Suora

 • Freestylen MC: Thaiwoo, kumpareet
 • Hiihdon Ski Classics, La Venosta
 • Jääkiekon EHT-turnaus, Suomi - Ruotsi
 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 1. lasku
 • Urheilustudio 14.12.
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Hochfilzen
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Hochfilzen
 • Lumilautailun MC: Peking, Big Air
 • Urheilustudio 14.12.
 • Jääkiekon EHT Venäjä - Tshekki
 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 2. lasku
 • Val d'Isere, miesten pujottelun 2. lasku

Seppälä: Jos doping vapautettaisiin, se olisi kilpaurheilun surma

Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä tyrmää täysin dopingtutkija Tapio Videmanin ehdotuksen dopingin vapauttamisesta.

urheilu
Timo Seppälä
YLE

Videman otti varsin vahvasti kantaa dopingaineiden käytön vapauttamisen puolesta ADT:n Puhtaasti paras -verkkosivujen Viestikapula-blogissa. Ajankohta on varsin mielenkiintoinen, sillä ensi viikolla alkaa STT:n dopingoikeudenkäynti.

Seppälä muistuttaa, että blogissa edellinen kirjoittaja haastaa seuraavan kirjoittajan mukaan, joten tämän takia Videman on saanut sanoa oman mielipiteensä asiasta.

- Tämähän on siinä mielin kiva kirjoitus, että se herättää kyllä keskustelua jonkun verran jälleen kerran, Seppälä totesi YLE Urheilulle.

Videman on aikaisemminkin tuonut voimakkaasti esiin sen, että hänen mielestään dopingtesteistä tulisi luopua ja dopingin käyttö pitäisi vapauttaa ja nyt blogissa hän palasi jälleen aiheeseen. Seppälä uskoo, että muutkin kuin ADT pitää tätä, jos ei nyt ihan huuhaana, niin perusteettomana tekstiä.

Seppälä muistuttaa, että tätä nykyä dopingtestit toimivat hyvin eikä ole juuri aineita, jotka eivät näkyisi testeissä. Tosin on myös joitain aineita, joita lääketehtaat ovat vasta kehittelemässä.

- Nythän on otettu käyttöön se tapa, että näitä dopingnäytteitä pakastetaan kahdeksaksi vuodeksi. Nämä uudet aineet ovat kuitenkin elimistön ulkopuolisia aineita, niin kyllä ne kahdeksan vuoden aikana kyetään varmasti löytämään menetelmä niille aineille ja analysoimaan ne.

Näytteiden pakastaminen toimii pelotteena

Kahdeksan vuoden aikana urheilijan ura on voinut jo päättyä, jolloin tästä tulisi urheilijalle lopulta vain vähän seuraamuksia. Seppälän mukaan näytteiden pakastaminen voi kuitenkin toimia hyvänä pelotteena.

Seppälä ei myöskään allekirjoita Videmanin lausahdusta siitä, että tässä vaiheessa jäävät kiinni vain köyhät urheilijat, joilla ei ole varaa käyttää viimeisimipä lääketieteen keksintöjä.

- Nämä käryt, mitä on viime aikoina käynyt, ovat tulleet ihan tavanomaisista aineista, testosteronista, eposta ja niin edespäin. Tästä voi päätellä sen, että rahallakaan ei ole saatavilla tällä hetkellä sellaisia aineita, jotka ohittaisivat dopingtestit.

Videman ei kanna huolta siitä, että nuoret ikäluokat alkaisivat käyttää aineita, koska hänen mukaansa he käyttävät jo. Seppälä sen sijaan on tästä erittäin huolissaan.

- Jos doping vapautettaisiin, niin se merkitsisi kilpaurheilun surmaa täysin. Eivät vanhemmat veisi lapsiaan seuroihin, kun he tietävät,että siellä harrastetaan epäeettistä toimintaa. Se on täysin mahdoton ajatus, Seppälä tyrmäsi.

Lähteet: YLE Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat