Suora

  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, miesten pikakilpailu
  • Sykähdyttävin urheiluhetki

Huippupyöräilijä jälleen doping-sotkuissa

Viime vuonna Italian ympäriajossa toiseseksi sijoittunut italialainen Franco Pellizotti jää sivuun tämän vuoden ympäriajosta doping-sotkujen takia. Hän ei läpäissyt Kansainvälisen pyöräilyliiton veriarvoseurantaa. Giro d'Italia starttaa lauantaina Amsterdamista.

urheilu
EPA

Ylämäkispesialisti Pellizottin veriarvoissa on poikkeamia, minkä vuoksi häneltä evättiin osallistumisoikeus Girolle. Italian liiton puheenjohtaja Renato Di Rocco ilmoitti maanantaina, että Pellizottin tämänhetkiset veriarvot eivät sovi yhteen hänen Kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n biologiseen passiinsa tallennetun profiilin kanssa.

Epäilykset Pellizottia kohtaan heräsivät jo viime vuoden Ranskan ympäriajossa, kun hänen verinäytteensä arvot olivat poikkeavia. Hänen veriarvojaan on seurattu tiiviisti siitä eteenpäin.

- Pellizottin täytyy nyt antaa selvitys näille poikkeamille, eikä hän voi osallistua Girolle, Di Rocco totesi menemättä tarkempiin yksityiskohtiin.

- Tämä on todella harmillista. Hän edustaa yhtä suurimmista joukkueistamme ja Giron alkuun on vain muutama päivä. Giron aikana tehdään yli 500 dopingtestiä. Toivottavasti tämä on viimeinen tapaus, mutta tietenkin tämä vahingoittaa lajia, Di Rocco sanoi.

Liguigas tallissa ajava 32-vuotias Pellizotti sijoittui viime vuoden Girolla alunperin kolmanneksi, mutta sijoitus nousi pykälän verran sen jälkeen, kun kakkoseksi ajanut Danilo Di Luca jäi kiinni uuden sukupolven EPO-hormonin käytöstä kilpailun aikana ja sai kahden vuoden kilpailukiellon.

Myös Slovenian Tadej Valjavecin (AG2R) ja Espanjan Jesus Rosendon (Andalucia) veriarvot poikkesivat viime UCI:n vuoden Ranksan ympäriajon alla otetuista kontrolliarvoista niin paljon, etteivät he pääse mukaan kilpailuun. Lisäksi UCI ilmoitti, että kansallisia liittoja pyydetään aloittamaan "antidoping-säännöstön ilmeisestä rikkomisesta" aiheutuvat kurinpitotoimet Pellizottia, Valjavecia ja Rosendoa vastaan.

Vuonna 2008 käyttöön otettu UCI:n biologinen passi pyrkii paljastamaan dopingin käytön luomalla pyöräilijän veri- ja virtsatesteistä saaduista testituloksista henkilökohtaisen veriarvoprofiilin. Profiilista poikkeavat arvot luovat siten epäilyksen dopingin käytöstä.

Passin ansiosta on jäänyt kiinni jo kaikkiaan 15 urheilijaa, joista kuusi tänä vuonna. Viime kesäkuussa epänormaaleista veriarvoista jäivät kiinni espanjalaiset Igor Astarloa, Ruben Lobato ja Ricardo Serrano sekä italialaiset Pietro Caucchioli ha Francesco De Bonis

Lähteet: YLE Urheilu - AP -Reuters

Suosittelemme

Tuoreimmat