Venäjä pureskeli alkupalansa näytöstyyliin

Toinen Vancouverin olympiakisojen jääkiekkoturnauksen suursuosikki, Venäjä avasi urakkansa Latviaa vastaan B-lohkossa. Vjatseslav Bykovin valmentama miehistö pureskeli alkupalansa näytöstyyliin, ja loppulukemiksi kirjattiin 8-2.

Kuva: YLE

Venäjä aloitti todella ryminällä, ja Latvian Arvids Rekis joutui ottamaan heti jäähyn. Juuri, kun Latvia tuli täysilukuiseksi, Venäjä iski KHL-voimin. Ilja Nikulin löysi maalin edestä konkarisentteri Sergei Fedorovin, joka jatkoi Danis Zaripoville. Ak Bars Kazan -hyökkääjällä oli helppo työ lyödä kiekko tyhjään Latvian maaliin.

Ajassa 7.46 Fedorov näytti toistamiseen upeaa pelisilmäänsä. Magnitogorskin sentteri löysi maalinkulmalta Aleksander Radulovin, ja viime kevään MM-sankari teki 2-0-maalin. Toinen syöttöpiste merkittiin Radulovin tavoin Salavat Julajev Ufaa edustavalle Dimitri Kalininille.

Venäjä oli muutoinkin rutkasti edellä avauserässä, ja Latvia jäi täysin jalkoihin. Venäjän maalivahti Jevgeni Nabokov pääsi todella helpolla avauserässä - toisin kuin Latvian virkaveli Edgars Masalskis. 35 sekuntia ennen erän loppua Washingtonin superpari iski: kiekon Latvialta karvannut Aleksander Semin tarjoili ja etunimikaima Ovetshkin täräytti taululle lukemat 3-0.

Malkin vaisun toisen erän ainoa maalintekijä

Toiseen erään Latvia tuli selkeästi paremmalla jalalla, ja Venäjän paras kesittyminen oli puolestaan jäänyt pukukoppiin. Latvia vyöryi kohti Venäjän maalia, mutta maaleja se ei saanut aikaan. Paras paikka tuli Armands Berzinsille, mutta Jevgeni Nabokov venyi Venäjän maalilla paraatipelastukseen.

Erän loppua kohden Venäjä alkoi saada jälleen otetta, pitkälti parin latvialaisjäähynkin ansiosta. Kuten avauserässäkin, Venäjän parhaat osat olivat KHL-pelaajista kasatut hyökkäysketjut (Zaripov-Zinovjev-Morozov ja etenkin Fedorov-Radulov-Kozlov).

Erän lopulla Venäjä pääsi jälleen ylivoimalle, ja tällä kertaa tuloksena oli myös ensimmäinen yv-osuma. Latvian maalivahti Edgars Masalskis torjui eteensä Ilja Kovaltshukin tuiman kudin, ja Jevgeni Malkin oli terävimpänä paluukiekossa. Myös Maksim Afinogenov sai syöttöpisteen 4-0-osumaan.

Kolmannen erän hurja alku: 3.35:een viisi maalia!

Latvia sai toivonkipinän heti kolmannen erän alussa. Alexanders Nizivijs söytti laidalta keskelle, ja Herberts Vasiljevs laukoi kiekon maaliin. Maali meni helponoloisesti Nabokoville, mutta totuuden nimissä on sanottava, että Fedor Tjutin teki maskia maalivahdilleen.

Venäjän vastaus ei jättänyt ketään kylmäksi. 24 sekuntia myöhemmin Aleksander Ovetshkinin ranne puhui tappavaa kieltään, ja Masalskis oli voimaton. Tästä vain 31 sekuntia myöhemmin Danis Zaripov teki Ovetshkinin tavoin illan toisen osumansa. Tällä kertaa Masalskisilla oli pienen peiliinkatsomisen paikka.

Ajassa 43.04 oli Ilja Kovaltshukin vuoro juhlia tarkan rannelaukauksen jälkeen. 31 sekuntia myöhemmin nähtiin jo erän viides osuma; tällä kertaa Venäjän päädyssä. Latvian 2-7-kavennuksen teki Girts Ankipans Janis Spruktsin oivasta syötöstä. Tämän jälkeen maalitahti rauhoittui, kunnes Venäjän kapteeni Aleksei Morozov viimeisteli loppulukemiksi 8-2 viimeisen minuutin häämöttäessä.

Venäjä ja Latvia pelaavat alkulohkossa B yhdessä Tshekin ja Slovakian kanssa. Tshekki ja Slovakia aloittavat kisaurakkansa torstaita vasten yöllä.