). Jalkapalloilija Aulis Rytkösen henkilöhistoria on palkintoraadin mukaan klassiseen tyyliin ja hyvin tilastoin varustettu elämäkertateos yhdestä merkittävimmästä urheilijasta Suomen joukkuepelien historiassa. Nousiaisen romaani puolestaan kertoo lämpimän ironisin sävyin urheilutarinan, jossa valmentajaisä hyvää tarkoittaen mutta pahaa aiheuttaen on sysäämässä juoksijatytärtään kohti samaa julmaa kohtaloa kuin mihin hän jo poikansa ajoi.

Suomen Urheilumuseosäätiön nimeämä raati on valinnut Vuoden urheilukirjan vuodesta 1980 lähtien. Järviset on siten 30:s Vuoden urheilukirja. Valintaraatiin ovat vuonna 2009 kuuluneet Hilla Blomberg, Susanna Luikku, Kai Gardberg, Erik Relander ja Mika Wickström.

Samassa yhteydessä Suomen Urheilumuseosäätiö on myöntänyt kalajokelaiselle Lauri Järviselle (s. 1946) kunniamaininnan pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä suomalaisen urheilukirjallisuuden parhaaksi. Aiemmin jo kymmeniä urheilukirjoja kirjoittanut Järvinen julkaisi 2008–2009, vuoden sisällä, peräti seitsemän urheilukirjaa, pääosin takavuosikymmenten suomalaisten urheilijasuuruksien elämäkertateoksia.

Lähteet: Lähde: Suomen Urheilukirjaston tiedote YLE Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat