1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Olympiastadion vaatii yli sadan miljoonan jättiremontin

Helsingin Olympiastadionia hallinnoiva Stadion-säätiö visioi Stadionista tulevaisuudessa ympärivuotista suurtapahtumien areenaa. Vuosille 2010-2020 kaavailtu perusparannustyö vaatii kuitenkin arvioiden mukaan 120-130 miljoonaa euroa. Säätiön mukaan hankkeen rahoitus kuuluu valtiolle.

Kuva: YLE

Stadion-säätiön lähtökohtana on se, että rakennustaiteellisesti arvokas ja kaikkien tuntema Olympiastadion on tulevina vuosikymmeninä erityisesti suurtapahtuminen monipuolinen areena, joka toimii ympäri vuoden. Tänä vuonna tehdyssä kuntotutkimuksessa todettiin, että Olympiastadionin betoniset perusrakenteet ovat kohtuullisen hyvässä kunnossa, mutta kaikki muut talotekniikan osa-alueet vaativat pikaisia toimenpiteitä.

- Stadion on kiireellisen peruskorjauksen tarpeessa. Stadion ei myöskään toiminnallisesti enää vastaa kaikkia tämän päivän odotuksia. Parannusta ja korjausta täällä täytyy saada aikaan, toteaa Stadion-säätiön hallituksen puheenjohtaja Otto Lehtipuu.

Stadionilla on parhaillaan käynnissä pintaremontti vuoden 2012 EM-kisoja varten. 12-15 miljoonan remonttikustannukset jaetaan Helsingin kaupungin ja Opetusministeriön kesken. Tuolla summalla Stadionille saadaan uusi nurmikenttä. Lisäksi pintaremontin kohteena ovat torni, selostamot, kioskit sekä vessat.

Jättiremontti hallitusohjelmaan

Olympiastadion tulisi Stadion-säätiön mukaan siis pikaisesti peruskorjata täysin nykyajan vaatimuksia vastaavaksi. Jättiurakka pitäisi sisällään muun muassa katsomotilojen, ravintola- ja asiakaspalvelutilojen, toimistotilojen, sisäliikuntatilojen sekä hissien peruskorjauksen. Perusparannuksen myötä myös esteettömyyttä ja turvallisuutta on tarkoitus lisätä.

Hinta-arvio remontille on vajaat 130 miljoonaa euroa. Tähän eivät enää Helsingin kaupungin ja Opetusministeriön kapasiteetit pelkästään riitä, vaan kansallismonumentin remontti on koko valtakunnan asia.

- Nyt mitataan sitä, että halutaanko Suomesta löytyvän kansainväliset mitat täyttävä areena, jolla voidaan järjestää kansainvälisiä jalkapallo-otteluita, monipuolisia yleisurheilun arvokisoja sekä kulttuuritapahtumia. Tällä hetkellä näitä pienempiä remontteja ovat Helsingin kaupunki ja valtio rahoittaneet puoliksi, mutta yleensä tällainen iso kansallinen kysymys on ratkaistu erikseen, Lehtipuu toteaa viitaten valtion osuuteen esimerkiksi uuden oopperatalon rakentamisessa.

- Näin ison kansallisen kysymyksen paikka on ihan hallitusohjelmassa. Katsoisin, että valtion täytyy ensimmäiseksi tähän sitoutua ja huolehtia tästä yhteisestä valtakunnallisesta perinnöstä, sanoo Lehtipuu.

Stadion katetaan kokonaan?

Stadion-säätiön kaikkein kunnianhimoisin tavoite on koko Stadionin kattaminen. Stadion-säätiö haluasi kattaa koko Stadionin liikkuvalla tai kiinteällä katteella. Kattamisen kustannukset eivät vielä sisälly 130 miljoonan euron budjettiin, ja perusparannustyö täytyy ensin saada tehtyä.

- Pääasia on, että siitä päästäisiin keskustelemaan ja yhdessä miettimään urheiluihmisten, arkkitehtien ja museoihmisten kesken siitä, että mikä siinä on mahdollista, järkevää ja toteuttamiskelpoista. Stadion pitää ensin peruskorjata kunnolla, ja sekin on 10 vuoden työ. Sitten on tämän kattamisen vuoro, Lehtipuu kertoo.

Lehtipuun mukaan kaikkia perusparannus- ja remonttihankkeita viedään eteenpäin yhdessä museoviraston edustajan kanssa.