Suora

  • Katowice Minor CS:GO
  • Hiihdon Suomen Cup viestit
  • Lentopallon Challnege-cup:PerPo - Poitiers
  • Lentopallon CEV-cup: VaLePa - Kladno
  • Supercoppa Juventus - Milan
  • Jalkapallon Italian cup, Supercoppa Juventus - Milan
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Landis myönsi dopingin ja syyttää myös muita

Neljä vuotta sitten kilpailukiellon saanut pyöräilijä Floyd Landis tunnustaa vihdoin dopingin käytön, mutta heittää samalla dopingvarjon toisen yhdysvaltalaispyöräilijän, Lance Armstrongin, sekä hänen valmentajansa Johan Bruyneelin ylle.

urheilu
EPA

Floyd Landis menetti Ranskan ympäriajon voittonsa vuonna 2006, kun hän jäi kiinni testosteronin käytöstä. Landis yritti valittaa tapauksestaan urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen (CAS), mutta joutui vain maksumieheksi, kun CAS hylkäsi valituksen ja määräsi Landisin maksamaan USA:n antidopingtoimiston oikeuskulut 100 000 dollaria.

Vuoden 2009 tammikuussa kilpailukiellosta vapautuneen amerikkalaispyöräilijän kerrotaankin käyttäneen peräti noin 2 miljoonaa dollaria (1,6 miljoonaa euroa) maineensa puhdistamiseen.

Nyt Landis on kääntänyt kelkkansa ja on Wall Street Journalin mukaan myöntänyt USA:n pyöräilyliitolle, Kansainväliselle pyöräilyunionille ja sponsoreilleen lähettämissään sähköposteissa käyttäneensä systemaattisesti dopingia.

- Haluan puhdistaa omatuntoni. En halua olla enää osa tätä ongelmaa, Landis totesi ESPN.comin haastattelussa.

Landis heittää samalla dopingvarjon myös maanmiehensä Lance Armstrongin ja hänen valmentajansa Johan Bruyneelin suuntaan. Landisin mukaan Bruyneel tutustutti hänent dopinginmaailmaan ja seitsenkertainen Ranskan ympäriajon voittaja Armstrong kertoi hänelle, miten dopingia käytetään.

- Hänellä ja minulla oli pitkiä keskusteluja siitä harjoituslenkkien aikana. Tuolloin hän kertoi minulle EPO-testien kehityksestä ja kuinka verenvaihto on nykyään tarpeellista uusien testien takia, Landis kertoi sähköposteissaan.

Landis myönsi ESPN:n haastattelussa tehneensä virhearviointeja, mutta ei kuitenkaan kadu dopingin käyttöään.

- Tein sen, minkä tein, koska se oli se, mitä me (pyöräilijät) teimme. Se oli päätös, joka minun piti tehdä 10-12 vuoden kovan työnteon jälkeen, Landis sanoi.

- Valintanani oli tehdä se ja katsoa, pystynkö voittamaan tai jättää väliin ja kertoa ihmisille, etten suostu tekemään sitä. Minä päätin tehdä sen.

ESPN:n mukaan Landis on tarjonnut muistiinpanojaan ja päiväkirjojaan USA:n antidopingtoimikunnan käyttöön. Hänen mukaansa näistä löytyy tietoa siitä, miten pyöräilijät pystyvät kiertämään dopingtestit.

Lähteet: YLE Urheilu - AFP

Suosittelemme

Tuoreimmat